Diablo 4: Vessel of Hatred – demonska zalega še nikoli ni bila tako privlačna

Serijo iger Diablo sem v svoji mladosti pridno nažigal – še posebej je to veljalo za drugi del, ki je bil med Slovenci še posebej priljubljen. Skozi čas pa je moja ljubezen do množičnega genocida demonov usahnila, saj mi formula iskanja boljših orožij in oklepov zato, da lahko nato porazim šefe, ki mi bodo dali še boljša orožja in oklepe, ni bila več tako privlačna kot nekoč.

Četrtega dela tako sploh nisem preizkusil ob izidu, zato je našo recenzijo spisal Simon, a Blizzard je od takrat za štirico spočel toliko posodobitev in popravkov, da sem enostavno moral iti vsaj enkrat skozi glavno kampanjo. Razvijalec mi je šel celo tako na roko, da je ravno mesec po mojem preigravanju osnovne kampanje izdal tudi prvi večji dodatek Vessel of Hatred v katerega sem relativno svež veselo zagrizel in ob tem spoznal, da je morda ta nekdaj priznani razvijalec v zadnjih dveh letih resda izgubil kar nekaj pomembnih članov, a mu je nekako uspelo ohraniti tisto sredico, ki zna izdelati dobre igre. Vessel of Hatred je namreč eden najboljših koščkov vsebine, ki jo je do sedaj dostavila ta franšiza in če mi spominov ne bi meglila nostalgija, bi morda zdaj Diablo 4 s tem dodatkom celo postavil pred drugi del.


NAPOVEDNIK


Razvojna ekipa: Blizzard
Založnik: Microsoft
Platforme: PS5, PC, XSX
Nakup: Steam
Datum izida: 8. oktober 2024
Cena: 39,99 €

Zvrst: Akcijski RPG


Kljub temu, da imam s franšizo Diablo že dolgo zgodovino, se sam ne bi ocenil za veteranskega igralca. To bi znalo koga presenetiti, saj navadno privrženci teh iger v igranje vložijo stotine ur med gonjo za boljšo opremo, a ta aspekt meni osebno ni nikoli toliko pomenil. Namesto tega sem se osredotočil na obračanje kampanj in raziskovanj pritiklin zgodbe, ki je bila za to franšizo od vedno presenetljivo globoka, stvari pa so skočile na novo stopnjo preko igre Diablo 4. Vessel of Hatred k sreči ni namenjen samo tistim, ki jim je pomembna zgolj oprema in veliko poudarka da na razvoj zgodbe, ki se nadaljuje po originalni kampanji.

Naš heroj ima novo tarčo in sicer najstnico Neyrelle, ki pobegnila v pragozd Nahantu. Tam spoznamo, da je Neyrelle zdaj malce drugačna punca kot je bila včasih in za to obstaja dober razlog, saj s sabo nosi duševni kamen v katerem prebiva Mephisto, gospodar sovraštva, ta pa je začel Neyrelle načenjati um. Naša naloga po kratkem uvodu hitro postane jasna: rešiti bo treba čedalje bolj utrujeno najstnico in enkrat za zmeraj poraziti Mephista, ki nam je trn v peti že od drugega Hudičevca.

vessel of hatred
Kot nekdo, ki že dolgo ni spremljal novejših Diablo iger, sem bil presenečen, kako daleč so zdaj napredovale vmesne sekvence.

K sreči se nam na pot ne bo treba podati sami. Vessel of Hatred daje veliko poudarka na dejstvo, da na naši poti do cilja ne bomo sami in s tem se ne cika samo na ostale žive igralce, ki so nam lahko zvesti spremljevalec. Že na začetku naletimo na jasnovidca Eruja, nakar kasneje spoznamo, da ima Mephisto nasprotnika tudi v deželi bogov, saj si že od pamtiveka izmenjuje udarce z bogom Akaratom, sledilci tega pa so več kot pripravljeni pomagati pri naši velepomembni nalogi.

Vendar družba ni tam samo v vlogi statistov, ampak vam NPC-ji tudi pomagajo pri samem raziskovanju džungle. Vrača se namreč sistem najemnikov, ki smo ga tako dobro izkoriščali v igri Diablo 2, tule pa so pomočniki na voljo kot stalni spremljevalci ali kot posebna sposobnost, ki jo prikličemo ko nam gre za nohte. In ti najemniki za razliko od prej niso samo neke makete, z naključno generiranimi imeni, saj imajo svoje osebne zgodovine in med potovanjem redno čebljajo, kar aspekt živega sveta dvigne na novo raven.

vessel of hatred
Ena največjih privlačnosti dodatka je zagotovo novi igralni razred Spiritborn.

Od novih igralnih mehanik največ pozornosti pritegne povsem nov igralni razred, imenovan Spiritborn. Gre za izjemno agilnega junaka, ki omogoča več smeri razvoja, zaradi česar se na koncu čuti bolj unikaten za vsakega igralca posebej. V bistvu bi ga lahko označili za nekakšnega Druida, saj lahko veščine vlagate v razvojno drevo jaguarja, gorile, stonoge in orla, ni pa se vam treba odločiti samo za eno od njih, ampak lahko vse te veščine med sabo prosto kombinirate, medtem ko s palico delite hitre zaušnice okoliškim demonom. Spiritborn je kot naročen za novo regijo, ki je presneto zamorjena in jo bojo pozdravili tudi oboževalci igre Diablo 2, saj se boste vrnili na mapo Kurasta, tako da vas čaka kar nekaj skritih velikonočnih jajčk.

V bistvu si Vessel of Hatred sposodi kar nekaj stvari iz drugega dela. Poleg najemnikov in Kurasta lahko zdaj spet odkrivate rune in jih sestavljate skupaj v “Words of Power”, teh kombinacij besed pa je ducate in vam lahko močno ojačajo vaš izbrani lik.

vessel of hatred
Novih sovražnikov in šefov ne manjka in z njimi sem se še bolj zabaval kot pa v originalni kampanji.

Skozi celotno avanturo se lahko sicer podate s katerimkoli herojem, a nova regija je kot naročena za Spiritborna, tega pa lahko nato pridno izrabite tudi v novem PvE načinu Undercity, kjer imate omejen čas, da premagate določene šefe, štoparico pa si podaljšujete s pobijanjem elitnih nasprotnikov. Tule veliko šteje vaša možnost preživetja in iznajdljivosti, saj se boste morali sprehoditi skozi čedalje težje, naključno generirane stopnje, končni zakladi pa so vsekakor vredni vsega tega truda.

Diablo 4: Vessel of Hatred je ena najboljših razširitev, ki jih pomnim in če vam morda originalna kampanja igre ni bila preveč všeč, potem se splača ponuditi priložnost temu dodatku, ki je sicer krajši od originalne igre, a doda tako veliko raznovrstne vsebine in to spari z vznemirljivimi novimi sovražniki in šefi, da ti preprosto nikoli ne postane dolgčas – niti ob grindanju, ko si že vso novo vsebino predelal in se zdaj samo podiš še za boljšimi predmeti. Prihodnost Diabla je zdaj bolj svetla kot kadarkoli prej in res upam, da bo Blizzard nadaljeval s tem tempom tudi v prihodnjih razširitvah.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Od Vessel of Hatred nisem pričakoval veliko, a preko tega dodatka je Blizzard dokazal, da zna uslišati želje oboževalcev in dostaviti resnično zabavno akcijski RPG, ki za svojo ceno ponuja res veliko raznovrstne vsebine. Prihodnost te serije je zdaj res svetla in morda smo ravno s tem naslovom dobili namig, da se bo Blizzard počasi vrnil na svoj prejšnji status enega najbolj spoštovanih razvijalcev znotraj igričarske industrije.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Od Vessel of Hatred nisem pričakoval veliko, a preko tega dodatka je Blizzard dokazal, da zna uslišati želje oboževalcev in dostaviti resnično zabavno akcijski RPG, ki za svojo ceno ponuja res veliko raznovrstne vsebine. Prihodnost te serije je zdaj res svetla in morda smo ravno s tem naslovom dobili namig, da se bo Blizzard počasi vrnil na svoj prejšnji status enega najbolj spoštovanih razvijalcev znotraj igričarske industrije.Diablo 4: Vessel of Hatred - demonska zalega še nikoli ni bila tako privlačna