NVIDIA prehitela Microsoft in postala najvrednejše podjetje na svetu

Podjetje NVIDIA je v zadnjih letih zabeležilo neverjeten vzpon v vrednosti svojih delnic, kar je posledica strategije, ki jo je ta proizvajalec grafičnih kartic kuhal dolga leta, zdaj pa uživa v sadovih svojega dela. NVIDIA je namreč dolgo delala na razvoju procesorjev za poganjanje umetne inteligence in zdaj ko o njej govori praktično vsako podjetje in ljudje dnevno izrabljajo naprednosti ChatGPT-ja je povpraševanje po njih tako visoko, da preprosto več ne dohiteva povpraševanja.

nvidia

Medtem je vrednost delnic poletela v nebo. NVIDIA je po vrednosti samo nekaj dni nazaj prehitela Apple, včeraj pa je padel tudi Microsoft, tako da je zdaj zeleni tabor čez noč postal najvrednejše podjetje na celem svetu. Delnice podjetja so poskočile za 3,5 %, tako da je njegova tržna kapitalizacija nanesla 3,335 bilijonov dolarjev, medtem ko je Microsoft zabeležil 0,45 % padec, tako da se je njegova vrednost ustavila na 3,317 bilijonov dolarjev. Na tretjem mestu ostaja Apple, ki mu je vrednost delnice upadala za 1 %, tako da je zdaj njegova tržna kapitalizacija 3,286 bilijona dolarjev.

Delnice podjetja NVIDIA so postale tudi najbolj trgovane na Wall Streetu, saj dnevno zabeležijo okoli 50 milijard dolarjev prometa, medtem ko Microsoft, Apple in Tesla v istem času nanesejo okoli 10 milijard dolarjev izmenjav. Samo osem let nazaj je vrednost ene delnice Nvidie znašala manj kot 1 % trenutne cene na trgu.

Analitiki pravijo, da se naraščanje vrednosti še ne bo kmalu ustavilo, saj je zahteva po umetni inteligenci še vedno v porastu in strojna oprema, ki jo ponuja NVIDIA po kakovosti trenutno nima konkurence. Res je, da vsa večja podjetja zdaj že delajo na svojih konkurenčnih proizvodih, a zaostanek v razvoju je velik in ga ne bo lahko nadoknaditi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime