ChatGPT se bo kmalu lahko z nami pogovarjal kot v filmu Ona

Film Her oziroma Ona iz leta 2013 nam je pokazal prihodnost, kjer je umetna inteligenca tako napredovala, da je z nami zmožna spočeti realnočasovne pogovore, njeni algoritmi pa so tako prepričljivi, da se glavni junak filma Theodore, ki ga odlično upodobi Joaquin Phoenix, vanjo zaljubi, nakar to romantično razmerje napreduje do intime in dokaj nesrečnega konca, ki ga je še danes vredno pogledati in se nad njim zamisliti.

Že takoj ko je ChatGPT prvič lahko spregovoril z uporabnikom preko pogovornega okna so nekateri napovedovali, da prihodnost filma ni več tako oddaljena od realnosti. Podjetje OpenAI je včeraj to tezo samo še potrdilo, saj smo dobili več primerov praktične rabe novega pogovornega bota GPT-4o.

S pametnimi asistenti se lahko sicer že dolgo pogovarjamo, saj je marsikdo od nas na telefonu ali pametnemu zvočniku vpoklical Google ali Siri in ju povprašal za kakšno šalo ali pa se pozanimal o aktualni vremenski prognozi. A GPT-4o je nekaj povsem drugega, saj lahko umetna inteligenca lahko drži z nami verodostojne pogovore brez zamika, umetna inteligenca pa zraven še izrablja kamero telefona, tako da vidi lahko vas in vašo okolico ter se na te dejavnike dinamično prilagaja.

Prvi primer nam pokaže inženirja, ki z GPT-4o drži preprost pogovor. Najprej jo povpraša glede svoje okolice in če lahko ugane kje se nahaja, nakar umetna inteligenca pravilno razbere njegov pulover z logotipom podjetja in nato ugotovi, da se očitno pripravlja na nekakšen prenos v živo. Kasneje izrazi presenečenje, da je predmet napovedi prav ona sama. Pri tem pogovoru boste gledalci prej omenjenega filma Ona opazili kar konkretno podobnost glede glasu, ki ga je v filmu posodila igralka Scarlett Johansson. To v bistvu ni naključje, saj ustanovitelj podjetja OpenAI, Sam Altman, ta film šteje za svojega najljubšega, na X-u pa je ob včerajšnji prezentaciji javno zapisal samo eno besedo: “her”.

Še en dober primer je kratki demo, kjer se je za mizo usedel dvojec inženirjev in Mira Murati, direktorica tehnološkega razvoja pri OpenAI-ju. Preko pogovora začne GPT-4o pripovedovati pravljico, inženir pa jo vmes prekinja in ji daje nova navodila, saj od nje zahteva, da v zgodbo vloži več čustev, nakar na koncu celo zapoje zaključne vrstice izmišljene, nikoli prej slišane zgodbice.

ChatGPT sicer že zdaj lahko z nami klepeta preko glasovnih komand, a je pri temu močno omejen, saj ga denimo ne moremo prekiniti sredi govora, hkrati pa ne poseduje zmožnosti gledanja skozi našo kamero. GPT-4o bo v smislu interakcije veliko močnejši in bo v splošno rabo prišel v prihajajočih mesecih: najprej bodo dostop dobili vsi tisti, ki plačujejo mesečno naročnino, a kasneje bo na voljo tudi povsem brezplačno.

Prihaja torej nova era interakcije z umetno inteligenco in čeprav ta s sabo prinaša veliko prednosti, si ne moremo kaj, da si ne bi zamislili celega kupa scenarijev, ko se ljudje na te algoritme preveč navežejo, kar zna pripeljati do psiholoških travm. Hkrati morda ni ravno najbolj pametno kakšnemu večjemu podjetju preko kamere razkazovati vseh kotičkov svojega stanovanja in mu potihem zaupati svoje največje skrivnosti, a najverjetneje se bo zgodilo prav to.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime