FC 25 – evolucija že priznane igralne formule

Nedolgo nazaj sem se znašel v pogovor z znancem, ki ni igričar in beseda je po naključju nanesla na temo videoiger. Tip mi je nekam skrušeno priznal, da ima doma celo konzolo PlayStation 5, a si na svojem računu lasti zgolj eno franšizo in to je FIFA, ki se je lani prekrstila v FC.

Ob tem mi je priznal, da igričarskih dogajanj ne spremlja, a si vseeno vsako leto privošči novo verzijo nogometne simulacije, ki vsebuje ob svoje naslovu tudi aktualno letnico. Ob tem se sploh verjetno ne zaveda, da ob tem početju ni edini, saj po svetu obstaja dobesedno milijone igralcev, ki prav tako ne igrajo ničesar drugega in tega se založnik EA še kako dobro zaveda. Jasno mu namreč je, da mu igralne formule te svoje franšize ni treba preveč spreminjati in bo imel še vedno pod sabo zadovoljne stranke, a k sreči se s tem ni zadovoljil in FC 25 se tako resda ne razlikuje preveč od svojega lanskega predhodnika, vseeno pa vsebuje nekaj dobrodošlih sprememb, zaradi česar upraviči novo letnico.


NAPOVEDNIK


Razvojna ekipa: EA
Založnik: EA
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO, NS
Nakup: Steam, trgovina PlayStation
Datum izida: 27. september 2024
Cena: 69,99 €

Zvrst: Simulacija nogometa


Ob prvem zagonu igre kakšnih večjih sprememb ne boste opazili in tudi osnovni začetni meni je še vedno videti nekam revno in res mu ne bi manjkala kakšna dodatna barva in da ni vse odeto v črno-belo barvno. Kakorkoli že, tole ni Persona 5, da bi čas izgubljali z opevanjem uporabniškega vmesnika in veteranski igralci že tako ali tako na začetku veste, kam vas bo pot odnesla najprej: v grajenje lastne kariere, igranje turnirja ali managerja, morda pa se vam bo zdelo vse to odveč in želite čimprej začeti igro z igralcem, ki vam družbo dela na kavču, zato boste skočili v Kick Off.

Vsi ti igralni načini so seveda še vedno prisotni, vključno z grajenjem ultimativne ekipe preko igralnega načina Ultimate Team, ki ponuja nakup paketkov nogometašev v zameno za resnične evre. Ultimate Team se še vedno čuti izkoriščevalsko in lep pljunek v obraz vsakega, ki je za osnovno igro na konzoli PlayStation 5 odštel 80 €, a bi založnik od njega še vedno rad izvabil nekaj dodatnih cekinov. A o tem smo zapisali že dovolj in javnost je bila dovolj ogorčena, da so se v EU-ju na ta način začeli spreminjati zakoni glede spletnega hazarderstva.

fc 25
FC IQ je pomembna novost pri snovanju taktike na igrišču.

Športne igre so na račun mikrotranskacij deležne zasluženih kritik, a treba se je obenem zavedati, da se v njih lahko prav dobro zabava povsem običajni igralec, ki bi sredstva na kreditni kartici raje izkoristil za kaj drugega. EA-jev prehod iz licence FIFA na FC se lani dobro obnesel, saj smo poleg novega imena dobili tudi nadgrajen sistem premikanja HyperMotion2 in ta je prisoten tudi v FC 25, čeprav kakšnih hudih nadgradenj ni pridobil.

Vseeno ne moremo mimo res prijetnega občutka igranja, ki jo je skozi leta izpopolnil EA. V animacije vsakega posameznega nogometaša je šlo res ogromno truda in to se čuti tudi pri njihovem nadzoru, saj ti je takoj jasno, ko pod nadzor dobiš kakega superzvednika tipa Bukayo Saka ali pa v napadu podaš žogo do eksplozivno hitrega Mbappéja. Animacije so resda ostale večidel nespremenjene od lani, a vseeno smo pri igranju dobili znatno spremembo, ki se tule imenuje FC IQ. Na splošno nam ta omogoča, da vsakemu igralcu znatno spremenimo njegovo obnašanje na zelenici, tako da jim prilagodimo agresivnost ali defenzivnost. FC 25 tako pridobi nov sloj strategije, ki bo izdatno izkoriščen med vsemi tistimi tekmovalnimi igralci, ki svoje veščine radi prenesejo v spletne obračune ali turnirje.

fc 25
Ustvarimo lahko tudi povsem svojega nogometaša, čeprav to ni vedno pametna ideja.

Igralni načini kakšnih bistvenih sprememb niso dobili. Tako kot lani so zdaj ekipe razdeljena na ženske in moške, kar velja tako za klube kot tudi reprezentance. Slovenija se zopet lahko obriše pod nosom v obeh primerih, saj v igri ne najdemo nobenega izmed naših klubov, izostala pa je celo reprezentanca in to navkljub temu, da smo se na nedavnem evropskem prvenstvu prav dobro odrezali. Kako je lahko v igri prisotna Islandija, ki je na FIFA lestvici na 71. mestu, medtem ko smo mi 51. in si te časti nismo priborili – od Balkancev je uradno podprta samo Hrvaška, a tudi ta ima poleg reprezentance notri samo dva uradna kluba.

Pri igralnih načinih je bistveno spremembo zabeležil Volta. Tega zdaj namreč več ni, zamenjal pa ga je Rush, ki je nekakšna hitrejša igra nogometa na manjšem igrišču, ekipe so zreducirane na obračune 5v5. Čeprav je akcija tule hitrejša, je še vedno treba upoštevati vse mehanike osnovne igre, le da je tule bolj izpostavljena vaša sposobnost preigravanja in izvajanja naprednih potez superzvezdnikov, na ta igrišča pa lahko postavite tudi svojo izbrano vrsto iz Ultimate Teama.

fc 25
Rush je zamenjal igralni način Volta in tule je poudarek na hitrejšem nogometu.

FC 25 je tako evolucija igralne formule iz lanske verzije virtualnega nogometa in kakšnih večjih sprememb s sabo ne prinaša. Kakšne revolucije v bistvu niti nismo pričakovali, saj je zabava na zelenicah še vedno vrhunska in za nekatere je dovolj že to ter dejstvo, da so vrste klubov posodobljene in odražajo trenutno situacijo iz resničnega življenja. EA je stvari dodatno začinil preko FC IQ-ja, ki zna pomembno vplivati na taktiko spletnih obračunov in na koncu smo dobili fuzbalščino, ki nas bo lepo zaposlila do naslednjega koledarskega leta.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

EA Sports FC 25 kakšne resne revolucije ne prinaša, a v bistvu te od njega niti nismo pričakovali. Tule je standarda evolucija igralne formule, ki je bila zabavna že v lanski verziji, letos pa smo dobili nov igralni način Rush ter poglobljeni način taktike FC IQ, ki zna pomembno vplivati na razvoj turnirske scene te franšize. Mikrotranskacije so še vedno prisotne, a te zdaj tretiramo že kot nujno zlo, k sreči pa nam EA z njimi ne krati živcev v ostalih igralnih načinih izven Ultimate Teama.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
EA Sports FC 25 kakšne resne revolucije ne prinaša, a v bistvu te od njega niti nismo pričakovali. Tule je standarda evolucija igralne formule, ki je bila zabavna že v lanski verziji, letos pa smo dobili nov igralni način Rush ter poglobljeni način taktike FC IQ, ki zna pomembno vplivati na razvoj turnirske scene te franšize. Mikrotranskacije so še vedno prisotne, a te zdaj tretiramo že kot nujno zlo, k sreči pa nam EA z njimi ne krati živcev v ostalih igralnih načinih izven Ultimate Teama.FC 25 - evolucija že priznane igralne formule