Kako pričeti z rudarjenjem kriptovalut: osnovni pojmi, vodič in sestava

Kriptovalute, Bitcoin, Etherum, Ripple, rudarjenje, slaba zaloga grafičnih kartic, poceni elektrika, ubogi gamerji, to so teme o katerih poslušamo v zadnjih dveh mesecih, za vsakim vogalom. Na našem portalu smo že pisali o rudarjenju, toda nikoli nismo zadeve dejansko testirali in po testu grafičnih kartic za članek katero grafično kartico kupiti v decembru 2017, so se nam v skladišču valjale različne kartice, kar nam je dodatno vzpodbudilo zanimanje, da sestavimo svojo “GAMINGsi pečko za hude dni” @ mining RIG. Od ideje do izvedbe smo potrebovali približno 3 dni s tem, da smo grafične kartice že imeli in se nismo ubadali z nedobavljenostjo. Celotna ideja je sestaviti dvojni RIG postopoma z 6x AMD in 6x NVIDIA karticami in obenem pridobiti dodatni vir toplote za mrzle dni. Sestava RIG-a ni na profesionalni stopnji ampak na nivoju katerega lahko izpelje vsak, ki ima doma vsaj nekaj osnovnega orodja, da skupaj zmeče par desk in na njih pritrdi grafične kartice (ponavadi kar z vezicami). Prav tako ni namen tega vodiča sestava večjih RIG-ov, saj ni zamišljeno, da se prihrani na prostoru, kajti konec koncev sestavljamo samo eden dvojni RIG.

Gremo v nabavo, “hype” in hitra prizemljitev pri cenah komponent

Na zalogi smo že imeli grafične kartice in sicer RX 580, R9 390, GTX 1080, GTX 1060 (6GB), GTX 1070, dodatno pa smo hoteli dokupiti 3x 1080 TI in 3x RX 580. Žal smo že tu naleteli na nerealno vrtoglave cene in zelo slabo zalogo v Sloveniji (RX 580 je ob prihodu v Sloveniji aprila 2017 stala okoli 300 €, trenutno pa se prodaja po ceni 570 €). Sicer močno podpiramo slovensko gospodarstvo in kupujemo večinoma vse v naši kokoški, toda na tej točki vam enostavno svetujemo, da se obrnete na tuje trgovine, ki imajo vsaj nekako vzdržne cene grafičnih kartic in pa dejansko zalogo. V Sloveniji boste dobili bržkone obljube o dobavi, na koncu pa po vsej verjetnosti ne boste prejeli grafičnih kartic, ker bo profesionalni “miner” ponudil več od vas, dobaviteljem pa je vseeno za odnos in je pomemben le zaslužek (naša osebna izkušnja pri dobavi grafičnih kartic). Pri nakupu grafike v zadnjih mesecih najbolj trpijo igričarji, ki svojo kartico močno preplačajo oziroma je sploh ne morejo dobiti. Na koncu smo se odločili, da bomo s nakupom dodatnih kartic malo počakali, ob tem pa pozorno spremljali zalogo ter mogoče malo boljše ponudbo.

Pri nakupu napajalnika nismo iskali standardne 1200W mining napajalnike temveč navadne 850W, katere lahko kasneje uporabimo za sestavo gaming računalnika (v našem primeru te računalnike potrebujemo za dogodke) oziroma bomo veliko lažje preprodali navadne napajalnike. Odločili smo se za 2x Cooler Master V850, kar bo zadostovalo za 6 kartic, kasneje bomo dodali še dva za dodatne kartice. Ko povezujete dva napajalnika v en sistem, potrebujete 24-pinski podaljšek za napajanje, ki stane okoli 6 €.

V skladišču smo imeli 2x AsRock H81 PRO BTC osnovno ploščo (naslednik je ASRock H110 Pro BTC+), ki je po mnenju mnogih še vedno zelo dobra, za našo sestavo pa bo popolnoma zadostovala. Na trgu se pojavljajo plošče, na katere lahko priklopite tudi več kot 6 grafičnih kartic (Asus B250 Mining Expert omogoča priklop 19-tih, zelo dobre kritike pa dobiva tudi Biostar TB250-BTC Pro) ampak o tem morda kdaj drugič. Ker bomo za kopanje izkoriščali le grafične kartice, smo za procesor uporabili pisarniškega Intel Celeron G1840 (tudi to je nam ležalo v skladišču, brez slabe vesti lahko izberete procesor, katerega lahko kasneje uporabite za pisarniški računalnik, primer: Intel Celeron G3900 ali mogoče Intel i3). Pomnilnik oz. RAM prav tako ne igra posebne vloge zato smo uporabili DDR 3 8GB Crucial (zadostuje tudi 4GB rama). Potrebujemo le še 120 GB SSD in pa “riserje” (klikni me za sliko) s katerimi bomo priklopili grafične kartice na matično ploščo. Pri “riserjih” bodite sila pozorni, kajti tukaj lahko naletite na slabo kvaliteto; če sistem ne zazna grafične kartice, najprej zamenjajte “riser”, potem pa opravite še ostalo diagnostiko. Pri urejevanju kablovja boste verjetno potrebovali še kakšne dodatne “molex” podaljške oziroma podaljške za priklop na grafične kartice. Če kupujete več kot 2 ali 3 “molexe” oziroma podaljške, toplo priporočamo, da le te naročite preko spleta, kajti tako boste prihranili 50% ali več.

Prvo testiranje delovanja

Domača sestava ogrodja za RIG  – strošek: 12 € 

Opravimo nekaj osnovnih meritev grafične kartice ter matične plošče in napravimo skico, ki je nadvse amaterska ampak nam poda približno predstavo koliko materiala potrebujemo. Odpravimo se v trgovino tipa Merkur in kupimo les za ogrodje, 2m ploščato železno palico v upanju na lepši izgled ter nekaj vijakov. Vse skupaj nanese 12 €, večina tovrstnih trgovin vam lahko les ali železo tudi nareže na želene dimenzije. Lotimo se “zbijanja” naše “gajbice”: vse poteka dokaj gladko, vmes sproti napravimo nekaj popravkov in ugotovimo, da bi namesto železa, ki služi kot podpornik za grafiko, mogoče bilo bolje izbrati les, kajti tako bi dobili nekaj več stabilnosti grafične kartice in lahko bi jo tudi dodatno privijačili, v našem primeru pa to rešujemo z vezicami (zadeva je popolnoma stabilna in ni bojazni, da bi padla. Če se odločite za nakup železa, priporočamo da izberete tip, ki ima luknje kot v našem primeru). Po naših kalkulacijah ima “gajbica” prostora za dvanajst grafičnih kartic, štiri napajalnike ter dve matične plošče, za dodatek pa smo pustili grafičnim karticam malo več prostora za “dihanje”. Pri sestavi bi poudaril, da je višina “gajbice” prevelika in jo brez bojazni zmanjšate za cca 20cm (iz 55cm višine na 35cm) kajti tako boste pridobili na dolžini napajalnih kablov. Naša prvotna ideja je bila , da napajalnike postavimo v svoje nadstropje ampak smo kasneje se odločili, da vse, zaradi boljše stabilnosti in manj komplikacij, postavimo na dno, mogoče pa bomo to še naredili naknadno. V celoti smo zadovoljni s našo beta verzijo “gajbice” seveda pa je prostora za izboljšav še ogromno, toda na koncu bo ta ali profesionalna izvedenka opravila enako delo. Omenil bi še, da je RIG narejen tako, da se ga enostavno premakne: gre čez vsa vrata nad 59cm in lahko ga prevažate z avtom, pri prenosu je pa priporočljivo, da vam pomaga še en par rok.

Pogled RIGa od zgoraj, ker se ne bomo s tem ukvarjali profesionalno in nimamo prostorske stiske, smo karticam pustili malo več prostora za dihanje. Na RIGu želimo imeti vse skupaj 12 kartic.

Sestava računalnika 

V našem RIGu bomo vse komponente fiksirali, da nam med transportom ne bodo “bežale”. Montaža komponent je klasična in nič posebnega tako, da se tukaj ne bomo predolgo zadrževali. Potem, ko uspešno vstavimo procesor, RAM in priklopimo SSD, napajanje ter seveda grafične kartice lahko, mašinco poženemo. Ekran priklopite na glavno grafično kartic,o katera je v glavni PCIe reži, v nasprotnem primeru ne boste dobili slike na ekran. Ob prvem zagonu lahko naletite na razne težave, vedno najprej preverite pomnilnik oz. RAM in poskusite s ponastavitvijo BIOSA, če pa še vedno ne dobite slike na ekran, odklopite vse grafične kartice in poskusite samo z eno. Z veseljem vam pomagamo pri težavah v komentarjih spodaj. V našem primeru je sestava obeh sistemov je potekala okoli 20 minut, AMD sistem je deloval od prvega zagona brezhibno, pri NVIDIA sistemu pa smo naleteli na težavo in sicer nam ena izmed grafičnih kartic ni delovala oziroma smo prejeli napako Code 12 – This device cannot find enough free resources that it can use. Po internetu smo iskali rešitve toda žal nobena ni delovala, kasneje smo poskusili s starejšo verzijo Windows 10 – 1703  in napaka je bila odpravljena takoj po inštalaciji gonilnikov. Kasneje nismo testirali ali je napaka samo na zadnji verziji, ki je Windwos 10 – 1709 ali tudi vmesnih verzijah. Po raziskovanju na internetu se problem očitno pojavlja samo na naši osnovni plošči, bo pa čas povedal ali je temu res tako, kajti zadnja posodobite Windowsov je še zelo sveža.

GTX 1080 v svojem rudarskem sijaju.

Programska oprema

Pri nekaterih starejših AMD grafičnih karticah zadnji gonilniki niso 100% efektivni zato priporočajo verzijo 15.12 ali 16.3.2. Za več informacij priporočam, da za vašo kartico naredite še dodatno raziskavo. Po uspešni namestitvi vseh gonilnikov, smo pripravljeni, da pričnemo z rudarjenjem/miningom. Za vse ljubitelje “plug and play” variant priporočamo MinerGate ali Nicehash, namestitev je zelo preprosta in enostavna. Vsi, ki pa želite malce več raziskovanja in rizika, pa lahko pričnete z direktnim rudarjenjem vašega izbranega kovanca. Pri temu morate redno spremljati cene kovancev na trgu in špekulirati ali bo slednji morda v naslednjih dneh, mesecih poskočil oziroma padel, kajti na bazi nihanja kovanca lahko dodatno zaslužite ali izgubite. Seveda lahko vedno izberete sredinsko pot in jih dnevno oziroma tedensko prodajate ter vložite v kakšno drugo perspektivno valuto ali pa si enostavno izplačate v evrih. Na internetu so številne spletne strani, kjer lahko preverite, kateri kovanec je trenutno najbolj profitabilen za rudarjenje, osebno uporabljamo spletno stran WhatToMine, za cene kovancev in številne druge funkcije (kalkulator, ocene…) pa uporabljamo CryptoCompare.

Za čas našega testiranja je bil kovanec ZClassic v velikem vzponu in tudi najbolj profitabilen, zato smo se odločili pričeti z rudarjenjem omenjene valute. Rudarjenje bomo opravljali preko spletne strani MiningPoolHub, ki je zelo enostavna in ima za vsak kovanec kratka navodila, ki natanko objasnijo začetek rudarjenja. Potem, ko si ustvarite račun, morate vnesti za vsako valuto naslov denarnice na izbrani borzi. Ker se gre za “altocoine”, priporočam Bitrex, ki ima zelo dobro podporo za “altocine” ter deluje tudi v velikih navalih.  Na portalu MiningPoolHub imate številne dodatne nastavitve, s katerimi si lahko poenostavite določene naloge (Auto Exchange, API, Auto Switches…), vseh teh dodatnih nastavitev se tu ne bomo dotikali, vam pa toplo priporočamo, da si jih pogledate.

Po uspešno ustvarjenem računu, odklikamo na stran kovanca in prenesemo vse potrebno za pričetek rudarjenja. Pri prenosu bodite pozorni, da prenesete pravo programsko opremo, kajti za AMD in NVIDIA ni vedno enaka, prav tako je za vsako valuto drugo programovje, vsaka pa vsebuje svoja dodana navodila kako pričeti.  V našem primeru (kovanec ZClassic), smo imeli za AMD “Claymore miner”, za NVIDIA pa “nheqminer”. Po uspešnem prenosu programa, ustvarimo .bat datoteko, vnesemo potrebne podatke ter že lahko pričnemo z rudarjenjem.

Spremljanje rudarjenja v živo

NicehashMinerGate ali MiningPoolHub rudarjenje? Težko se postavimo na katerokoli stran, kajti vse je odvisno od tega kaj točno želite. Če boste tedensko vse pretvarjali v Bitcoin oziroma euro, potem je verjetno bolj smiselno rudariti s Nicehashom, kajti njihov “miner” dosega zelo dobro profiliranost in avtomatsko preklaplja med trenutno najbolj profitnimi algoritmi, zato lahko enostavno pozabite na vse dodatne kolobocije in le spremljate delovanje ter zaslužek. V primeru, da so ambicije večje in želite rudariti kovanec, ki ima veliko verjetnost, da bo čez nekaj tednov ali mesecev poskočil, pa vam priporočamo MiningPoolHub. MinerGate ima medtem malce več nastavitev in lahko preko vmesnika izbirate kateri kovanec bi rudarili.

Vedno je možnost optimizacije (navijanje grafične kartice, optimizacija BIOS-a na matični plošči…) in doseganje večje profitabilnosti, toda za to bo potrebno velika mera znanja, zato to priporočamo le izkušenim programerjem oz. IT strokovnjakom.

MiningPoolHub prikaz osnovnih informacij pri rudarjenju kovanca Zclassic

Priporočamo tudi, da si poiščete aplikacijo (ASI MPM) za spremljanje delovanja vašega RIGa in si vklopite obvestila preko emaila v primeru, da ima vaš RIG izpad. V primeru, da imate RIG na oddaljeni lokaciji, pa priporočamo oddaljeno povezovanje z TeamViewer programom oziroma oddaljenim dostopom preko Windowsa.

Zaključek in profitabilnost

Po 25-tih dneh rudarjenja z grafičnimi karticami RX 580, R9 390, GTX 1080, GTX 1060 (6GB), GTX 1070 in GTX 1080 TI (samo 5 dni) smo narudarili 3,34 Zclassic kovanca, kar znaša na dan objave (cena BTCja 6700 €, cena Zclassic kovanca: 0,01174 BTC) vse skupaj 263 €. Če pa se vrnemo v december, ko je bila cena Bitcoina 15.000 €, pa bi ob prodaji zaslužili 588 €. V kalkulaciji nismo upoštevali porabo elektrike, kajti naš RIG se nahaja na lokaciji, kjer elektrike ne plačujemo a predvidena poraba za tako sestavo je 21 €/mesec (0.7 € / dan, brez prispevkov omrežja, po ceni GEN-i: VT: 0,04263 EUR/kWh oz. 0,05201 EUR/kWh z DDV).

Kdaj se povrne investicija? Odvisno od cene nakupa opreme za sestavo RIGa, na dan objave članka je cena RX 580 (na zalogi) neverjetnih 570€, kar je totalno absurdno. Pred dnevi smo se pogovarjali s MSI predstavnikom, ki nas je prepričeval, da je trenutno nakup kartic nagrada MSIja najboljšim partnerjem.

Ali se mining splača? Na trenutne cene kartic in vse ostale mining opreme se po našem mnenju ne splača kupovati, če pa se čudežno nahajate v študentskem domu in imate ob sebi zmogljivo grafično kartico, pa bi bil greh, da je ne uporabite za “raziskovalne namene” kajti zagotovo boste ogreli sobo na prijetno temperaturo, zraven pa še nekaj zaslužili. Morate pa se zavedati, da boste z rudarjenjem tudi počasi obrabili grafično kartico (v primeru, da umre med garancijo, so vam jo dolžni zamenjati oziroma popraviti).

Narudarjene kovance trenutno ne bomo prodali, kajti pričakujemo rast valute ZClassic. Kovanec bomo kasneje pretvorili v Bitcoin in le tega zadržali kot investicijo ter ga predvidoma prodali pri višji ceni; seveda gre lahko zadeva tudi obratno in ob padcu Bitcoina ali ZClassic kovanca izgubimo na vrednosti.

Mining podjetja

Mining v Sloveniji je zelo močan. Osebno smo bili prisotni v dveh “rudnikih” kjer imajo v prvem okoli 2000, v drugem pa 5000 grafičnih kartic, teh “rudnikov” pa je v Sloveniji še veliko več. Žal so nam prepovedali kakršnokoli slikanje in upamo, da nam v prihodnosti uspe prepričati enega izmed rudarjev za kratek intervju in pa nekaj slik. V take farme se vlaga po več 100 tisoč evrov in na koncu nudijo tudi redne zaposlitve, kajti sisteme treba nadzorovati in vzdrževati vsako minuto. Spodaj prilagamo zelo zanimiv video na to temo.

Velika želja je bila dopolniti naš “mining rig” in imeti na koncu 12 kartic, toda na dan objave članka, 8.2.2018, so cene kartic enostavno ali prehude ali pa nedobavljive, zato nam ni uspelo do konca sestaviti “gajbice” za kar nam je zelo žal. V nakup kartic se ne bomo spustili, dokler se cene ne normalizirajo, razmišljamo celo o prodaji trenutnih kartic in kasnejšem nakupu novih. Upamo, da se rudarska mrzlica kmalu poleže, kajti na koncu najbolj trpijo igralci, ki želijo kupiti kartico za preprosto igranje iger, to pa jim je trenutno praktično onemogočeno.

Namen članka je groba predstavitev “mininga” in nekaterih osnovnih pojmov, v primeru napak oziroma dodatnih vprašanj, smo vam z veseljem na voljo v komentarjih.

Koristne povezave:
Bitcoin talk | Minergate | EIGRE.si, računalniška oprema |Mining Pool Hub | Nicehash  | Cryptocompare | Whattomine

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

5 KOMENTARJI

  1. Lepo, kratko in jedernato povedano.
    Mene pa zanima sledeče. Imam že en ring na 6 kartic. Ring bi selil na drugo lokacijo v prihodnosti, kjer ni optične povezave na internet.
    Zgodba je sledeča: kakšno hitrost interneta v Mbit/s zahteva rudarjenje. Kako izmerim TRENUTNI pretok podatkov od mene in k meni. Download in Upload moje internetne “poti” znam izmeriti (Ookla speed test). Vem, da je “moč” rudarjenja odvisna od GPU. Skrbi me samo, da ne bi bila hitrost interneta na VDSL _ VDSL2 _ XDSL oz. bakru premajhna. Če slučajno (odvisno od gibanja valut), nabavim še kakšen ali več ring!!

    • Živjo, pri rudarjenju je najbolj pomembno konstantna povezava (uptime interneta), osebno zelo odsvetujem WIFI povezavo. Ponavadi zadostuje že povezava 1/1MB bi morala zadostovati za 6 kartic, je pa priporočljiva 5/5 ali 10/10. lp

      • Hvala za nasvet! WiFi nisem uporabljal, takoj sem šel na kabel. Res pa je da mi WiFi šteka na drugem osebnem prenosnem računalniku, takrat ko priklopim več kot 1 kartico??? Sem ga preklopil tudi na kabel. Imam pa itak optiko, ker je trenutno 100/100 saj po testu, bom pa preklopil na 500/100. Na drugi lokaciji pa so mi izmerili 70Mbit na VDSl-ju. Tako da bo zaenkrat zadostovalo.
        Še enkrat hvala za informacije.
        LP

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime