Je zopet čas za bitcoin vrtiljak?

V kolikor ste investirani v kripto valute, potem zagotovo veste, da se je bitcoin v kratkem času povzpel preko meje 7000$ in poskrbel za nov val pozornosti glede kripto valut.

Dogajanje okoli bitcoina nebi mogel napovedati niti Nostradamus, saj si posameznik neko jasno sliko težko ustvari.

Pred kratkim so iz borze Binance ukradli za preko 40 milijonov dolarjev bitcoinov. Tisti dan je cena zanihala za 100 $, od takrat naprej pa je Bitcoin zrasel za dobrih 20%. Torej neke hude logike tukaj ni. Kot da bi Boeingu ob nedavnih nesrečah zrasla cena delnic. To samo dokazuje, da je to igra za tiste z močnimi živci.

V kolikor mislite, da boste z kripto valutami čez noč obogateli se krepko motite. In verjemite, govorim iz lastnih izkušenj.

V nekem momentu »ti je vse jasno«. Gledaš svoje priljubljene YouTube analitike, ki delajo svoje videe v mamini garaži. Navdušeno spremljaš njihove analize Elliott valov, Fibonaccija, zlatega reza in ostalih stvareh, o katerih nimaš pojma. Njihove besede vzameš za sveto. Seveda boš njih upošteval zgolj kot neko vodilo kateremu boš dodal svojo inteligenco. Navsezadnje si tudi ti »mojster«.

Oborožen s podatki se odločiš za nekaj svojih favoritov. To so kripto kovanci katerih »tehnologija« ti je blizu. Od birme ti je ostalo 1000 €. To je tvoj budget. Niti ni važno. Lahko imaš tudi milijon evrov. Važni so procenti.

Torej s svojimi 1000 € si sedaj kupil nekaj svojih favoritov. Recimo, da je njihova cena na dan tvojega nakupa 1 € po komadu. Torej imaš 1000 kovancev. Obeti so dobri. V zadnjih 30 dneh se je tvoj portfolio povečal za 30%. Imenitno. Kdo pa zasluži 300€ od tvojih prijateljev od doma? Na tvojem telefonu je nekaj novih obveznih aplikacij. Coinmarketcap, tvoja borza, denarnica in podobno. Vsakih 15 minut pogledaš koliko so se dvignili tvoji cekinčki. Če bo šlo tako naprej boš čez 3 mesece na 4000 €. Nov računalnik, avto, sedežna za mamo?

Ne.

Ti si pameten. Iz 1000 € si naredil 4.000 €. Vendar globalno gledano drobiž. Iz tega ne bo novega Golfa.

Je pa verjetno smiselno, da iz 4000 € narediš 16.000 €. Jasno. Krivulja je jasna. Elliott valovi so jasni. Zlati rez je jasen. Tvoji YouTube preroki so spregovorili. Gremo naprej.

Kaj pa, če bi še kaj dodal v svoj portfolio? Pokažeš svojemu morebitnemu financerju, da si v nekaj mesecih naredil 300% dobička. Če ti lahko posodi 3000 €. Da boš štartal s sedmimi jurji. Ker je nekaj novih kovancev, katere moreš pokrit v svoji strategiji.

Super. Vse zvezde so poravnane. Imaš 7.000 € vreden portfolio. Še nedolgo tega si komaj imel za burek po celonočnem popivanju v diskoteki. No, dragi profesorji, ki so rekli, da nič ne bo iz tebe – »Look at me now b*

Naslednjih nekaj mesecev ti gre odlično. Tvojih 7.000 € je naraslo na 20.000 €. Ne razmišljaš več o novem Golfu. Nov cilj je BMW, Mercedes, Audi. Jasno…

Morda bi bilo pametno vzeti ven 3000 € in vrniti denar, ki si si ga sposodil? Samo, če sedaj vrneš 3000 €, je to potencialnih 30.000 €, ki jih ne boš dobil, ko gredo cene zopet gor. Res je. Počakajmo še malo.

Bloody Monday. Krvavi ponedeljek. Borze v rdečem!

Tvoj porfolio je iz 20.000 € padel na 14.500 €. Samo brez panike. To je popravek. Pričakovano. YouTube guruji so ga napovedali. Počakajmo še dan ali dva. Da gre krivulja zopet gor.

Vendar ne gre… Že 14 dni gre krivulja navzdol. Denar se topi. Tvoje sanje izginjajo. Nekateri ti svetujejo, da se drži svoje kripto valute po ceni življenja (HODL), spet drugi prodajajo v čedalje večji paniki.

Moram prodati, da obdržim nekaj dobička. SELL.

Dobro. Vse je v redu. Počakam, da pade vse skupaj še 20% in potem grem spet notri. Moj porfolio oz. število kripto žetonov bo tako večje za 20%. Odlično.

AMPAK. Krivulja se nepričakovano obrne nazaj v zeleno.
OK, ni problema.

+5%… +10%…. FOMO… Moram iti nazaj notri, drugače mi bodo pobegnili na luno. Kupiš pri 20% dražji ceni. Tvoj portfolio je 20% manjši kot teden dni nazaj. Vendar si še vedno v igri.

Od sedaj naprej boš bolj previden.

Nisi bil.

Isto se ti ponovi še dvakrat ali trikrat. V vsem svojem mojstrstvu si zvodenel svoj porfolio. Še vedno je vreden 12.000 €, vendar nominalno držiš 50% manj kripto valut. Bravo genij.

Odločiš se, da je to preveč stresno in greš v kamp HODL. Držim tole 10 let. V tem sem zaradi tehnologije.

Mine pol leta. Pogledaš in vse je v rdečem… KREPKO v rdečem. Povsod po portalih novice. Bitcoin je mrtev. Cena ostro pada. Z njo vse povezane kripto valute. Tudi tvoje. Vendar tvoje padajo z dvojno hitrostjo kot bitcoin. Imaš samo še 4.800 € vreden porfolio. V trenutku obupa prodaš za 3000 €, da lahko povrneš to, kar si si sposodil. Vsaj to mi je uspelo.

V naslednjem letu tvoj porfolio pade na 250€.

Gurujem ne zaupaš več. Nikomer ne zaupaš več. To je zarota velikih igralcev. Kitov. Banda prekleta!

Pustiš vse ležati na svojem računu. Tako ali tako se ne splača dol pobrati tega drobiža.
Pustimo času čas. Zaupam v tehnologijo.

Eno leto se nič ne dogaja. Ne spremljaš več. Vendar bitcoin se prebudi. Tvoj portfolio se okrepi za 40%. Ni veliko. Ampak sedaj imaš 350 €.

Nakažem še 150 €? Tko, da bo pač za vsaj eno vijolico? Samo toliko, da bom v igri. Moraš biti v igri. Če nisi v igri si mrtev.

Tvoji guruji so nazaj. Spletne strani imajo vgrajene grafe kriptovalut. Menda gremo na 100.000 € po bitcoinu!

Naslednje jutri zaslediš članek z naslovom »Je zopet čas za bitcoin vrtiljak?«

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime