Družine žrtev streljanja v ameriški šoli zdaj tožijo Activision in igro Call of Duty

Dobri dve leti minevata od tragičnega dogodka v ameriškem mestu Uvalde, ko je 18-letni Salvador Ramos vkorakal v osnovno šolo Robb Elementary School in pobil 19 osnovnošolcev in 2 učitelja ter ranil 17 drugih, ki pa so poškodbe k sreči preživeli. Gre za enega največjih strelskih pohodov po ameriških šolah, družine žrtev pa še danes vsak dan čutijo posledice in iščejo krivca, ki je Ramosa pripeljal do takšnega grozljivega dejanja.

Skladno s tem so se te dni začele tudi tožbe. Spletna stran The New York Times poroča, da so družine žrtev nedavno sprožile dve večji skupinski tožbi v Teksasu in Kaliforniji, ena od teh pa je kot tarčo izbrala založnika Activision-Blizzard in njihovo popularno serijo strelskih iger Call of Duty.

Tožba pravi, da je Activision brzostrelko Daniel Defense M4 V7 pokazal v igri Call of Duty: Modern Warfare iz leta 2021 in to ne samo kot orožje, ki ga je igralec lahko uporabljal, ampak se je pokazalo tudi na nalagalnem zaslonu. Znano je, da je morilec igral to igro in ob gledanju tega izpostavljenega orožja se je nato odpravil v njegovo raziskovanje, na koncu pa je stvar tudi kupil in jo uporabil za svoj morilski pohod. Tožba je Activision označila za “najbolj učinkovitega prodajalca jurišnega orožja v ZDA”.

To ni prva takšna obtožba, ki je franšizo Call of Duty povezala s šolskim streljanjem. Spletna stran The Wall Street Journal je lani poročala, da je Activision sklenil skrivno kupčijo s proizvajalcem orožja Remington, nakar je bila njihova jurišna puška Adaptive Combat Rifle prikazana v igri Call of Duty: Modern Warfare 2. To isto orožje je bilo nato uporabljeno med strelskim pohodom iz 2012, ko je 20-letni morilec v osnovni šoli Sandy Hook Elementary School pobil 26 ljudi. Družine žrtev so takrat tožile Remington in ta je moral plačati 73 milijonov odškodnine, Activision pa se je takrat izognil sodniškemu preganjanju.

Tokrat pa so stvari malce drugačne in na sodišče ni bil vpoklican samo Activision, ampak tudi proizvajalec orožja Daniel Defense, zagovarjati pa se mora tudi podjetje Meta, saj naj bi bilo njihovo družabno omrežje Instagram odgovorno za promoviranje tega orožja.

Activision obtožbe zavrača in je družinam žrtev izrazil obžalovanje, a je k temu dodal, da Call of Duty igre po svetu igra milijone ljudi brez takšnih tragičnih posledic in da krivde za takšne stvari ne bi smeli pripisovati igram.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. O glej, še ena idiotska amerška stvarca, kje krivijo drugo stvar namesto svoj idiotizem. Le kako bi bila lahko kriva njihova neumna koltura orožje za vse, brez stabilnega preverjanja, da človek niti ne rabi iti na črni trg. Eh kje bi to bilo krvio, 1000% so krive igre!

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime