Microsoft zaustavil proizvodnjo svojih AR očal HoloLens 2

Skoraj deset let nazaj so vsi nenadoma začeli govoriti o VR očalih in takrat sta na trgu največ napredka kazali podjetji Oculus in Vive, ki sta igralce očarali preko naprednih igralnih izkušenj v VR svetu in to za dokaj sprejemljivo ceno. Konkurenca je seveda delala na svojih produktih in tudi Microsoft si je želel odrezati svoj kos VR pogače.

A njihov pristop je bil malce drugačen, saj jih je bolj zanimal koncept AR oziroma mešane resničnosti, kjer lahko vidimo okolico okoli nas in v njo dodajamo virtualne elemente. Leta 2015 so tako predstavili svoja prva očala HoloLens in premierno zmogljivost teh smo ugledali na sejmu E3, kjer je nekdo stopil na oder in za sabo pustil zmedeno občinstvo, saj je samo on lahko na mizi videl zgrajeno Minecraft mestece in z njim je lahko tudi aktivno upravljal.

Kaj točno možakar vidi smo lahko gledalci videli preko posebne kamere in zadeva je bila videti impresivna in ker je bila predstavljena na igričarskem sejmu, smo seveda predvidevali, da bo stvar namenjena gledalcem. A ob izidu smo naleteli na kruto resnico, saj je HoloLens stal tisoče evrov, nič drugače pa ni bilo niti pri njegovem nasledniku, ki je izšel leta 2019 in to pod ceno več kot 3.000 €.

HoloLens je kljub temu zabeležil nekaj uspeha znotraj podjetij, ki so očala uporabljala za vizualizacijo svojih izdelkov. V petih letih od izida je stvar malce zastarala, poleg tega pa jo je začela dohitevati konkurenca, saj vsi večji proizvajalci VR očal omogočajo tudi uporabo mešane resničnosti.

Microsoft se tej konkurenci ne namerava postaviti na pot. V intervjuju za spletno stran UploadVR je namreč podjetje najavilo zaustavitev proizvodnje očal HoloLens 2, o kakšnem nasledniku pa aktivno ne razmišljajo. Originalna očala HoloLens bodo podporo še dobivala do 10. decembra tega leta, medtem ko bo HoloLens 2 podporo užival do 31. decembra 2027.

Kljub temu pa se Microsoft ne namerava povsem posloviti od te svoje tehnologije, saj bo to izrabil v posebnih AR očalih, ki jih dostavlja ameriški vojski. Prav tako so aprila letos najavili omejeno partnerstvo s podjetjem Meta, ki naj bi izdelalo prav posebno verzijo očal Meta Quest 3, ki jih je navdihnila znamka Xbox. Microsoft je s tem podjetjem že prej tvorno sodelovalo, saj Quest očala podpirajo pretočno igranje preko servisa Game Pass in vsebujejo tudi podporo za aplikacije znotraj programa Office.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime