Apple in Google skupaj delata na tehnologiji, ki bo omogočala spremljanje okuženih s koronavirusom

Apple in Google sta sicer velika tekmeca, a vsak od njiju si lasti operacijski sistem, ki nadzira skoraj vse pametne telefone na svetu. In te pametne naprave se da dobro izrabiti tudi v trenutnem boju proti koronavirusu.

Pisali smo že o tem, kako Poljaki delajo na posebni aplikaciji, preko katere bi lahko vlada lažja nadzorovala svoje državljane in nadzorovala njihovo karanteno. Podobne aplikacije sedaj razvijajo tudi druge države, kot so Francija, Nemčija, Singapur in Združeno kraljestvo. A problem pri teh aplikacijah je to, da jih ljudje ne želijo nameščati na svoje telefone in jih ne uporabljajo. V Singapurju je denimo samo 12 % prebivalcev namestilo aplikacijo, ki jo priporoča država, kar je premalo, da bi lahko efektivno nadzoroval vse okužene. Razvijalci takšnih aplikacij so izrazili tudi težave pri razvijanju takšnih programov, saj jim ogromno preglavic povzročajo vgrajeni sistemi za zasebnost.

Koronavirus je večna tekmeca združil v enem poslanstvu.

Apple in Google bosta ravno pri tej zasebnosti sprostila okove. Tako za Android, kot za iOS sisteme se bo pojavila platforma, ki bo omogočala pregledovanje okoliških telefonov in če se boste nahajali v bližini nekoga, ki je bil okužen s koronavirusom, boste na telefon prejeli opozorilo.

Zadeva je precej preprosta za delovanje, saj izkorišča povezavo Bluetooth. Ko boste imeli povezavo aktivno, bo ta vseskozi pregledovala telefone v bližini. Če bo lastnik katere od teh telefonov dobil potrjeno okužbo s koronavirusom, bo aplikacija poslala obvestilo vsem tistim, ki so takrat bili v bližini bolnika.

Ta tehnologija spremljanje okuženih je precej bistro zamišljena in bo omogočala boljše in hitrejše spremljanje okuženih in njihove poti. Ena večjih težav pri karanteni potrjenih bolnikov je namreč spremljanje njihovega nadaljnjega stika z drugimi ljudmi in velikokrat se vsi ne spomnijo vseh podrobnosti tistega dne, ko so bolezen pridno raznašali okoli. Tako bodo lahko zdravniki samo pregledali Bluetooth gibanje in telefone, ki so se takrat nahajali v bližini, kar je veliko enostavnejši in hitrejši proces kot pa prej.

Seveda so se upravičeno pojavile skrbi glede zasebnosti, tisti bolj paranoični pa že napovedujejo, da je to samo en nov izgovor, da lahko vlada bolje spremlja in nadzoruje svoje podanike. Google in Apple sicer pravita, da so skrbi glede zasebnosti odveč, a na vas je, če jima verjamete.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime