Apple prvič prikazal integracijo umetne inteligence s svojimi napravami

Prihodnost tehnologije leži v umetni inteligenci in do tega spoznanja je naposled prišlo tudi podjetje Apple, ki izmed vseh večjih tehnoloških podjetij dolgo ni izustilo ničesar glede umetne pameti in kakšno vlogo bi ta znala igrati pri oblikovanju njihovih prihodnjih izdelkov. Včerajšnja tradicionalna konferenca WWDC je bila idealna priložnost, da napove svoje načrte in to se je tudi zgodilo.

Apple bo torej skočil v AI vode, a manjše presenečenje je dejstvo, da tega ne bodo naredili v povsem svoji lastni režiji. Skočili so namreč v partnerstvo s podjetjem OpenAI, ki si med drugim lasti tudi izjemno razširjenega pogovornega bota ChatGPT, jezikovni model GPT-4o pa bo deloval v partnerstvu z njihovo lastno pomočnico Siri.

Slednja bo preko nove posodobitve operacijskega sistema iOS 18 pridobila veliko večjo zmogljivost in pamet. Apple predstavitev umetne inteligence v svoje naprave imenuje z oznako Apple Inteligence in ta ne bo vsebovala samo OpenAI tehnologije, ampak tudi svoj lastni model, ki bo olajšal vsakdanje delo uporabnikov telefona iPhone. Apple Inteligence bo denimo lahko snemal pogovore in nato vse povedano pretvoril v priročno besedilo, ki ga bo nato moč spet nadaljnje urejati. Poleg tega bomo umetni inteligenci zapovedali, da odgovarja na e-poštna sporočila, naredi povzetek članka na zaslonu, dodatno pa so tule bližnjice preko zvočnih komad, ki znajo marsikomu priti zelo prav: telefonu lahko denimo zapovemo, da preko našega opisa pobrska po seznamu slik ali pa naredi sliko zaslona in nato to pošlje izbranemu kontaktu.

apple inteligence

Vsak naš glasovni ukaz – in teh bo več kot 100 – bo Siri poskušala najprej opraviti na lastno roko, če pa izzivu ne bo kos, bo nato preklopila na GPT-4o.

Apple ne bi bil Apple če ne bi na konferenci pokazal vsaj eno stvar, ki jo bo umetna inteligenca lahko delala na njihovih napravah in nikjer drugje. Ta novost se tule imenuje “Genmoji” in to so emotikoni, ki jih uporabnik ustvari sam, meja pa je samo njegova lastna domišljija. Slikico skupaj spravi umetna inteligenca, ki ob tem upošteva naše tekstovne komande, nakar lahko ustvarjen emotikon pošljemo prijateljem ali pa ga uporabimo kot preprost odziv na njihovo zadnje sporočilo.

Kar se tiče pošiljanja sporočil se bo Apple končno vdal zahtevam množice, tako da bo operacijski sistem iOS 18 končno začel podpirati RCS standard. To pomeni, da bo čvekanje z uporabniki na Android sistemih zdaj bolj varno, pošiljanje slik pa ne bo izgubilo na kvaliteti tako kot je bilo v navadi do sedaj. Ni sicer še jasno, ali se bo ob tem Apple znebil tudi barvnih oznak, saj so nam modri oziroma zeleni oblački sogovornika dali vedeti, ali ta drži v rokah iPhone ali Android telefon, a nekako imamo občutek, da se teh barv ne bodo znebili.

ios 18

Vse niso dobre novice. Posodobitev operacijskega sistema iOS 18 prihaja sicer na bogat seznam generacij iPhonov, a Apple Inteligence bo deloval samo na telefonih iPhone 15 Pro in Pro Max, ter Macih, ki vsebujejo vsaj M1 čipovje. Prav tako bo morala biti naprava nastavljena na ameriški jezik, tako da bomo Evropejci zopet ostali brez polne funkcionalnosti te nove tehnologije.

Posodobitev operacijskega sistema iOS 18 prihaja enkrat v jeseni, takrat pa na vrsto pride tudi nova generacija telefonov iPhone 16.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime