V izdelavi je novo poglavje franšize Čarovnica iz Blaira

25 let staro grozljivko Čarovnica iz Blaira osebno štejem med najbolj grozljive izkušnje, ki sem jih doživel med gledanjem v ekran in velik del tega strahu je prišel na račun tega, da sem stvar gledal kot paglavec in to sredi noči, v začetku drugega tisočletja pa internet ni bil tako razširjen kot danes, zato smo mnogi verjeli, da je celotni film bil resnični dokumentarec in da je trojica amaterskih filmarjev zares izginila med raziskovanjem lokalne legende.

Danes seveda vemo, da je vse skupaj bila izmišljotina, vendar pa Čarovnica iz Blaira ni postala slavna samo na račun viralne kampanje pri oglaševanju filma: stvar je bila in še vedno je presneto srhljiva in efektivna pri višanju srčnega utripa. Zrnata slika, ki bi jo včasih gledali preko videokaset je vsebovala nekaj odličnih kadrov, k splošnemu občutku izgubljenosti sredi gozdov pa so svoje dodali tudi igralci, ki so svojo nalogo opravili odlično. Pri takšnih filmih se je treba vedno poistovetiti s tistimi, ki jih gledaš na zaslonu in res ne vem, če bi se sam v takšni situaciji, ko si izgubljen sredi gozda in s strahom gledaš v zahajajoče sonce, odzval drugače kot pa Heather, Michael in Joshua, ki jih najprej zaobjame strah, nato nastopi brezupje, dokler se zaradi slednjega sčasoma ne potopijo v norost.

Film upravičeno dandanes tretiramo za legendarnega in čeprav ni bil všeč vsem, je vseeno odigral pomembno vlogo znotraj žanra grozljivk in na svojo roko je spočel podžanr, imenovan “found footage”. Založnik je takrat postal tudi ves slinast, saj je film za ustvarjanje zahteval manj kot milijon dolarjev, po svetu pa je zaslužil 248 milijonov dolarjev.

Žal franšiza od tega fenomenalnega začetka uspeha ni bila zmožna ponoviti: leta 2000 smo dobili bizarno nadaljevanje Čarovnica iz Blaira 2: Knjiga senc, ki pa sploh ni spadalo v žanr “found footage” in je bilo tudi na splošno poceni poskus zaslužka na račun slavnega predhodnika. Malce boljše se obneslo neposredno nadaljevanje prvega dela, ki je izšlo leta 2016 in se je imenovalo preprosto Čarovnica iz Blaira, vendar pa sem ga sam sovražil. Stvar je bila preprosto preveč “čista”: liki so delali neumne poteze in celoten film je preprosto izpadel nerealistično, zaradi česar si je tudi prislužil nizke ocene.

A novi lastnik franšize nad strašenjem po gozdu še ni obupal. Založnik Lionsgate Films je na festivalu CinemaCon najavil partnerstvo s produkcijsko hišo Blumhouse, ta pa dela na novem projektu znotraj franšize Čarovnica iz Blaira. Direktor Jason Blum je v izjavi za javnost povedal, da je velik oboževalec Čarovnice iz Blaira in da brez teh filmov nikoli ne bi dobili naslednikov kot je denimo bila franšiza Paranormalno, ki je strašenju znotraj gozda preselila v domačo dnevno sobo.

Žal kakšnih dodatnih detajlov nismo dobili, je pa Blum najavil, da bo na produkciji delal Roy Lee, ki je sodeloval že pri ustvarjanju Čarovnice iz Blaira 2016, kar že takoj zagreni priokus pri najavi, vendar pa je produkcijska hiša Blumhouse po drugi strani vredna spoštovanja: spočela je denimo franšizo Paranormalno, med grozljivkami pa pod svojim okriljem nosijo še Zakleti, Sinister in M3GAN.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime