Banki NLB in Addiko pri nakazilih na N26 ali Revolut zaračunavata višjo provizijo

Kar štiri leta so že minila odkar smo nazadnje zapisali kakšno besedo glede spletnih bank, ki kljub vsem tem pretečenim letom še vedno ostajata nemška N26 in britanski Revolut, obe pa sta se zdaj dodobra zasidrali v zavesti uporabnikov po celem svetu.

Tem spletnim bankam se je skozi čas oprijel naziv “neobanke” in klasične slovenske banke jih ne marajo preveč. V zadnjem mesecu so se iz strani uporabnikov namreč pojavila poročila glede dragih provizij, ki jih slovenski banki NLB in Addiko zaračunavata vsakemu, ki svoja sredstva prenakaže na račune neobank tipa N26 in Revolut.

Višje provizije so bile sprva samo stvar ugibanj, nakar sta banki stvar tudi uradno potrdile za spletno stran Forbes Slovenija. NLB je na svoji strani objavil nov cenik, ki uporabnikom pri nakazilih na neobanke zaračunava 1,5 odstotka vrednosti nakazila do največ 150 €. NLB takšna nakazila imenuje “quasi-cash” transakcije, ki jih meče v isti koš kot vsa nakazila spletnih strani, ki se bavijo s hazarderstvom oziroma igrami na srečo.

NLB pravi, da ta tarifa velja za nakazila na digitalne banke preko kartičnega sistema in te transakcije smatrajo kot prenos sredstev in ne kot dejansko plačilo izdelka, zaradi česar so tudi provizije višje. Stranke se medtem pritožujejo, da jih banka o višjih tarifah ni obvestila direktno, čeprav Forbes opozarja, da je NLB izpolnil svojo dolžnost že s tem, da je nove cenike objavil na svoji spletni strani, čeprav v tistem spletne banke niso izrecno omenjene.

Še dražji od NLB-ja pa je banka Addiko, ki za transakcije na N26 ali Revolut v svoj žep pospravi kar 5 % vrednosti nakazila do maksimalno 136 evrov. Tudi ti na svoji spletni strani takšna nakazila obravnavajo za “quasi-cash”, a pravijo, da krivda pri temu ne stoji pri njih, ampak je v domeni mednarodnih kartičnih sistemov, na te pa Addiko nima vpliva.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime