HDMI 2.1 bo omogočal igranje v 10K pri 120 Hz

Med tem, ko nekateri še vedno uživamo v običajnih 1080p zaslonih, gre tehnologija neusmiljeno dalje in zanimivo je videti, kam vse nas bo odpeljala.

Čeprav so 4K zasloni postali kar precej popularni in razširjeni, so se na trgu pojavile že 8K inačice, a nekateri že gledajo še bolj v prihodnost.

Januarja letos so namreč najavili HDMI 2.1, ki se ponaša s kar 48 Gbps propustnostjo, kar naj bi zadostovalo za 8K zaslone pri 120 Hz osveževalni frekvenci. A očitno bo mogoče poganjati tudi 10K resolucije pri 50- , 60- in tudi 120 Hz.

Glavni problem pri temu so seveda grafične kartice, ki trenutno še zdaleč ne posedujejo dovolj moči za poganjanje takšnih resolucij. Na spletni strani PCGamer so pripravili zanimivo računico, ki se ubada ravno s tem problemom.

Če vzamemo grafično GTX 1080Ti, je slednja zmožna poganjati nekatere igre v 4K pri 60 sličicah na sekundo. Kar 78 % več pikslov kot 4K vsebuje 5K, medtem ko 10K vsebuje 4x več pikslastih prijateljev kot 5K. Nato je potrebno še podvojiti strojne zahteve, da dosežemo 120 sličic na sekundo. To pomeni kar 14x več pikslov kot pri 4K ali 55x več kot pri 1080p. Če predvidevamo, da bodo grafične kartice vsako leto močnejše za okoli 30 %, bo preteklo eno desetletje, preden bodo grafike dovolj zmogljive za poganjanje iger v tej ločljivosti pri 120 sličicah na sekundo.

Tako vam še ni treba zalučati svojega 4K prikazovalnika skozi okno, če pa začnete varčevati že sedaj, boste čez 10 let imeli ravno dovolj za nabavo takšnega zaslona.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime