Tale robot bo preko umetne inteligence počistil ulice in plaže

Umetna inteligenca zna resda dandanes spisati smiselne odstavke in izrisati realističnega Kratosa med držanjem harmonike, a zame osebno je ta tehnologija najbolj impresivna takrat, ko jo začnejo podjetja pariti s fizičnimi izdelki, ki znajo olajšati naše življenje tudi izven digitalnih poljan.

Ravno takšen izdelek je pred kratkim predstavil inštitut Dynamic Legged Systems, ki se nahaja pri naših italijanskih sosedih v mestu Genova. Brihtne buče so tam skupaj spravile štirinogega robota, ki so mu nataknili ime VERO, ta pa se bo spravil v čiščenje ulic velemest in brskanja skozi smeti onesnaženih plaž.

VERO je sicer trenutno še malce neroden in je več kot očitno še v fazi zgodnjega razvoja. A rezultati so že zdaj impresivni, saj robot lahko preko umetne inteligence in vgrajene kamere Intel Depth Camera prepozna na tleh smeti, nakar te posesa preko cevi, ki se nahajajo na vsaki od njegovih nog. Rešitev je nekam špartanska in VERO je na trenutke videti malce komično, ko se poskuša prestopiti in svoj sesalec namestiti nad zavržen cigaretni ogorek, preden tega posesa v svojo cev. A treba se je zavedati, da stvar deluje povsem samostojno in da bo sčasoma samo še bolj napredoval in bo pri sesanju postal hitrejši. Zgornji demo pošlje robota raziskovati različne površine in kot lahko vidimo se VERO zna sprehajati tudi po plažah, a vprašanje ostaja koliko peska in mivke bo posesal skladno s tisto smetjo, ki je njegov cilj.

Raziskovalci pravijo, da trenutno še nimajo načrtov, da bi VERO stopil v nekakšno serijsko proizvodnjo, saj je še vedno v fazi razvoja, uporabljen pa bi bil lahko tudi za druge namene kot je denimo gradbena industrija, kjer bi iskal napake pri gradnji, svoje mesto pa bi lahko našel tudi v kmetijstvu, kjer bi šprical pridelke.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime