Lenovo Yoga Book 9i – gibljivi, večopravilni sopotnik

Priznati moram, da sem pri prvem srečanju z Lenovovim unikatno oblikovanim prenosnikom Yoga Book 9i najprej v širokem loku zavil z očmi, saj se mi je to zdel izdelek, ki ga je nekdo porinil na trg zgolj zaradi tega, da ima za pokazati nekaj novega in unikatnega, čeprav kakšne resne potrebe na trgu z njim ne bo zadovoljil. A bolj ko sem se z Yogo družil med mojim vsakdanjim bivanjem, več uporabnosti sem pri njem zasledil in čeprav ta izdelek še vedno ni popoln in vsebuje nekaj vprašanj glede oblike, nosi v sebi dovolj uporabnih lastnosti, da bi ga lahko priporočil določeni bazi uporabnikov, ki bi radi iz svoje naprave potegnili več kot pa jim nudi vsakdanji prenosnik.


Specifikacije:

  • Ime izdelka: Lenovo Yoga Book 9i
  • Premer zaslona: 2x 13,3 palca
  • Maksimalna ločljivost: 2880 x 1800
  • Pomnilnik: 16 GB
  • Grafični čip: Intel Iris Xe
  • Disk: 1 TB
  • Osveževanje zaslona: 60 Hz
  • Teža: 1330 g
  • Nakup: Mimovrste


Yoga Book 9i pride v privlačno oblikovani škatli, ki gre v spregi s svojim naslovom “knjige”. Tudi ko stvar vzamemo v iz škatle najprej opazimo nekoliko nenavadno, podolgovato obliko, ki pa nam še vedno da vedeti, da v rokah držimo prenosnik in to takšnega, ki vsebuje nezanemarljivo težo 1,33 kilograma.

Dizajn je lep: Yoga Book 9i je na voljo samo v temno modri barvi, ki na sebi ne pušča preveč vidnih prstnih odtisov, hladna kovina pa ti da vedeti, da držiš v rokah nekaj kvalitetnega, medtem ko se tista prava unikatnost razkrije šele takrat, ko stvar dejansko odpremo in pred sabo zagledamo dva identična OLED zaslona, premera 13,3 placa, ki ga boste zaradi podaljšane oblike spremljali v ločljivosti 2880 x 1800 in razmerju stranic 16:10. Slika se osvežuje pri 60 Hz, kar zna sprožiti pomisleke pri nakupu vseh tistih, ki ste že navajeni višjega osveževanja slike pri svojem delu.

Dva ekrana sta glavna prodajalca tega sistema in sta tudi razlog, da si boš ta izdelek za dolgo zapomnil. Stvar je res videti kot nek futurističen dizajn, ki bi moral praviloma obstajati samo v prototipni obliki. Ta dizajn je toliko bolj poseben na račun tega, da kakšnih drugih gumbov Yoga Book 9i enostavno ne vsebuje: manjka celo gumb za prižig, saj se stvar vklopi takrat, ko prenosnik razpremo in skoči v stanje spanja, ko prenosniško knjigo zapremo. Od lukenj najdemo na napravi samo štiri USB-C Thunderbolt vhode, kjer eden od njih služi za napajanje preko pridodanega polnilca. Nad tem aspektom sicer nisem bil navdušen, saj sem sam stara duša, ki še vedno poseduje naprave z dobrim starim vhodom USB-A, tako da bi za te moral nameščati nekakšen pretvornik, ki pa ga v paketu ne najdemo.

So pa notri druge stvari. Poleg napajalnika je tu še priročen ovitek, ki ga lahko origamasto preklapljamo v različne pozicije, ena od teh pa nam omogoči, da oba zaslona postavimo v pokončni položaj, kar je morda na prvi pogled videti nekam nenavadno, a se v praksi izkaže za zelo uporabno.

lenovo yoga book 9i
V končni obliki lahko stvar spremenimo v resno delovno postajo, ki praktično omogoči vse tisto, kar omogoča navaden pisarniški PC.

Lenovo Yoga Book 9i je namreč izjemno prilagodljiva naprava, ki jo lahko izrabimo v različnih položajih. Najprej je tu klasični način, kjer poskušamo stvar uporabljati kot navaden prenosnik. Oba zaslona sta seveda občutljiva na dotik in ob takšni uporabi nam zgornji del kaže sliko, medtem ko na spodnjega preko geste istočasnega pritiska osmih prstov prikličemo virtualno tipkovnico, ki je za delo presenetljivo uporabna. Lenovo je celo dodal možnost rahlih vibracij ob dotiku in zvočnih odzivov, a žal nikakor nisem našel oziroma znal vključiti opcijo slovenske razporeditve tipk. Ta je sicer prisotna ob magnetni tipkovnici, ki jo lahko enostavno pripojimo na spodnji del, nakar dobimo še bolj klasični občutek prenosnika: tipkovnico lahko denimo zadrsamo na zgornji del in se nam nato na spodnji strani pojavi virtualna sledilna ploščica za miško, če pa tipkovnico premaknemo na spodnji del, se nam zgoraj pojavita dve okni, ki ponujata koledar, odjemalec za e-pošto in dostop do novic, ki pa so obupne, saj se napajajo iz Microsoftovega centra in praktično vsebujejo same “clickbait” naslove.

lenovo yoga book 9i
Stvar lahko obrnemo v raznorazne oblike – ena od teh je denimo vertikalni položaj, ki pride prav za risanje ali pregledovanje dokumentov.

Tretji način uporabe smo omenili že prej, ko celoten prenosnik namestimo na pridodano stojalo, nakar na mizo namestimo še tipkovnico, ki se ob strani pripoji na stojalo. Takrat lahko v popolnosti izrabimo oba ekrana, a bo treba pri tej uporabi še priskrbeti brezžično miško, ki je v testni enoti nismo našli. V tem načinu sem osebno iz naprave potegnil največ, saj sem lahko en del ekrana uporabljal tipkanje dokumentov, v drugem pa sem lahko držal brskalnik, ki je lahko držal raznorazno vsebino. S tem dobimo dostop do delovne postaje z dvema monitorjema, kar je bilo pri prenosnikih sicer v preteklosti že mogoče, a je bilo vedno del nerodnosti. Tule je stvar veliko bolj elegantna, saj vse deluje na enem sistemu, ki ga samo razpremo, postavimo v svoj položaj in začnemo z uporabo.

Seveda lahko dva ekrana uporabimo tudi za druge stvari. Yoga Book 9i v paketu vsebuje tudi elektronsko pisalo, tako da lahko denimo en ekran uporabimo za ustvarjanje skic v Photoshopu, medtem ko na drugem zaslonu držimo sliko, ki jo prerisujemo. V vsakem primeru se nad videnim ne bomo pritoževali, saj OLED zaslona izdata čudovito, živobarvno sliko, ki vsebuje 400 nitno svetilnost. Pisalo lahko izrabimo tudi za delanje zapiskov, prenosnika pa lahko postavimo tudi v vertikalni položaj, kamor se slika, sicer z malce zamika, hitro prilagodi. Tako lahko naenkrat primerjamo dva dokumenta in drugega podčrtujemo s pisalom, stvar pa lahko tudi v tem načinu izrabimo risarsko. Na koncu koncev lahko prenosnik postavimo tako, da ena stranica podpira drugo, kar nam omogoči elegantno gledanje filmov. Tu pomagajo zvočniki, ki izdavijo dobro zvočno sliko – celo boljšo kot smo od takšne naprave pričakovali.

Lenovo Yoga Book 9i vso strojno oprema skriva pod spodnjim zaslonom, tam pa najdemo procesor Intel Core i7-1355U, 1 TB velik SSD disk, 16 GB pomnilnika, medtem ko za grafično plat skrbi čipovje Intel Xe grafični čip. To morda kakšnemu igričarju niso videti kot impresivne specifikacije, a pomembno je, da so stvari dovolj zmogljive, da prednaloženi operacijski sistem Windows 11 z lahkoto opravi z vsemi nalogami. Potarnal bi nad partnerskimi programi, ki jih naprava vsebuje že ob prvem zagonu naprave: res je čas, da se poslovimo od tečnih antivirusnikov tipa McAfee, ki jim hitro poteče brezplačno obdobje in nato začnejo tečnariti z registracijo.

Igranje iger je sicer še vedno mogoče, a se bo treba izogibati zahtevnim naslovom in se osredotočiti na manjše zadeve. Na prenosnik sem brezžično povezal Xboxov kontroler in se nato pozabaval v igri Hades, podprto pa je bilo tudi igranje Fortnita. Pri slednjem boste morali malce znižati grafične nastavitve, a če vam brez iger na prenosnikih živeti ni, potem možnosti za igranje ostajajo odprte – le pozabite na kakšen Cyberpunk 2077 z ray tracingom.

lenovo yoga book 9i
Tole ni igričarska mašina, a čipovje je dovolj zmogljivo za poganjanje bolj enostavnih iger, zraven pa lahko spremljate še svojega priljubljenega streamerja.

Naprava Lenovo Yoga 9i me je na koncu presenetila, saj sem iz nje potegnil veliko več kot pa sem na začetku pričakoval. Dobro se je obnesla tudi baterija, ki mi je iz enega polnjenja ponudila dobrih sedem ur neprekinjene uporabe, kar zadostuje že skoraj za pošten delavnik.

Stvar seveda ni poceni, saj zmogljiva postaja z dvema OLED zaslonoma preprosto zahteva določeno število evrov, a tudi ponudba 2.395 €, ki jo najdete na Mimovrste ni spet takšna, da bi vam povsem izpraznila bančni račun. Odločiti se morate samo to, kakšen uporabnik ste in koliko vam v vsakdanjem življenju pomeni multifuncionalnost prenosne naprave. Gre za specifičen izdelek, ki pa vsekakor vsebuje svojo publiko in tej zna močno olajšati vsakdanji delavnik.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več