Disco Elysium, eden najboljših spisanih RPG-jev, trenutno znižan za kar -75 %

Pri snovanju RPG izkušenj je pomembnih več dejavnikov in bolj malo je iger, ki znajo v enem paketu dostaviti dobro spisane like, zanimivo zgodbo ter kompleksen, a obenem privlačen boj. Navadno dobimo bodisi eno ali drugo, obstajajo pa tudi naslovi, ki en vidik izkušnje povsem odvržejo, zato da lahko vse moči usmerijo v izpopolnjevanje drugega.

Sem notri lahko uvrstimo igro Disco Elysium iz leta 2019, ki se nahaja znotraj žanra igranja vlog, kar pomeni, da bomo skozi kampanjo sprejemali odločitve, klepetali z drugimi prebivalci in nadgrajevali naše statistike ter vsake toliko nase pripasali še kakšen košček dodatne opreme. Vendar pa boja ni sploh, kar je za RPG naravnost bizarno, vendar pa je razvijalcu ZA/UM vseeno uspelo skupaj spraviti privlačno igralno izkušnjo, ki ji pet let kasneje še vedno ni para.

Disco Elysium resda ne vsebuje pretepanja in streljanja, vendar je igra kljub temu daleč stran od neke dolgočasne izkušnje. Čudovita je že grafična podoba, ki je videti kot da bi jo nekdo naslikal preko vodenih barv, zaradi česar ji 5-letni pretek od izida ni skazil lepote. Potem je tu še zanimiva detektivska zgodba, ki se odvija znotraj mesta, ki se še vedno ubada z vprašanjem demokracije in komunizma ter neverjetno dobro spisani liki, ki se ne nahajajo samo okoli nas, ampak prebivajo tudi v naši glavi. Večkrat boste morali za odločitve prepričati sami sebe, saj se naš junak smatra za “super detektiva”, a je v resnici pijanec, ki je praktično na robu smrti. Na vas je, da mu v glavi ohranite to iluzijo ali pa ga pripeljete do spoznanja krute realnosti.

Disco Elysium je po izidu prejel še nadgrajeno verzijo The Final Cut, ki je med drugim dodala tudi glasovno podajanje, kar je za takšen projekt velika poteza, saj je spisanega besedila za eno debelejšo knjigo. Ravno ta verzija je trenutno znižana v trgovini GOG in to za kar -75 %, kar njeno ceno spravi na vsega 10 €. Akcijska cena bo na voljo vse do 27. maja in za takšen znesek je stvar več kot priporočljiva – še posebej jo boste pozdravili lastniki Steam Decka, saj je kot naročena za ležerno preigravanje v kakšnem udobnem naslonjaču.

Na žalost se zdi, da kakšnega uradnega nadaljevanja ne bomo nikoli dobili. ZA/UM je namreč kmalu po izidu zapadel v težave glede vodenja studia, saj se je začel notri vmešavati založnik, nakar je studio zapustil vodja razvijalca in s sabo odnesel nekaj drugih pomembnih piscev, zdaj pa se vsi pretepajo okoli pravic do licence. K sreči nam originala ne morejo več vzeti, hkrati pa je ta navdihnil nekaj kvalitetnih posnemovalcev – eden takšnih je denimo igra Citizen Sleeper.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime