Musk predstavil robotske taksije in armijo humanoidnih robotov

Časi, ko so se lahko ljudje opiti usedli na zadnji sedež taksija in nato skozi vožnjo svojemu vozniku razkrili svoje največje skrivnosti, so očitno za nami. Vsaj takšno vizijo nosi najbogatejši zemljan Elon Musk, ki je skupaj s svojim podjetjem Tesla včeraj gostil večjo konferenco We, Robot, v njej pa je predstavil svoje načrte za prihodnost.

Musk se je odločil spremeniti način, kako doživljamo vsakdanjo vožnjo po cestah. Po letih zamude se je na ceste končno zapeljal njihov avto Cybertruck, zdaj pa se Tesla pripravlja preoblikovati tudi sistem delovanja taksijev. Na tej konferenci smo tako prvič dobili vpogled v povsem avtonomne taksije Cybercab, ki ne samo da nimajo voznika, ampak v njih manjkajo tudi pedala in celo volan.

Vizija podjetja Tesla je armada takšnih taksijev, ki jih bo podjetje naročilo in jih nato razporedilo po mestu, ob tem pa mu ne bo treba plačevati voznikov. Stroški naj bi bili zaradi tega izjemno nizki: govori se med 20 in 40 centi na prevoženo milijo, medtem ko naj bi en Cybercab stal manj kot 30.000 dolarjev.

Te posebne različice Teslinih avtomobilov Model 3 in Model Y bodo vsebovale celo robotsko roko, ki bo lahko sama poskrbela za čiščenje. Zanimiva je napoved, da Cybercab ne bo vseboval priključka za polnjenje preko elektrike, ampak se bo zanašal na induktivno polnjenje, kjer se bo zadeva polnila kar med vožnjo.

Kot vedno je Musk optimističen pri napovedi proizvodnje, ki naj bi se začela še pred letom 2027, a tudi sam je priznal, da pri svojih obljubah glede izidov velikokrat pretirava. Poleg Cybercaba je bil napovedan tudi Robovan, ki bo deloval na podoben način, le da bo lahko naenkrat prevažal do 20 ljudi, moč pa ga bo uporabiti kot dostavno vozilo.

Za konec so se na oder sprehodili tudi Teslini humanoidni roboti Optimus, ki so se skupinsko sprehodili do odra in nato dejansko na dogodku servirali pijačo obiskovalcem. Optimus, ki naj bi stal med 20.000 in 30.000 $, naj bi povsem spremenil naša življenja in postal del našega doma, namesto nas pa bo lahko kosil travo, čistil kuhinjo in namesto nas šel po nakupih, kakšnega resnega datuma izida pa na dogodku nismo dobili.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime