Test spletne kamere: Logitech C922

Logitech C922 je spletna kamera, izjemno priljubljena pri streamerjih. Zakaj? Ker iz nekega razloga očitno ljudje uživamo ob gledanju popačenih obrazov in “pristnih” reakcij. Kolikor je vse skupaj pristno je seveda tema za kdaj drugič. V zadnjem obdobju ste na našem YouTube kanalu videli kar nekaj recenzij igričarske opreme, ki so bile v veliki meri so bile posnete s to kamero. Poudaril bi, da kamera seveda temu ni prvenstveno namenjena. Primarno bi se naj uporabljala za streamanje. Kako pa se obnese? Svojo Logitech C922 PRO kamero lahko kupite na EIGRE.si!

Embalaža

Embalaža ni nič posebnega. Gre za majhno kartonasto škatlo, v kateri se nahaja kamera sama in nekaj dodatkov. Na zadnji strani boste lahko opazili par slik izdelka in opis lastnosti. Ob odprtju me je pod zaščito v ovoju iz tenkega kartona pričakala kamera, zraven pa še majhno stojalce s tremi nogami ter par dokumentov. Če želite streamati ali zgolj snemati posnetke boste veseli, saj boste v embalaži ugledali 3 mesečno brezplačno licenco za XSplit Premium.

Izgled

C922 zagotovo izgleda poznano vsakemu lastniku C920, saj sta vsaj na videz skoraj identični. Logitech logotip je bil posodobljen na novejši dizajn in prestavljen na malo bolj očitno mesto, a drugo je vse identično. Na kratko povedano – gre za črni štirikotnik, ki navadno čepi nad zaslonom. S sredine vate strmi enojna leča, medtem, ko sta na straneh vidna dva mikrofona. Kar dolgočasno, pričakoval sem kakšno večjo estetsko izboljšavo napram prejšnje kamere, sploh glede na Logitech-evo agresivno politiko preurejanja. Isto bi lahko rekel tudi za pritrdilno sponko, večino katere se nahaja za monitorjem.

Na voljo imate tudi opcijo uporabe stojala, ki je vključeno tudi zraven spletne kamere (oziroma kateregakoli drugega stojala). Je solidne kvalitete, a vijak, ki drži kamero stacionarno je zelo rahel, zaradi česar že ob manjšem dotiku preneha opravljati svojo nalogo in kamera pade hitreje kot alkoholik ob dveh zjutraj. Je tudi precej nizek, zaradi česar je ga je priporočljivo postaviti na kakšno polico, saj drugače kot snemanja ni optimalen. Če pa bi omenil eno stvar, ki bi potrebovala nadgradnjo, je to kabel, ki povezuje kamero z računalnikom. Še vedno gre za zelo enostaven, tanek, gumijasti kabel, ki ni najboljše kvalitete. Skrbi me, da se bo ob manjši nepazljivosti precviknil, zaradi česar bo kamera postala seveda nekoristna.

Test

Po štirih letih je Logitech končno upokojil spletno kamero C920. Imela je dobrih par let in dominacijo na trgu snemanja osebkov med igranjem. Kaj pa so prvi vtisi C922? Gre za C920, ampak s par izboljšavami. Omogoča snemanje tako v 1080p kot 720p. Razlika je le ta, da je v 1080p sposobna zajeti 30 sličic na sekundo, pri 720p pa 60 sličic na sekundo. Sama kamera, glede na ceno, ponuja kakovostno sliko in se v večini primerov, sploh v slabših svetlobnih pogojih, obnese bolje od glavne konkurentke Razer Stargazer. Delovanje v slabih svetlobnih pogojih je tudi ena izmed glavnih nadgradenj, ki jo je Logitech vključil napram C920. Sicer je tudi ta nudila solidno kvaliteto slike v slabših pogojev, ampak to ni prišlo poceni. Žrtvovala je namreč število sličic, ki je nemalokrat padlo pod 20, zaradi česar je bilo snemanje v slabih svetlobnih pogojih skoraj nemogoče.

Slika je seveda odlična in ostra tudi v optimalnih pogojih in več kot zadostuje za streamanje. Če sem iskren, večina ljudi, ki je pripravljena odšteti stotaka za spletno kamero, to uporablja predvsem za kreiranje vsebin za Twitch in YouTube. Pri tem je velikokrat glavna naloga kamere izris 200×200 pikslov, ki se najpogosteje nahajajo v enem izmed kotov in k vsebini dodati avtorjevo podobo in reakcije. Za slednje zadostuje že snemanje v HD. A C922, kot C920 pred časom, ostaja optimalna izbira za snemalce, ki želijo nekaj več, saj tu z 60 sličicami nudi zelo gladko izkušnjo.

To nas pripelje do druge večje spremembe, to je možnost odstranjevanja ozadja, saj je namesto slednjega prikazana zelena barva. To je bilo možno tudi z C920, čeprav ste v tem primeru potrebovali drugo programsko opremo. Namesto tega C922 vsebuje priložen program Personify ChromaCam, s pomočjo katerega lahko ozadje enostavno odstranite. Še vedno je potrebno omeniti, da gre za programsko rešitev. Za razliko od C922 Stargazer deluje s pomočjo Intel RealSense, ki vključuje zaznavanje globine. Zaradi tega je zmožen zaznati, kako blizu kamere se nekaj nahaja in odstrani vse v ozadju. C922 pa ne uporablja nobene fensi rešitve, zaradi česar je kvaliteta obrezovanja dosti slabša, saj zraven ozadja pogosto odreže tudi robove telesa ter sploh lase. Ima pa Logitechev predstavnik vseeno eno veliko prednost. Stargazer tu podpira le Windows 10, medtem, ko lahko funkcijo na C922 uporabljate na vseh operacijskih sistemih.

Slabi svetlobni pogoji

Optimalni svetlobni pogoji

Primer video streamanja (zgodnji levi kot)

Programska oprema

Za prilagajanje nastavitev imate na voljo dve opciji. Ena je standardni Logitech-ev Gaming Software, ki ga uporabljajo za vse izdelke, druga pa ločeno orodje, ki omogoča le nastavitve za kamero. Mi se bomo fokusirali na ta prvega, saj oba nudita skoraj identične opcije. Osnovne nastavitve vključujejo svetlost, kontrast in saturacijo, lahko pa nastavljate tudi napredne nastavitve. Ena stvar, s katero sem imel nekaj težav je auto fokus, ki je kljub izključitvi avtomatičnega nastavljanja vseeno spreminjal fokus med snemanjem.

Zaključek

C922 je glede na predhodnika C920 naredila majhen korak naprej, čeprav gre še vedno za skoraj identično spletno kamero, ki jo je Logitech izdal leta 2012. Vendar na drugi strani predstavlja tudi vse, kar je Logitech potreboval, da ne zaostane za konkurenti. Še vedno je ena izmed najboljših spletnih kamer na trgu, sploh glede na ceno. Z dodatkom 60 sličic na sekundo, odličnim zaznavanjem pri slabi svetlobi in osnovnim odstranjevanjem ozadja so dodali še par stvari, ki so manjkale že prej odlični spletni kameri. Čeprav je odstranjevanje ozadja precej osnovno, v vseh drugih pogledih C922 ostaja najbolje uravnovešena spletna kamera na trgu. Svojo Logitech C922 PRO kamero lahko kupite na EIGRE.si!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime