Katero grafično kartico kupiti (Oktober 2016)?

Poletje je za nami in v denarnicah se počasi že kopičijo zelenci. Večina vas je nedavno pričela šolsko leto v katerega ste se, kot nekdaj sam, z veseljem pognali. Najbrž že premišljujete, kako si boste krajšali dolge zimske noči in novoletne praznike? Če je temu tako imamo za vas pripravljeno pravo poslastico.
Nvidia in AMD sta ponovno poskrbela, da vam ne bo dolgčas. V začetku poletja je namreč izšla nova serija grafičnih kartic. Prinesla je dolgo pričakovani preskok iz 28 nm liturgije na 16 (Nvidia) oz. 14 (AMD) nm proizvodni proces.

Konkurenca na trgu grafičnih kartic že dolgo ni bila tako huda, kot je v zadnjih letih. Čeprav nVidia prevladuje v višjih segmentih, kjer je iskreno povedano brez konkurence (če odštejemo 2 jedrne kartice). Neizprosen boj pa zato poteka v rangu, ki ga imamo potrošniki najraje — srednji rang (kartice za mase), ki (skoraj) vedno ponujajo največ za svoj denar. Primeren čas za nakup nove grafične kartice? Pa preverimo!

Za plitke žepe

Kartica za katero menim, da ponuja največ v tem rangu je RX 460. Po zmogljivosti se kosa z GTX 950, ki jo je Nvidia izdala lansko leto, ob tem pa porabi manj energije. Prodaja se v 2 GB in 4 GB različicah. Priporočam nakup 2GB kartice, saj je jedro preprosto prešibko, da bi uspelo zapolniti 4 GB pomnilnika, ki tako ne upraviči 30€ višje cene. Na njej boste lahko brez večjih težav poganjali vse novejše igre v FHD s srednjimi nastavitvami.
RX 460

RX 460 vas ne bo pustila ravnodušne.
RX 460 vas ne bo pustila ravnodušne.

Kartica množic

Kot pove že naslov, sem v tej kategoriji izbral kartico, ki ponuja najvišjo zmogljivost za dano ceno. Zaradi hude konkurence, je bila izbira v tej skupini najtežja. Odločal sem se med GTX 1060 (3,6 GB), RX 470 (4,8 GB) in RX 480 (4,8 GB). Odločitev ni bila lahka, kot zmagovalec je izšla RX 480 4GB. Izbral sem jo predvsem zaradi lepih obetov in odličnih rezultatov v DX12 naslovih, ter cene, ki je postavljena nekoliko nižje od GTX 1060. RX 470 glede na razliko v ceni preprosto ponuja manj, pri 1060 3GB pa se zna pomanjkanje grafičnega pomnilnika kaj hitro poznati. Na tem mestu bi omenil tudi umazane zakulisne igre: nVidia je namreč kartici 1060 3,6 GB poimenovala z enako oznako (veliko bolj smiselna bi bila označba 1050 TI). Zavedajte se, da nikakor ne gre za enaki kartici. 1060 3GB ima ob manj pomnilnika tudi manj CUDA (1152 napram 1280) jeder in 4.0 proti 4,4 TFLOPs. Od kolegice z več pomnilnika je šibkejša za dobrih 10%.
RX 480

Odličen kompromis med ceno in zmogljivostjo.
Odličen kompromis med ceno in zmogljivostjo.

Sladokusci, pozor

Še ena težka odločitev: le kateri kartici podelili ta naziv? V tej kategoriji so se znašle AMD FURY, FURY X, GTX 980 TI in GTX 1070. Vse kartice so se odrezale odlično in ponudile tekočo igralno izkušnjo. Na koncu sem se odločil za AMD FURY in GTX 1070. “Izbral je kar 2, tip ni pri pravi.” Najbrž se sprašujete kako je to možno? Čeprav je Fury med nami že več kot leto dni se le ta nikoli ni pretirano dobro prijel. Razlog je bila visoka cena. Počasi se poslavlja iz polic trgovin in mogoče ga je dobiti že za 300€ – napram 550€ ob izidu! Vsem lastnikom se obetajo sladke skrbi, saj se Vulcan in DX12 vse bolj uveljavljata. Sicer sem imel nekoliko dvomov glede grafičnega pomnilnika HBM, ki ga je samo 4GB (kar pa zaenkrat zadostuje za vse naslove). GTX 1070  pa navduši z izjemno nizko porabo, tihim delovanjem in izvrstno igralno izkušnjo. Z nobeno izmed njiju ne morete zgrešiti.
GTX 1070

fury
Fury se lahko pohvali z odlično zmogljivostjo.

Kralj zmogljivosti

Nesporni zmagovalec testa je GTX 1080. Sicer plačate visoko ceno, v zameno pa sorazmerno veliko tudi dobite. Gre za najzmogljivejšo kartico za vse igračarje širom sveta (če zraven ne štejemo Titan Pascal). Navdušil nas je napredek, saj je od svoje predhodnice GTX 980 zmogljivejša za kar 60%, od Titan X pa 22%. Nekoliko sicer razočara le dejstvo, da še vedno nismo dočakali “prave” 4K kartice, kar pa se bo v bližnji prihodnosti zagotovo zgodilo.
GTX 1080

Kralj, ki se ga ne bi branil nihče.
Kralj, ki se ga ne bi branil nihče.

Čeprav nVidia prevladuje pri karticah namenjenim grafičnim entuziastom pa se je AMD-ju z novo serijo uspelo približati množicam. Všeč mi je izjemno agresivna cenovna politika AMD. RX 480 je namreč kartica ranga GTX 980, ki jo je mogoče dobiti že za  pičlih 260€ ali manj. Nikar ne pozabimo, da so se GTX 980 še v začetku leta prodajale za 500€, sedaj pa enako zmogljivost prejmemo za polovičen denar.

Kartic nižjega razreda v našo izbiro nismo niti vključili, ker v veliki meri ne upravičijo svoje cene. Če si “kartice za plitke žepe” ne morete privoščiti priporočam nakup rabljenih kartic. O zmogljivosti slednjih bom kakšno besedo več napisal v prihajajočem članku “Vrnitev odpisanih”.

Vabljeni na naš forum, kjer vam bomo po najboljših močeh pomagali pri izbiri.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime