Ubisoft ni samo ugasnil igre The Crew, ampak jo je začel tudi brisati iz računov igralcev

Živimo v dobi digitalnih iger, ki so zdaj postale med nami že tako uveljavljenje, da proizvajalci konzol proizvajajo takšne, ki sploh več ne vsebujejo optičnih enot za branje fizičnih ploščkov, govorice pa pravijo, da bosta morda PlayStation 6 in naslednik konzole Xbox Series X povsem digitalna in ne bosta sploh vsebovala možnosti igranja preko fizičnih ploščkov.

Digitalna knjižnica ima svoje prednosti, saj lahko samo prižgemo konzolo ali PC, označimo želeni izdelek in tega kupimo, nakar stvar lahko zaženemo kadarkoli hočemo. Nič več obiskovanja fizičnih poslovalnic in odveč so skrbi, da se plošček z igro kje izgubil ali pa morda popraskal.

Ima pa digitalna era tudi svojo temno plat, saj si teh izdelkov ne lastimo čisto zares in založnik se lahko kadarkoli odloči, da igranje določenega izdelka ukine in nam celo odvzame pravico, da kupljeni izdelek sploh še kdaj igramo.

Dober primer tega je dirkaška igra The Crew, ki jo je Ubisoft spočel leta 2014, po desetih letih vzdrževanja pa se je odločil ukiniti podporo, zaradi česar je igra postala nedelujoča. The Crew je namreč delovala samo preko aktivne povezave na strežnike, zdaj pa so ti ukinjeni, zaradi česar je tudi igra postala neigralna. To sicer ni prvi takšen primer nedelujočega naslova, vendar pa je igralce pogrelo dejstvo, da je šel Ubisoft še korak naprej in je začel igro brisati iz računov vseh tistih, ki so si jo že lastili na zaganjalniku Ubisoft Connect. Igra je bila preseljena na zavihek neaktivnih naslovov in če uporabnik na njo klikne, dobi obvestilo, da nima več dostopa do nje, zaradi česar je ni več sploh možno namestiti.

S tem je šlo po vodi tudi upanje, da bi morda kdo sčasoma za ta naslov ustvaril nek zaseben strežnik, ki bi zopet omogočil delovanje igre in takšne stvari so se v preteklosti že zgodile, saj je veliko že umrlih MMO-jev zopet zaživelo ravno na račun skupnosti. Ubisoftu takšne stvari očitno ne dišijo preveč, zato je raje igralcem povsem onemogočil nameščanje datotek igre.

Zaradi vseh teh pripetij je YouTuber Ross Scott zagnal iniciativo “Stop Killing Games”, ki bi pri regulatorjih sprožil razmišljanje o morebitnih pravilih glede ohranjanja digitalnih iger, kjer bi vsak razvijalec ob takšni ukinitvi strežnikov moral zakonsko omogočiti alternativne načine nadaljnjega delovanja iger.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime