V zadnjih nekaj letih se je uporaba kontrolerjev na PC-jih kar potrojila

Njega dni je bila igričarska sfera razdeljena strogo na dva tabora: tiste, ki so zaprisegali zgolj na igranje preko tipkovnice in miške ter tiste, ki jim je bilo ljubše preigravanje na kontrolerjih. Na ta način so bili igralci razdeljeni tudi na igralne sisteme, saj so se nekateri zabavali izključno na PC-jih in drugih na obtelevizorskih konzolah, ta dva svetova pa sta se največkrat srečala samo na forumih, kjer so na to temo padle burne razprave.

A skozi leta so se začele te meje čedalje bolj brisati, saj so PC-ji postali bolj vsestranski in nekateri so jih zato začeli priključevati na televizorje, nakar so se zleknili v kavč in kako igro preigrali v bolj mehkem naslonjaču.

Da se je trend začel spreminjati je pred kratkim uradno predstavil tudi Valve, ki je za svojo digitalno platformo Steam podal nekaj zanimivih podatkov glede rabe kontrolerjev. Na PC-ju sicer še vedno velik delež igralcev še vedno prisega samo na navezo miške in tipkovnice, a kontrolerji so zlagoma začeli prehajati v vsesplošno uporabo. Leta 2018 je na Steamu zgolj 5 % igralcev za svojo zabavo uporabljalo igralne ploščke, letos pa je ta delež narasel na spoštljivih 15 %.

Delež je tako še vedno močno nagnjen k tistim, ki si kontrolerjev ne lastijo, a trikratnega porasta igralcev na kontrolerjih še vedno ne gre zanemarjati. Valve upravičeno meni, da je veliko vlogo pri tej spremembi navad imel prav Steam, saj ta v sebi drži vgrajeno podporo za kontrolerje raznoraznih znamk in nekateri od razvijalcev se pri podpori svojih iger za kontrolerje zanašajo ravno na Steam in njegovo funkcijo Steam Input, ki podpira več kot 300 različnih igralnih ploščkov, tem pa nato lahko na enostaven način spreminjamo funkcije gumbov.

Procentualno največ igralcev uporablja Microsoftov Xbox kontroler, ki na PC-ju tudi že dolgo uživa uradno podporo iz strani Microsofta. Xboxov plošček uporablja kar 59 % igralne baze, sledi pa mu PlayStation, ki si je odrezal 26 % delež pogače. Na tretjem mestu je z 10 % Valvova prenosna naprava Steam Deck.

Slednja naprava ima sicer med kontrolerji manjši delež, a je vseeno pomembno vplivala na razširjenost igralnih ploščkov na PC-ju. Valve je namreč za Steam Deck spočel namenski uporabniški vmesnik, ki ga je lažje navigirati na kontrolerju, stvar pa je nato preselil tudi na PC, kjer ga sprožimo preko funkcije Big Picture.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime