EU pobuda, ki založnikom preprečuje ugašanje strežnikov svojih iger, čaka vaš podpis

YouTuber Ross Scott je že mesece nazaj zagnal pobudo, ki je igralce po vsem svetu spodbujala, da pišejo svojim vladam in od njih zahtevajo spremembe na področju zakonov, ki se tičejo prezervacije starejših in včasih tudi novejših videoiger. Ta problem je v igričarski industriji prisoten že dolgo, a je zares nase opozoril v modernih časih, kjer tudi povsem enoigralski naslovi za svoje delovanje zahtevajo nenehno povezavo na internet. Ta povezava je lahko del overjanja licence, ki se sicer bori proti piratstvu, spet drugič je internet nujen zaradi povezovanja na strežnike, brez katerih igranje ni sploh mogoče.

A težave nastopijo, ko se igra ne prodaja več dobro ali pa upade igralna baza. Založnik takrat sčasoma ugasne strežnike, zaradi česar legalno kupljena kopija igre postane neuporabna, saj je brez strežnikov ni možno več sploh pognati. Takšne stvari so morda smiselna za kakšen MMO tipa World of Warcraft, a lahko sproži jezo pri igrah tipa The Crew, ki je bila nedavno ugasnjena, čeprav bi lahko Ubisoft z minimalno količino napora lahko omogočil igranje na nekakšnih zasebnih strežnikih.

Ravno zato se je rodila kampanja “Stop Killing Games“, ki je konec julija prerasla v legitimno EU pobudo “Stop Destroying Videogames“. Ta je bolj uradna od prejšnjega poskusa, saj se gre za zbiranje podpisov preko vseh članic Evropske unije in če se teh nabere dovolj, potem bi lahko EU stvar uzakonil in založnike videoiger prisilil, da morajo vsem svojim naslovom, tudi po ugašanju strežnikov, omogočiti nekakšen način, ki bi igralcem omogočal nadaljnje igranje že kupljenega izdelka.

Ross Scott v tej pobudi vidi največ možnosti, da njegov prvotno začrtani cilj dejansko tudi uspe. Evropska unija ima namreč to moč, da tudi najbolj trmasta podjetja prisili, da uvede določene spremembe: novi telefoni iPhone 15 ravno zaradi EU-ja vsebujejo polnjenje preko vhoda USB-C, hkrati pa je moral Apple malce bolj odpreti svoj ekosistem.

Svoj podpis podpore lahko doda vsak legalni državljan Evropske unije, kar pomeni, da peticijo lahko podpišeš tudi ti in to na uradni strani. Stvar vam vzame nekaj minut časa in po podpisu boste lahko uživali v občutku, da ste morda pripomogli k izboljšanem delovanju igričarske industrije – bolj podrobna navodila za oddajo podpisa najdete tule.

Pot do cilja pa je dolga, saj pobuda potrebuje milijon legitimnih podpisov, rok pa se izteče že čez eno leto. Podpisi se sicer nabirajo in med časom pisanja tega članka se jih je nabralo že več kot 138k, kjer je Slovenija prispevala 87 podpisnikov. Na sledeči strani lahko budno spremljate statistike in kot lahko vidite, je Slovenija do sedaj izpolnila 17,57 % delež zahtevanih podpisov, ki bi jih na koncu moralo biti 5.640. Najbolj pridne so sicer nordijske države: Finska je zbrala že 70,68 % zahtevanih podpisov, Švedska 64,24 % in Danska 54,89 %

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Podpiram! Par iger so tako ukinili in jih ni več mogoče igrati. Tudi Test Drive Unlimited je isti problem, pa še kar nekaj iger. Ciganija. Lahko bi vseeno pustili način za igranje nekje. Ne pa, da se ti potem smeti valjajo po enem Steamu. Recimo, Skyrim so maknili iz prodaje, niti ne obstaja več … ampak še vedno ga lahko igraš, če ga imaš že od prej.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime