Leto 2020 bo za N26, Revolut in ostale spletne banke še zelo zanimivo

Kar nekaj časa je minilo, odkar smo spisali naš zadnji članek glede spletne banke N26. Takšne banke, ki ne potrebujejo fizičnih poslovalnic so se v letu 2019 močno razširile in pojavilo se je ogromno ugibanj, kam se sploh splača vložiti svoj čas ter preko koga sploh poslovati.

Na mestu je bila primerjava najbolj popularnih bank N26 ter Revolut, kjer smo popisali prednosti in slabosti obeh strani. A že takrat smo se na tihem spraševali, kako bodo te startup banke poslovale tudi v letu 2020 in če imajo dovolj podpore, da obstanejo na trgu še vnaprej?

Kapitala jim vsekakor ne manjka. “Challenger banke” so postale vroč predmet med investitorji, ki med sabo kar tekmujejo kdo bo v njih vložil več denarja.

Med njimi je bil najbolj uspešen berlinski N26. Ta je v 2019 oznanil D serijo kroga financiranja, vredno 300 milijonov dolarjev, julija pa so zbrali še dodatnih 170 milijonov dolarjev. To je vrednost podjetja dvignilo na zavidljivih 3.5 milijard zelencev.

N26 je pridno poskrbel tudi za širjenje v druge teritorije. V Evropi in Sloveniji je že nekaj časa prisoten in si je do sedaj nabral že 3.5 milijonov uporabnikov, nedavno pa mu je uspel tudi preboj v ZDA.

Tudi Revolut se pridno širi in je sedaj na voljo po celotni Evropi. V primerjavi z N26 je Revolut dlje časa na trgu in tako jih tudi vodi po številu uporabnikov, katerih je v letu 2019 naneslo že čez 8 milijonov. Poleg tega so se lani razširili v Singapur ter Avstralijo, težave pa jim trenutno povzroča naselitev v ZDA in Kanadi. Pridobitev pravih licenc zahteva svoj čas, a podjetje trmasto vztraja, da bo kmalu na voljo praktično povsod.

Še ena spletna banka, na katero se splača biti pozoren je Nubank. Ta prihaja iz Brazilije in jih med drugimi podpira kitajski Tencent. V seriji F kroga financiranja so zbrali 400 milijonov dolarjev, trenutno pa so ocenjeni na 10 milijard dolarjev. Nubank je v oktobru 2019 zabeležil kar 18 milijonov prenosov svoje aplikacije, kar je več kot pa če združimo uporabnike N26 in Revoluta. Žal te spletne banke še ni Evropi, so pa se naselili v Mehiki in načrtujejo preboj v Argentino.

Takšnih spletnih bank je še cel kup in vse obljubljajo transparentnost poslovanja, brez skritih stroškov. Človek se zato vpraša, od česa potem sploh živijo.

Resnica je, da si pri vsaki transakciji vzamejo majhen procent zneska, ki ga uporabnik praktično ne opazi. Gre za zares majhen znesek, a če imaš milijone uporabnikov, ki vsak dan naredijo ogromno transakcij, ti majhni zneski hitro narastejo v velike številke.

Poleg tega večina bank prodaja različne naročnine. Čeprav je osnovna pridobitev bančnega računa povsem brezplačna, si za mesečno naročnino dokupite dodatne dobrote.

N26 vam denimo za 9.90 € mesečno ponuja zavarovanje Allianz, brezplačne prevzeme nakazil po celemu svetu in različne ugodnosti ter popuste. Za 16.90 € pa poleg vsega prej naštetega pridobite še prav posebno metalno kartico ter druge ugodnosti, povezane s to kartico.

Revolut je malce cenejši. Za 7.99 € dobite zdravstveno zavarovanje v tujini, zavarovanje pri prtljagi, dostop do petih kriptovalut, virtualne kreditne kartice ter razne popuste, za 12,99 € pa 0.1% vrnitve denarja pri vsaki transakcij znotraj Evrope in 1% izven nje.

Prihodnost je torej svetla in ni dvoma, da se bodo na temu področju kmalu pojavila nova imena.

Sedaj je ravno pravi čas za preizkus takšne banke. Najbolj preprost začetek je odprtje računa na N26 preko sledeče povezave ali pa na Revolutu tule.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime