Preizkusili smo tri starejše grafične kartice, vrnitev odpisanih?

Ko se zjutraj pogledaš v ogledalo opaziš prve kocine, komaj malo zamižiš pa se ti okoli ust že vleče razmršena brada, ki ti bi jo zavidal sam Kralj Matjaž izpod Pece. Kaj čmo, čas hitro teče naprej, z njim pa tudi napredek. Če smo še nedavno z računali bili “carji” in se je pri nas zbirala celotna vas, je danes računalnik že skoraj nuja. Že res, da se je nekdaj zapleten svet računalniških sistemov izjemno poenostavil z novejšimi vmesniki in da so se računalniki pocenili. Kot je pri visoko-tehnološkem blagu po navadi, lahko stvar hitro zastari, ko se nanjo šele dodobra navadimo.

graphics-cards-old-vs-new
Napredek je viden.

Pri računalnikih ter računalniških komponentah je bilo do nedavnega to nenapisano pravilo. V zadnjih letih pa tako sunkovitih sprememb več ne beležimo. Iz 50-100% smo prišli na nekaj 10% na generacijo. Ko sva s kolegom kramljala o računalnikih me je prešinilo. Porajalo se mi je vprašanje, ali so malce starejše grafične kartice še primerne poganjati najnovejše naslove? Večkrat na forumih in ostalih medijih spletnih komunikacij opažam informacije o zmogljivosti grafičnih kartic in priporočanju konzol v nižjem cenovnem razredu. Odločil sem se, da na test postavim svojo, med pisanjem prispevka že bivšo, nekaj let staro Gigabyte 7970 GHZ, ki je izšla že davnega leta 2011. Gre za kartico, ki je po zmogljivosti izjemno podobna r9 280x ter še sveži r9 380x. Potrošniki pogosto zmotno mislijo, da za igranje iger in druga opravila potrebujejo vedno nove kartice. Saj veste, novo je vedno boljše, kajne? Res je, da novejše kartice običajno, zaradi manjše liturgije in trenda, ki se pomika k nižji porabi energije, porabijo manj električne energije, pogosto pa zaradi tega trpi napredek.

Ob nakupu že sestavljenih računalnikov, vam bodo sestavljavci pogosto “podtaknili” manj zmogljivi rang grafičnih kartic, kot so r7 250, gtx 730 ipd. z (4gb) DDR3 pomnilnika (več je bolje kajne?), ki prvovrstno nikakor niso namenjene igranju iger. V bistvu počasi postajajo vse bolj odvečne, saj jih integrirani grafični čipi počasi že dohajajo in prehitevajo. Ne dvomim, da nas je veliko v preteklosti naredilo napako in si za igre kupilo nove cenovno ugodne grafične kartice, ker si dražjih nismo zmogli privoščiti.

gt730
Ker človeško oko ne loči med 60 in 5FPS.

Torej v prispevku bom preizkusi, ali je 4 leta stara 7970 še primerna za gladko poganjanje novejših iger. Njena glavna prednost je namreč, da rabljeno dobite že za okoli 100€. Preizkusil jo bom na FHD monitorju, primerjal pa z bivšo kraljico GTX 780 in kraljičem R9 290x, ki bosta prav tako vključeni v test.

Metodologija

Testni sistem:
i5 4460 3,4GHZ
Lepa MaxGold 700W
Intenso SSD 128 GB + 1TB 64MB 7200RPM WD Blue
Corsair Dominator Platinum 2400 MHZ 2x8GB
Gigabyte H81 S2 1150
Ohišje – komajda

img_20161030_130113
Računalnik, ki bi se ga sramoval tudi berač.

Grafično kartico bom preizkusil v sledečih igrah: The Witcher 3 Wild Hunt, Doom 2016, Rise of the Tomb Raider in GTA 5. Na začetku sem nameraval narediti bolj obširen test in zajeti večino novejših naslovov, ampak zaradi pomanjkanja časa se bomo morali zadovoljiti z štirimi igrami.

Kako bo preizkus potekal? Podatke bom zajemal z orodjem Fraps. Tekom testiranja bo VSyns vseskozi izključen. Če bo le mogoče bom uporabil pred-nastavljene nastavitve, ki bodo enake za vse kartice na testu. Beležil bom minimalno in povprečno število sličic na sekundo (FPS). Maksimalnih nima smisla meriti, saj nam njihova vrednost ne bi kaj prida koristila. Ker je minimalno število sličic precej zavajajoče, bom raje vzel 0,1% in 1% najnižjih sličic. Da bolje pojasnim. Pri 0.1% gre za način merjenja, kjer vzamemo 0.1% najnižjih sličic, ki so bila izrisana v sekundi. Za enako zadevo gre tudi pri 1%. S tem bom izključil možnost osamelcev (podatkov, ki pretirano izstopajo), ki bi se lahko pojavili med testiranjem. Prav tako bodo v primerjavo vključeni frametimes – čas, ki je porabljen za izris posamezne sličice, ki pogosto povedno več, kot samo graf s sličicami na sekundo.

img_20161030_130121
Zmogljivosti nikoli ne merite z estetiko :).

The Witcher 3

witcher-3-ultra

witcher3-ultra
GTX 780
witcher3-ultra
r9 290

 

witcher3-ultra
7970 GHZ

Pa začnimo s kraljem med naslovi, The Witcher 3 Wild Hunt. Igra, ki je, kakor ste lahko že opazili, ne morem prehvaliti. Pa poglejmo zbrane podatke. Pri ultra konfiguraciji (z izklopljenim hairworks), je 7970 dosegla 43 FPS. Čeprav šteje že 5 let in igra velja za eno izmed najlepših, jo je kartica poganjala brez težav. Odlično. Nekoliko slabše se je odrezala pri 1% in 0.1% najnižjih sličic. Dosegla jih je namreč 30 oziroma 11. Ob tem je potrebno poudariti, da je samo zbiranje podatkov trajalo 60 sekund, igralna izkušnja pa je bila v veliki meri tekoča. Igro bi brez težav igral na teh nastavitvah. Izkušnjo bi se dalo še nekoliko izboljšati z navitjem kartice.

GTX 780 se je odrezala precej bolje, saj je dosegla povprečje 54 FPS. Kot tudi predhodnica se je nekoliko slabše odrezala pri 1% in 0.1%, saj je tu njen rezultat 37 oziroma 14.

R9 290X je lestvico postavila nekoliko višje. Povprečne sličice so bile sicer podobne GTX 780 (dosegla je 3 več in sicer 57), se pa razlika pokaže pri 0.1%, saj je tukaj dosegla kar okoli 80% več od tekmice. Ustavila se je namreč pri 25.

witcher-3-high

witcher3-high
7970 GHZ
witcher-3-high
GTX 780

Ko sem nastavitve prestavil za raven nižje, na high, sta se, tako GTX 780 kot 7970, odrezali odlično. Slednja je dosegla 51 sličic, GTX 780 pa kar 65. Znatno se je izboljšalo tudi minimalno število sličic. Izboljšavo bi pripisal predvsem spustitvi Foliage viewing distance iz ultra na high.

GTA 5

gta-5-ultra

gta5-ultra
GTX 780
gta5-ultra
r9 290
gta-5-ultra
7970 GHZ

V GTA 5 so se vse tri kartice odrezale naravnost odlično – vsem je namreč uspelo preskočiti mejnik 60 sličic na sekundo. Ob tem pa niso trpeli niti minimalne sličice, saj so vse kartice vztrajale nad 50. Na tem mestu bi poudaril, da je GTA 5 procesorsko intenzivna igra in če si ne lastite zmogljivega procesorja, dobra grafična ne bo prišla do izraza.

Rise of the Tomb Raider

rotr-high

rottr-high
GTX 780
rottr-high
7970 GHZ

Prišli smo do prvega DX12 naslova. Ker Fraps žal še ne podpira DX12 sem igro pognal v DX11 načinu. Imejte v mislih, da 7970 GHZ v DX12 pridobi okoli 5 FPS.
Na ultra nastavitvah sta se obe kartici odrezali ne navdušujoče. Sicer je GTX 780 še uspela zagotoviti pogojno užitno izkušnjo, 7970 pa je odpovedala na vsej črti, saj je dosegla zgolj 22 sličic na sekundo.

Ko sem nastavitve nekoliko spustil, sta obe kartici pričeli kazati znake življenja. 7970 je v drugem preizkusu uspelo prilesti na 42 sličic na sekundo, med tem, ko je GTX 780 dosegla že zavidljivih 54 sličic. Pri 7970 so sicer še vedno nekoliko trpele minimalne sličice.

Korak na medium ne naredi praktično skoraj noben razlike, tako da priporočam poganjanje na visokih nastavitvah.

Doom

doom-ultra

doomx64-ultra
GTX 780
doomx64-ultra
r9 290
doomx64-ultra
7970 GHZ

Dooommmm, pobijanje oziroma klanje zlobnih pobov iz pekla. Pa poglejmo, kaj so nam kartice pripravile tokrat. Žal Fraps ne podpira Vulcan, tako, da pričakujem, da bodo številke na strani AMD nekoliko trpele. V kolikor si lastite AMD kartico glejte, da boste v nastavitvah namesto OpenGL 4.5 nastavili Vulcan, saj lahko dosežete tudi do 50% boljši rezultat. Po pričakovanjih je bila igri na ultra nastavitvah kos le r9 290x. V povprečju ji je uspelo doseči 84 sličic na sekundo. Vendar je izkušnja vseeno nekoliko trpela. Minimalne sličice so namreč v nekaj primerih padle pod 60. V kolikor imate omogočen Vulcan, lahko na te padce pozabite.

GTX 780 in 7970 sta se odzvali manj bleščeče. Sicer sta uspeli zagotoviti užitne povprečne rezultate, sta pa odpovedali pri minimalnih sličicah. Dosegli sta jih samo 22 in 17. Očitno bo potrebno nižanje nastavitev.

doom-high

doomx64-high
GTX 780
doomx64-high
7970 GHZ

 

 

 

 

 

 

Ob  spustitvi na high se je stanje nekoliko izboljšalo. GTX 780 nam tokrat omogoči uživancijo v akciji, 7970 pa še prebavljivo igralno izkušnjo. Še enkrat moram poudariti, da bi v Vulcan 7970 dosegla raven GTX780, če je ne bi celo presegla.

Pod medium nastavitvah je vsem karticam uspelo preseči 60 FPS v vseh kategorijah.

Sklepne misli

Kaj smo ugotovili? Kot lahko vidite, so tudi nekoliko starejše grafične kartice še vedno kos najzahtevnejšim PC igram. Upam si trditi, da bo 7970 GHZ (in podobne kartice) še dolgo časa omogočila bolj gladko igralno izkušnjo kot konzole.

Večine zgoraj preizkušenih grafičnih kartic žal več ni mogoče najti na trgovinskih policah, rabljene pa so pogosto brez garancije, vprašljiva je tudi njihova zgodovina. Nakup rabljenih stvari od neznancev je lahko kar tvegana reč, zlasti če ne veste, na kaj biti pozorni. Vsem, ki se na tvegano pot niste pripravljeni spustiti priporočam, da si preberete članek, ki vam bo v pomoč pri nakupu novih kartic. Da ne bi kdo narobe razumel, nikakor ne trdim, da nove kartice istega ranga niso boljše, se pa poraja vprašanje, kolikor smiseln je nakup, če si trenutno lastite eno izmed zmogljivejših kartic.

Vabljeni tudi na obisk foruma, kjer lahko pokramljamo o igrah, strojni opremi in ostalih težavah, dogodkih. 

Ponudbo novih grafičnih kartic pa preverite na EIGRE.si

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime