Square Enix spreminja strategijo ekskluziv, a žal napoveduje tudi odpuščanja

Založnik Square Enix se je odločil močno spremeniti svojo finančno strategijo, ki že dolgo sloni na delanju večjih naslovov, ki jih nato za določen čas zavežejo samo izidu na konzolah PlayStation, nakar sčasoma dobimo še predelavo za PC in Xbox, nakar še na PC-ju nekaj časa zadeve lahko pridobimo samo preko trgovine Epic Games.

Ta ekskluzivnost določenim platformam se zdaj približuje h koncu, saj je založnik v svojem zadnjem finančnem poročilu najavil, da bo po novem važna kvaliteta in ne kvantiteta, za maksimalni dobiček prodaje digitalnih iger pa bodo poskušali doseči čim več platform. Pri temu je bil še posebej omenjen PC, kjer vidijo veliko priložnost za rast, a verjetno lahko tudi igralci na Xboxu pričakujejo določen priliv novih iger, ki so jih do sedaj morali kakšno leto gledati samo na PlayStationu.

Stvari so se v bistvu že začele premikati v to smer. Xbox Series X je nedavno končno pridobil predelavo MMO-ja Final Fantasy 14, na PC-ju pa prihaja predelava mobilnega naslova Final Fantasy Ever Crisis – založnik je ob tem pristavil, da se znajo iz iOS in Android operacijskih sistemom na PC preseliti tudi še kakšne druge igre.

Square Enix je v finančnem poročilu še zapisal, da se je prodaja samih iger dvignila za 1 %, a da je dobiček iz že obstoječih izdelkov na trgu upadel za 38 %. To je bil povod za večje spremembe znotraj svojih studiev zaradi česar je bilo preklicanih več projektov v razvoju, ki so razvijalca koštali okoli 130 milijonov evrov.

Japonski založnik je imel v zadnjih letih nekaj težav z večjimi projekti. Povsem originalna licenca Forspoken se je na trgu odrezala katastrofalno, govorice pa pravijo, da tudi Final Fantasy 7 Rebirth, kljub svoji kvaliteti, ni dosegel prodajnih pričakovanj. Vsa ta zmešnjava je pripeljala tudi do odpuščanj: Square pravi, da bo naslednji mesec tudi prenovil osebje v svojih ameriških in evropskih pisarnah, kar seveda pomeni odpuščanja. Koliko teh bo zaenkrat še ni bilo potrjeno, vendar ne bi bili presenečeni, če bi službe izgubilo stotine ljudi – ob zadnjem štetju je ta založnik po svetu zaposloval skoraj 5k ljudi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime