Lenovo Legion Tab – igričarska… Tablica?

Tablice so zame osebno košček tehnologije na katero redno pozabim, da sploh obstaja, nakar se na njih spomnim, ko bi mi na letalu zelo prav prišel kakšen večji ekran za udobno gledanje filmov ali pa po rami potreplja podjetje Lenovo in mi v vpogled ponudi testiranje novega izdelka.

Ravno Lenovo je bil tisti, ki me je nazadnje seznanil s svojo ponudbo tablic Tab P11, tokrat pa mi je v roke ponudil izdelek, ki mu je v ime zapakiral tudi nadimek Legion. S tem je takoj pritegnil mojo pozornost, saj Lenovo v branžo Legion uvršča zgolj igričarske izdelke in dejansko sploh nisem vedel, da obstaja gaming niša tablic in to z impresivnimi karakteristikami. Stvar smo si tako vzeli pod podrobnejši ogled in testiranje zapustili s pozitivnimi vtisi in se zdaj zavedamo, da so tablični računalniki priročni tudi za kaj drugega kot pa samo za prebiranje knjig in risarske podvige.


VIDEO RECENZIJA


Specifikacije:

  • Premer zaslona: 8,8 palca
  • Maksimalna ločljivost: 2560 x 1600
  • Pomnilnik: 12 GB LPDDR5X
  • Čipovje: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
  • Notranji pomnilnik: 128 GB
  • Osveževanje zaslona: 144 Hz
  • Teža: 350 g

Lenovo Legion Tab se nahaja v preprostem paketu, ki poleg same tablice vsebuje še polnilec s kablom USB-C, navodili in res priročnim etuijem, ki ga lahko zvijamo na raznorazne načine in drži svojo obliko na račun magneta ob strani.

Na račun tega magneta lahko pripojimo tudi tablico, ki se ovoja nato oprime presneto dobro in nobenega strahu ni, da bi Legion Tab kdaj po pomoti padel iz svojega varnega objema. Sama tablica je, tako kot njen ovitek, na voljo samo v temno sivi barvi, ki ji Lenovo pravi Storm Grey in je dokaj lahka, saj tehta vsega 350 gramov. Za primerjavo: konkurenčni izdelek Samsung Galaxy S9 tehta 732 gramov in je tako skoraj še enkrat težji, ta lahkost Taba pa pride izjemno prav v primerih, ko kje ležite in stvar uporabljate za ogled filma ali pa preko nje izvajate igričarske seanse.

Legion Tab spredaj krasi zaslon premera 8,8 palca, ki izvrže maksimalno ločljivost 2560 x 1600, ta pa se zna osveževati pri impresivnih 144 Hz. Svetilnost ekrana QHD+ doseže 500 niti in ob straneh vsebuje dokaj tanke črne stranice, ki so malce večje samo na vrhu in spodnjem delu, a splošno gledano boste ob uporabi gledali v velik zaslon, ki mu te stranice odvzamejo bolj malo.

lenovo legion tab
V paketu poleg navodil najdemo tudi res priročen ovitek, ki ga preko močnega magneta pripojimo na samo tablico.

Tablica je prijetna na otip in na zadnji strani ne pušča prstnih odtisov, na njeni spodnji strani pa najdemo vhod USB-C ter zvočnike, ki podpirajo tehnologijo zvoka Dolby Atmos. Na zgornji strani gumbov ne boste našli, saj se tam nahajajo samo še eni zvočniki, tako da boste za prižiganje in nadzor glasnosti morali skočiti na desno stran, kjer vas pozdravi trojica za to namenjenih gumbov. Obliko zaključuje leva stran, ki vsebuje še en vhod USB-C, zraven pa najdemo še skrito režo v katero lahko vstavimo SD kartico.

Glede na to, da tole spada v serijo Legion izdelkov, se mora to seveda odražati tudi pri strojni opremi. Čipovje Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 je sicer impresivno, a ne najnovejše, saj proizvajalci v svoje izdelke zdaj vgrajujejo že 3. generacijo, a kljub temu stvar ni zanemarljiva in lahko doseže hitrost 3,20 GHz. Lenovo je v tablico vgradil tudi 12 GB pomnilnika LPDDR5X, za shranjevanje pa nam je na voljo 256 GB prostora, ki ga lahko nato še naknadno razširimo preko SD kartice. Dodajte k temu podporo za operacijski sistem Android 13 in pred vami se nahaja novodobni tablični računalnik, ki ga lahko prav dobro izrabite za poganjanje iger.

lenovo legion tab
Zvočniki podpirajo standard Dolby Atmos, tako da je naprava močno priročna tudi za gledanje filmov.

S ponudbo iger na mobilnih platformah nisem preveč dobro seznanjen, a seveda vem, kaj igralci najraje igrajo in kaj zna takšne naprave najbolj namučiti. Za namene testiranja sem se tako najprej vrgel v bolj preprost naslov Fallout Shelter, saj zaradi televizijske serije vsi govorijo o tej franšizi in to je eden od redkih naslovov, ki ga še nisem preizkusil. Pričakovano je stvar delovala povsem brez zapletov, tablica pa se ob igranju ni pretirano segrevala, zato sem pogumno skočil v malce bolj zahtevne naslove.

Lotil sem se nekaj volaniziranja v igri Asphalt 9, ki je bila na tem zaslonu videti čudovito, nakar sem se še malce poigral z igro Diablo Immortal, kjer sem grafične nastavitve navil do maksimuma in kljub temu užival kristalno čisti sliki, ki je brez izjeme dosegala 60 sličic na sekundo. Za konec sem si prihranil še nekaj seans v večigralski igri Call of Duty Mobile in ta ima nadležno pravilo, da grafične teksture pretočno pretaka sproti in vas ob začetku igranja opomni, da več kot igrate, boljša bo tudi grafika. Tudi tule sem užival v tekoči sliki, ki pa ni bila čisto vedno zaklenjena na 60 sličic na sekundo in je občasno padla pod to mejo.

lenovo legion tab
Igre tečejo dobro tudi na najvišjih možnih grafičnih nastavitvah.

Vse to igranje sem lahko izvajal preko preprostega tapkanju po zaslonu in ob tem so me pozdravile tudi rahle vibracije, ki so mi dale vedeti, da sem pritisnil na želeno tipko na ekranu. Za tisto bolj udobno igranje lahko kadarkoli preklopite tudi na zunanji kontroler, ki ga povežete preko Bluetootha, vendar pa je bila tudi brez tega zabava s kontrolami na dotik prijetna in sem v njo padel bolje kot pa sem pričakoval. Dodatni bonus je stranski meni, ki je pri igrah vedno prisoten in ga lahko prikličemo s preprostim potegom po zaslonu, nakar lahko podrobno spremljamo sličice na sekundo, naredimo posnetke zaslona ali preklapljamo med načinom delovanja, ki je lahko bolj prijazen za baterijo ob tistih bolj preprostih naslovih.

Legion Tab ni pripraven samo za igričarske namene, ampak ga lahko uporabimo tudi za delo. Hudo uporabna je funkcija deljenja zaslona, saj lahko monitor, ki podpira vhod USB-C, priklopimo direktno na tablico in si nato ustvarimo manjšo delovno postajo, saj lahko gor navežemo še Bluetooth miško in tipkovnico. Na ta način lahko uživamo tudi v gledanju raznih filmov in serij, ki pa jih je prijetno gledati tudi na sami tablici, saj ta podpira standard HDR10. Ob tem nas je navdušil tudi zvok, saj dva zvočnika, podprta s tehnologijo Dolby Atmos, ustvarita dostojno zvočno sliko.

lenovo legion tab
To ni največja tablica na trgu, a to ji gre v prid, saj je zato lahka in nam ob branju ne utrudi rok.

Slaba ni niti 6550 mAH baterija, ki pri normalnem delu izda nekje dobrih 6 ur nemotene uporabe, poganjanje iger pa to seveda skrajša, a vseeno lahko iz enega polnjenja iztisnemo nekje dobre 3 ure zabave, kar pri 144 Hz osveževanju zaslona nikakor ni za odmet.

Lenovo Legion Tab Y700 se izkaže kot presenetljivo celokupen izdelek, ki pa vseeno ni popoln. Res bi prav prišlo še namensko pero za risanje, ki tule ni vključeno v paket, zato ga je treba kupiti ločeno. Programska oprema bi prav tako lahko bila malce boljša, je pa pohvalno, da stvar ne vsebuje kakšne pretirane količine nepotrebnih aplikacij kot jo navadno dobimo pri konkurenci.

Dobra je tudi cena, saj Lenovo Legion Tab pri nas stane 629 €, kar je zopet manj od marsikakšnega konkurenčnega izdelka, zaradi česar je tole izdelek, ki ponuja dober kompromis med ceno, zmogljivostjo in splošno vsestransko uporabnostjo.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več