Razmerje prodanih konzol PlayStation 5 in Xbox Series X je trenutno 10:1 v korist Sonyja

Večna tekmeca Sony in Microsoft svoje konzolne vojne bijeta že v četrti generaciji, glede prodaje pa je ta močno nagnjena v korist Sonyja. V bistvu je Microsoft svojemu japonskemu tekmecu resen konkurent samo na ameriških in kanadskih tleh, nekaj tržnega deleža pa si lasti tudi v Združenem kraljestvu.

Povsod drugod po svetu teritorij bolj ali manj pripada Sonyju. To predvsem velja za Evropo, kjer Microsoft po vseh teh letih še vedno ni uvedel uradne podpore za svoje konzole in sem notri spadamo tudi mi. Situacija se sicer zlagoma izboljšuje, saj smo denimo nedavno dobili podporo za Game Pass, vendar konzola Xbox Series X še kar ni uradno podprta.

Prodaja zaradi tega upada iz meseca v mesec in čeprav so zadnji podatki spletne strani GamesIndustry pokazali upad prodaje pri skoraj vseh proizvajalcih konzol, je Microsoft utrpel daleč največ in njegova prodaja v septembru je bila naravnost mizerna.

V primerjavi z lastnim septembrom je splošna prodaja vseh konzol upadla za 18 %. Iz polic trgovin je izginilo 17 % manj PlayStationov 5, medtem ko je v primerjavi z lani Nintendo Switch celo izboljšal prodajni rezultat za 1,5 %. In potem je tu Microsoft, ki mu je prodaja konzol Xbox Series X upadla za kar 58 %. Če to prestavimo v številke, lahko vidimo, da je v prodajo šlo 240K kopij konzole PlayStation 5, 66K Nintendo Switchev in samo 26K konzol Xbox Series X in S. To pomeni, da je trenutno razmerje prodanih konzol 10:1 v korist Sonyja, kar je naravnost neverjetna razlika za konzoli, ki sta trenutno stari samo štiri leta in bosta na trgu vsaj še nekaj let.

Treba se je zavedati, da je Xbox Series X že lani v enem letu zabeležil -35 % upad prodaje, tako da je situacija vsako leto samo še slabša. Zaradi teh številk se je začelo šušljati glede morebitne spremembe Microsoftove strategije na trgih, ki se ne nahajajo v ZDA.

Morda se spomnite, da smo nekaj časa nazaj poročali, da je nameraval Xbox začeti prodajati konzole tudi v Sloveniji? Naš vir je bil takrat dokaj prepričan, da se bo to res zgodilo, a od takrat so se stvari drastično spremenile, saj Microsoft ves čas spreminja svojo strategijo – v Sloveniji naj bi bilo vse pripravljeno za promocijo, nakar je na bremzo stopil Microsoft. V bistvu se zna zgoditi, da se bo prodaja celo začela umikati iz trgov: priznani novinar Mohammed Albsimi je na X-u zapisal, da je Microsoft že obvestil trgovine znotraj Savdske Arabije, da bo pri njih zaustavljena prodaja konzol, Mohammed pa je nato predvideval, da bo temu sledil tudi umik iz Evrope in Japonske.

Microsoft je sicer zgornje poročilo zanikal, a samo na pol. V odgovoru, ki so ga posredovali spletni strani IGN so zapisali, da so konzole Xbox Series X in S še vedno dostopne v Savdski Arabiji in ostalih podprtih državah, vendar pa ob tem niso dodali, če se bodo morda ti načrti v bližnji prihodnosti spremenili.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Če se bo Xbox res umaknil, bodo cene konzol PlayStation v prihodnje tudi na ta račun še višje, kot so sedaj. Verjetno bi bi bil tudi PS5 Pro cenejši, če bi imeli dejansko konkurenco.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime