Povsem nezaščiten Windows XP lahko na današnjem internetu preživi nekje 10 minut

Na operacijski sistem Windows XP marsikakšnega igričarskega veterana vežejo topli spomini in to upravičeno. V zgodovino je zapisan z zlatimi črkami, saj je Microsoft leta 2001 svetu predstavil moderen operacijski sistem, ki se je resnično čutil kot nekaj novega in resnična nadgradnja je prišla šele leta 2009, ko je na svet prilezel Windows 7. Tudi slednji je danes že tako star, da mu je bila ukinjena uradna podpora, a še vedno na svetu obstajajo trmasti uporabniki, ki ga preprosto nočejo zamenjati za kar modernejšega, s tem pa se izpostavljajo nevarnostim interneta.

Kako so te velike je nedavno preizkusil YouTuber Eric Parker, ki se je lotil sila zanimivega eksperimenta. Na virtualno mašino je namestil svežo kopijo operacijskega sistema Windows XP, nato pa je temu izključil požarni zid, nad datotekami pa ni bedel prav noben antivirusnik.

Eric je operacijski sistem zgolj namestil, ga priklopil na internet in nato čakal kot v policijski zasedi. Zagnal ni nobenega brskalnika in kliknil ni na nobeno sumljivo internetno povezavo, a kljub temu je Windows XP sredi preprostega mirovanja na namizju že po 10 minutah prejel prvega trojanca, ki se je v Upravitelju opravil skrival pod imenom “conhoz.exe”, pod opisom pa je pripadal pravopisno nepravilnemu “Microsoft compilation”.

Stvari so od tu šle samo navzdol, saj se je na Windows XP prisesalo še cel kup dodatnih zlonamernih pijavk. Napadalec je na operacijski sistem navlekel cel kup neprijetnih obiskovalcev: vzpostavil je celo FTP strežnik in nov, administratorski račun, kar pomeni, da je imel praktično popoln nadzor nad računalnikom. Seveda je bila ves ta napadalčev trud zaman, saj je ta Windows XP stal na virtualnih tleh in Eric vanj ni vnesel nobenih podatkov, tako da so virusi in črvi zaman iskali kakšen podatek, ki bi ga nato lahko izkoristili za praznjenje bančnega računa.

Eric je na koncu izsledil naslov napadalca, ki je, seveda, izviral iz Rusije. Nakar je ubogi operacijski sistem pregledal preko programa Malwarebytes in odkril kar 8 virusov, ki so se na sistemu zaredili zgolj zaradi tega, ker je bil Windows XP povezan na internet.

Zanimiv eksperiment je tole in lep prikaz nevarnosti, ki se skrivajo po internetu in pred katerimi nas ščitijo vsak dan požarni zidovi in antivirusniki. Spletni nepridipravi imajo dandanes tako napredna orodja, da ta skenirajo internet in nato izvohajo ravno takšne nezaščitene sisteme, ki jih nato lahko instantno začnejo zalagati z zlonamerno programsko opremo. Hkrati Ericov eksperiment lepo pokaže, da brez popravkov in posodobitev stari operacijski sistemi dobijo okužbo zgolj zaradi tega, ker so priklopljeni na internet, zato previdnost uporabnika tule niti ne igra kakšne vloge.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. žalostno je to, da vedno govorijo kako varni so sistemi, potem pa čez čas pokažejo kako so nevarni. torej dandanes imamo dejansko nevarne sisteme!

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime