Gamescom 2016 malo drugače

S tem člankom vam bom poskušal pokazati vse spektre potovanja na največji sejem (v Evropi) v videoigrah in gamerski opremi. Članek bom za lažji pregled razdelil na različna poglavja.

Pogumno potovanje z avtom in “avtoceste”

Vse se je pričelo v torek 16.8.2016 ob 19:00 uri ko v avto vržem še zadnje stvari in se odpravim po ostale člane posadke. Po treh urah vožnje in postankih po Sloveniji naložimo v Slovenski Bistrici še zadnjega člana in odprava se lahko uradno prične. Vožnja je potekala ponoči in ceste so bile skozi celotno potovanje do Frankfurta prazne. Vožnja od Frankfurta do Kolna pa je zaradi jutranjih ur (8:00) potekala počasneje in naleteli smo tudi na krajši zastoj (cca 15min) in na cilj nam je uspelo priti točno ob 10:00.

Vse skupaj smo do Kolna naredili 1280 kilometrov, našo pot so občutno podaljšala gradbena dela na nemških cestah, praktično 2/3 poti po Nemčiji smo se peljali povprečno 90Km/h in zaradi popolne zapore dela avtoceste smo po obvozu izgubili 45minut. Po 9ih urah vožnje me je začela  “dajati” utrujenost in celotni nadzor nad vozilom je prevzel Simon.  Kot odgovorna voznika sva se s Simonom na vsako dobro uro ustavila in pretegnila najine mlade kosti.

Naša pot do Kolna
Naša pot po tem, ko smo bili v polni zasedbi 😉

Köln kot mesto?

Vsi smo bili navdušeni! Pa gremo od začetka, prenočišče smo imeli  dobre 3 minute hoje od največje atrakcije Kolna, katedrale DOM, praktično smo bili v samem centru mesta. Katedrala DOM je nekaj kar morate videti tako notranjost kot zunanjost pa tudi, če vas to ne zanima! Pod katedralo pa parkirna hiša? Tako je, cena parkiranja pa je 24€/dnevno (na vse ostale cene se mi je tole zdela najboljša investicija). Okoli katedrale DOM je skozi celotni čas našega bivanja bila gužva in morali smo paziti kje hodimo, vsaki večer pa so bile posebne proslave kjer se je okoli katedrale zbralo toliko ljudi, da smo rajši ubrali pot med ulicami.

Katedrala DOM @ Koln
Delček katedrala DOM @ Koln

Železniški most preko katerega smo šli na Gamescom. V Ljubljani imamo par metrov mosta kjer obiskovalci obesijo svoje ključavnice,  v Kolnu pa je tak most  Hohenzollern dolg 409m, na njemu pa na tisoče ključavnic na obeh straneh. Spodnja slika bo nadomestila vse moje besede.

Love locks
Tako imenovan “Love locks” most v Kolnu

Vam je vroče? Ni problema sprehodite se v parku ob reki Rhine ali pa se osvežite v javni fontani, s sabo pa ne pozabite prinesti drobtinice kruha za prelepe golobe.

Park in reka Rhine v Kolnu
Prelepi park v Kolnu v katerem najdemo javne fontane in prijazne golobe.

Tudi ostali deli mesta so prelepi in toplo priporočam kratek ali daljši sprehod. Ne zamudite sončnega zahoda, ki vas bo enostavno navdušil. Tukaj se bom ustavil in vam prepustil obisk in raziskovanje prelepega Kolna, za dodatno motivacijo pa pripenjam spodnjo sliko.

Zahod v mestu Koln
In s to sliko se je naš prvi dan “uradno” zaključil 😉

Cene v Nemčiji?

Lahko zelo, zelo drago ali pa poceni! Žal boste za bencin v Nemčiji plačali 1,45€/liter, tu enostavno ne morete prihraniti, bi pa omenil, da so prevozi z vlakom in avtobusom praktično zastonj, za čas Gamescoma so bili vsi prevozi z vlakom popolnoma brezplačni (če si imel dokaz, da si kupil karto). Za navadno vodo 1.5l lahko plačate 0.19€ (trgovina Penny) ali pa 3.99€ (bencinska črpalka). Toplo priporočam krajši sprehod do trgovin kot je Penny (podobno kot Lidl, Hofer v Sloveniji). Kot v vseh drugih mestih so cene odvisne koliko daleč grete od atrakcije oziroma mestnega jedra. Prilagam cene katere so bile v mestnem parku (dražji lokal).

Cene pijač v nemčiji
Cenik pijač v mestnem parku Kolna s pogledom na reko Rhine in prej omenjenim mostom.

Hrana in prenočišča

Hrane enostavno ne morem pohvaliti s tem, da sem bil v štirih različnih restavracijah in vedno sem iskal polne lokale (bilo mi je logično, da je tam hrana dobra). Cene hrane bi bile sprejemljive  (8-13€ / osebo), če ne bi bila hrana enostavno zanič in brez okusa. Seveda je prisoten tudi McDonalds in v primeru, da imate radi hrano iz Maca bo verjetno to pametna izbira (definitivno pa ne 3x na dan). Prenočišč je ogromno ampak vam priporočam, da prenočišče predhodno rezervirate, cene istega hostla pa se gibljejo od 25€/noč pa vse do 120€/noč. Cene hotelov so vrtoglave, večina ima začetno ceno postavljeno 120€/noč pa celol do 2500€/noč. Dva dni prej odhodom sem na aplikaciji Booking.com preveril zasedenost hostlov in hotelov v Kolnu. Med potekom Gamescoma je bila zasedenost kar 98%, ostali pa so samo dražji hoteli. Predlagam rezervacijo že januarja, prihranki s tako zgodnjo rezervacijo se štejejo lahko tudi v več sto evrih, enako velja za letalske karte.

Gamescom, obiskovalci in vrste

Po zadnjih podatkih se je sejma v petih dneh udeležilo 375 tisoč obiskovalcev. Ali je to veliko? Prvič v zgodovini Gamescoma so bile celodnevne karte za vse dni razprodane v predprodaji, so se pa vsaki dan sprostile popoldanske karte (čakalna vrsta je lahko zelo dolga, gredo po sistemu kolikor jih sejem zapusti, toliko jih spustijo notri). Glede na tako velike številke sem bil prepričan, da bo v halah zelo vroče a sem se zmotil saj so praktično vsi prostori bili ohlajeni, po moji oceni na prijetnih 22 ali 23 stopinj. Čakalne vrste za igre so bile dolge od 1 pa vse do 4 ure, opazil sem zelo veliko pripravljenih obiskovalcev, ki so s sabo prinesli stolčke, katere ponavadi vidimo na plaži. Ste že slišali za razvijalca Blizzard? No, pri njih je bla vrsta za vse igre kar dolga, najbolj pa me je presenetila vrsta pri Blizzardovem fan shopu kjer si lahko kupil njihove izdelke. Na začetku sem mislil da delijo kaj zastonj toda po 4i-h skokih, s katerimi sem dobil jasen pogled nad situacijo in opazil kakih 6 prodajalcev, ki so poskušali zadovoljiti vse kupce. Na hitro sem ocenil, da je bila vrsta dolga preko 50m, s tem da so na 1m2 stali po štiri osebe. Hrano in pijačo je bilo moč dobiti na vsakem vogalu v vsaki hali in ne boste verjeli tudi tam je bila vrsta! Osebno nisem poskusil kvaliteto hrane ampak na prvi pogled ni izgledala najbolj okusna, je pa bilo zelo veliko različne ponudbe.

Gamescom vrsta
Gamescom in varnost

Zaradi zadnjih napadov v Nemčiji je bila varnost na Gamescomu poostrena, na vhodu so vse torbe temeljito pregledali in navkljub obvestilu na njihovih omrežjih je več kot 2/3 obiskovalcev prineslo s sabo torbe s tem pa so dodatno otežili delo varnostnikom. Naslednji dan so za vse brez torb pripravili poseben prehod in praktično vsi brez torb smo se samo sprehodili mimovrste. Vsi večji razvijalci so imeli ob svojih razstavnih prostorih varnostnike, nekateri so po mojem mnenju pretiravali. Največ varnostnikov je po mojem mnenju bilo pri Oculus Riftu, osebno sem jih od zunaj naštel kar 15 s tem, da so imeli še notranje prostore, kjer si preizkusil očala. Največ sem se zadrževal v “trade” halah (vstop je bil možen s povabilom, press akreditacijo oziroma dokazom, da si zaposlen pri podjetju katera deluje v tej panogi) in tukaj je bila varnost še dodatno poostrena, pri vseh večjih razvijalcih pa je bilo kakršnokoli slikanje in snemanje prepovedano in zato tudi žal nimam slikovnega materiala. Za primer bi dal razstavni prostor v “trade” hali od razvijalca EA kamor je bil vstop možen le s povabilom in si prejel tudi posebno kartico. Kamorkoli sem se obrnil sem zagledal varnostnika, ki je bil pozoren na kakršnekoli nedovoljene gibe, po dobrih treh minutah surfanja po telefonu (EA je imel svoj wifi :D) je prijazni varnostnik pristopil do mene in me opozoril, da je kakršnokoli snemanje in slikanje striktno prepovedano. Za zaključek lahko povem, da so bili varnostniki zelo prijazni in so z veseljem odgovorili na vsa vprašanja.

Varnostniki na vsakem koraku
Vsi rastavljalci so imeli tudi svoje varnostnike, ki so bila zelo prijazni in so z veseljem pomagali.

Gamescom – trade hale za partnerje

Kaj sploh so tako imenovane “trade” hale, ki so predstavljale skoraj tretino celotnega Gamescoma? To so posebni prostori za vse partnerje, kateri so prišli z namenom iskanja novih poslovnih priložnosti oziroma stopiti v osebni stik s partnerji s katerimi že sodelujejo. Kot sem že omenil je bil dostop do teh prostorov zaprt za širšo javnost in notri je moč priti le pod določenimi pogoji. Vsi partnerji so v teh prostorih predstavljali svoje produkte, kjer sem lahko preizkusil igre brez čakalne vrste ob prijaznih hostesah, ki so veš čas ponujale pijačo in prigrizke. Žal mi ni uspelo preizkusiti veliko iger, ker smo se večino časa pogovarjali o sodelovanju in idejah kako razširiti njihove znamke na Balkanu, sem pa si vzel par minut časa in preizkusil najbolj pričakovane igre kot so Battlefield 1, Titanfall 2, FIFA 17, Mafia 3 in ostale VR napravice, gamersko opremo in simulatorje. V prostorih smo našli tudi mini razstavne prostore kjer so se predstavljale države s svojo najboljšo igro in produkti, ki so povezani v igričarski svet, med njimi je bila tudi naša soseda Hrvaška. Slovenije pa je žal ni bilo moč najti, mogoče pa naslednje leto. Naj omenim, da je na obisk v “trade” hale s šestimi varnostniki prišel tudi David Hasselhoff, ki je oddrvel direktno v prostore podjetja Activision/Blizzard. Mogoče pa ga bomo kmalu videli v kakšni igri? 🙂

Gamescom načrt hal
Takole so bile razdeljene hale, trade hale so imele po dva nadstropja!

Gamescom – počakaj v vrsti in videl boš več

Ne bom rekel, da sem bil na vseh sejmih toda kolikor spremljam sem to videl prvič. Zaprti prostori v katerih lahko preizkusite igre in opremo? Mafia 3 si je postavila celotno hišo, ki je izgledala kot iz igre, če si hotel videti kar koli več kot napovednik in lepe poslikave, si moral čakati v dolgi vrsti potem pa so te povabili v hiško, kjer si odigral par minut težko pričakovane igre. Osebno se mi tam dalo čakati ves ta čas in na misel mi je prišla ideja, kjer bi na zunanjost hiše dodali še par projekcij kako drugi igrajo in tako bi tudi ostali dobili predstavo? Tega trenda se je posluževalo zelo veliko podjetij (Samsung, Oculus, Activision, Playstation…) in kdor ni čakal v vrsti se je lahko nagledal le napovednikov in impresivnih poslikav.

Čudni trend
Povsem nov trend, počakaj v vrsti in te povabimo notri…

Gamescom – EA in Blizzard!

Pridem v EA razstavne prostore in po treh minutah se zavem, da imam odprto čeljust potem pa izdahnem “WOW, fucking awesome!” Približno 12 velikih LED ekranov na katerih se prikazujejo samo EA naslovi, okoli pa preko 200 računalnikov na katerih je bilo moč preizkusiti Battlefield 1, FIFA 17, Titanfall 2 in ostale. Tekmovalci, ki so trenutno testirali igre so imeli pogled nad celotno množico, ki se je zadrževala v prostoru ampak enostavno niso imeli časa, ker so bili vsi prezaposleni z igranjem novih iger.

EA booth
Takole nekako so izgledali prostori založnika EA.

Podobna zgodba je bila pri Blizzardu, ki si je, kot se spodobi za verjetno največjega razvijalca, rezerviral polovico hale. Na hitro sem naštel preko 300 računalniških enot za vse igre, katere so bile zelo lepo ločene in smiselno razdeljene v prostor. Drugi dan se približno ob 16:00 vračam s kosila skozi Blizzard halo in ravno takrat so imeli na njihovem odru karaoke povezane s karakterji iz WoW-a. Karaoke so bile zelo zabavne in kot bi mignil mine 15 minut, navdušeni pa so bili tudi obiskovalci in v spominu mi bo ostala polna dvorana ljudmi z nasmeški na obrazu.

Tudi ostali razvijalci so se poskusili pokazati v najboljši luči in nekaterim je to tudi uspelo, spet drugim malo manj. Za lažjo predstavo predlagam, da si pogledate album s slikami na našem Facebooku.

Overwatch booth
Blizzardova uspešnica Overwatch je zasedla kar tretjino prostora.

Gamescom – Slovenski pro igralci

V Sloveniji imamo lepo število profesionalnih igralcev, ki se redno udeležujejo elitnih tekmovanj v svetu, na Gamescomu smo imeli dva predstavnika v igri League of Legends in kar tri v igri Heroes of the Storm. V naslednjih mesecih jih bomo podrobneje predstavili, za sedaj pa lahko zagotovim, da so bili zelo uspešni in so doživeli nepozabno izkušnjo. Vse poznane obraze najdete v naši Facebook galeriji.

Slovenski igralci
Na Gamescomu smo srečali kar nekaj Slovenskih igralcev.

Zaključek potovanja

Gamescom poteka do nedelje toda naša ekipa se je domov odpravila v soboto zjutraj, kajti videli smo praktično vse in vožnja domov je potekala utrujajočih 15 ur. Domov smo prispeli v večernih urah sobote, med vožnjo pa smo si ogledovali naravo od Nemčije pa do Slovenije. Nismo posebno odkrivali lepote vseh držav skozi katere smo se vozili toda lahko rečem, da je Slovenija daleč najlepša. Vsem navudšencem na igrami toplo priporočam obisk Gamescoma, se pa le pripravite z nakupom kart preko spleta in predhodno rezervacijo prenočišča, ne pozabite pa si ogledati tudi lepote Kolna. Upam, da se naslednje leto vidimotam oziroma že prej na kakšnem drugem sejmu. Veliko sreče popotniki!

Preverite povezana članka iz Gamescoma!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime