Kateri napajalnik kupiti (Februar 2017)?

Za večino uporabnikov računalnika je napajalnik skrivnost. Zakaj? Hja, enostavno! Na prvi pogled so vsi črne ali sive škatle s “propelerjem” na vrhu, v katero pride en kabel, iz nje pa jih odide malo morje. Kot sem napisal že v prejšnjem prispevku o napajalnikih, je le ta zame eden najpomembnejših komponent same sestave. Ne le to, da z električno energijo oskrbuje vse naše nove in bleščeče komponente, ampak ga obdržimo, najverjetneje, tudi največ časa. Ravno zaradi tega mora biti njegova izbira skrbno premišljena in načrtovana.

Ampak glede na naslov članka pričakujete od mene, da vam podam nekaj primernih napajalnikov za nakup, zato bom nehal dolgoveziti in bom prešel k stvari. Napajalnike sem rangiral po moči (torej po vatih – W), zato ker je to prva pomembna lastnost pri izbiri. Naj poudarim, da je to moje lastno mnenje in moja lastna izbira, kaj boste kupili, pa prepustim vam.

200-300W

V najnižjem rangu sem izbral napajalnik be quiet! System Power B8 moči 300W in certifikata 80 Plus. Je cenovno ugoden, kar pomeni da se njegova vrednost vrti okrog 30€. Izbran je bil zato, ker je pri takšni moči nesmiselno gledati certifikate kot so 80 Plus Gold, saj nimajo nekega efekta. Napajal bo komponente nižjega cenovnega razreda in najverjetneje računalnik za pisarniška opravila.

be quiet System Power B8

Hladi ga standardni 120mm ventilator, njegov izkoristek je kar 87% in ni modularni.

 

300-400W

Prvak te kategorije je po mojem mnenju XFX XT 400. Kot name že njegovo ime pove, premore 400W moči pri 85% izkoristku. Ponaša se z certifikatom 80 Plus Bronze. Ker njegova “mišična masa” ni največja, je primeren za “igralne mašince” nižjega ranga igričarskih komponent (Intel Core i3 in Nvidia GTX 1050ti). Cena se giblje okrog 40€.

XFX XT 400

Glede na to da je nizko cenovni napajalnik, se lahko ponaša s črnimi kabli. Tako je primeren tudi za računalnike z stranskim oknom, saj se lahko lepo sklada z izbrano temo. Ni modularen.

400-500W

Na tem nivoju se nisem mora odločiti med dvema napajalnikoma, zato sem izbral oba. Primerna sta za “sweetspot” računalnike (Intel Core i5 in Nvidia GTX 1060). Pri slednjem je mogoče tudi malo navijati, sicer je pa to odvisno od sistema do sistema.

Prvi izbranec je Seasonic S12II Bronze, ki premore 430W moči in 82% izkoristka. Njegov “našitek” prikatuje standard 80 Plus Bronze, kar ni slabo. Napajalnik ni modularni, so pa kabli prevlečeni v črno mrežico, skozi katero je žal videt kable v mavrični barvi. Opozarjam da ima le en 6 pinski in en 6+2 pinski konektor. Najdemo ga za borih 50€.

Seasonic S12II Bronze

Naslednji tekmec z močjo 500W je be quiet! Pure Power 10. Ima izvrstnih 91% izkoristka in certifikat 80 Plus Silver. Tudi ta napajalnik ni modularen, so pa njegovi “repki” lepe črne barve in odeti v črno mrežico. Cena se giblje okrog 65€.

be quiet! Pure Power 10

500-600W

Počasi se gibljemo proti rangu močnejše opreme. Seasonic G Series je bil izbran zaradi svojih 550W moči in certifikata 80 Plus Gold, kar ga naredi odličen napajalnik. Premore 89% izkoristek. To je prvi pol modularni napajalnik na moji listi, njegova pomanjkljivost pa so kabli vseh barv, ki jih ne zakrije niti črna mrežica, s katero so prevlečeni. Njegova moč zadostuje za komponente srednjega ranga (Intel Core i5 in Nvidia GTX 1070) z nekaj možnosti navijanja. Zanj odštejemo okrog 80€.

Seasonic G Series

600-700W

Naš naslednji junak je SuperFlower Golden King z močjo 650W. Označen je z nalepko na kateri piše 80 Plus Platinum, kar je vrhunsko. Zagotavlja pa izkoristek večji od 89%. Najbolj bo zadovoljen pri souporabi s komponentami srednjega ali višjega rodu (Intel Core i5/i7 in Nvidia GTX 1070/1080), katerim bo omogočil meje njihovih zmogljivosti in maksimalnega navijanja. Vanj lahko vržemo tudi 2 grafični kartici srednjega razreda (Nvidia GTX 1060, mogoče tudi Nvidia GTX 1070, vendar brez navijanja), kar bo brez težav prebavil. Je pol modularne narave, pritrjeni kabli so barvni, vendar prevlečeni s črno mrežico. Modularni del kablov je pa črn. Kupimo ga lahko za 95€.

SuperFlower Golden King

700-800W

Corsair RM750x, moči 750W, je naš naslednji izzivalec. Ponaša se lahko z izkoristkom večjim od 89% in certifikatom 80 Plus Gold. Primeren je za napajanje komponent višjega cenovnega razreda (Intel Core i7 in Nvidia GTX 1080), katere lahko navijemo po želji. Če vam povečevanje frekvenc ni všeč, pa lahko brez skrbi dodate v sistem še eno grafično kartico. Napajalnik je popolnoma modularen in ima lepe črne kable, kateri pripomorejo k lepši notranjosti računalnika, kar je pri njegovi ceni 110€ že precej smiselno.

Corsair RM750x

800-900W

Če želite vrhunske komponente, dve grafični kartici (Nvidia GTX 1080) in si močno želite naviti vaš nov računalnik do maksimalne zmogljivosti je za vas primeren napajalnik EVGA SuperNOVA G2 850 z močjo 850W. Izkoristek je 98% certifikat pa 80 Plus Gold. Izdelan je v modularni obliki s čudovitimi črnimi kabli za prelepo notranjost “mašince”. Cena je že precej visoka in se giblje pri vrtoglavih 140€.

EVGA SuperNOVA G2 850

1000-????W

Naš zadnji rang je že precej entuzijastične narave in v njem najdemo napajalnik Corsair RM1000x z kot nebotičnik visoko močjo 1000W. Kot večina boljših napajalnikov ima certifikat 80 Plus Gold in več kot 89% izkoristka. Zakaj točno bi potrebovalo napajalnik takšne moči pa vejo le veliki tehnološki navdušenci, saj se ga lahko uporabi za kombinacijo dveh Nvidia GTX TITAN X Pascal grafičnih kartic in pa Intel Core i7 procesor. Je povsem modularni z črnimi kabli, zanj pa boste odšteli okrog 165€.

Corsair RM1000x

Še nekaj besed …

Rad bi vas še enkrat opomnil da je zgornji seznam moje osebno mnenje in če bi kupoval sam, bi kupil enega izmed zgornjih napajalnikov. Rad bi vas tudi opomnil, da je bolje imeti nekaj tolerance in večjo moč, kot da le ta zmanjka. Če vam nobeden napajalnik ne odgovarja si lahko pomagate z mojim prejšnjim člankom “Kako izbrati pravi napajalnik?“. Večjih novosti in inovativnosti iz sveta napajalnikov ni, zato vam lahko nov služi tudi do 10 let. V vsakem primeru upam da se boste odločili pravilno in da vam bo nova mala elektrarna služila po najboljših močeh.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime