Recenzija filma – Tomb Raider (2018)

Včeraj se je zgodila predpremiera filma Tomb Raider, in kot navdušeni giki smo hitro pohiteli v najbližjo kinodvorano. Karte za ogled dogodka nam je priskrbel Blitz Slovenija, za vas pa smo spisali kar štiri opise, kar vam bo dobro orisalo naše vtise in priporočila za ogled (ali neogled).

Mimogrede, sodelujte v naši nagradni igri,  kjer lahko zadanete akcijsko figurico Lare Croft!

PREGLED: Tomb Raider (Simon D.)

Moram priznati svoje dvome, ko sem prvič slišal za ta film in izvedel, da bo v filmski oživitvi Tomb Raider franšize glavno junakinjo igrala Alicia Vikander. A moji dvomi so se izkazali za neopravičene, saj svojo vlogo odlično opravi, skupaj s celotno igralsko zasedbo. Tu bi izpostavil tudi glavnega »zlobneža« Walterja Gogginsa – ta odlično prikaže tanko mejo med psihopatskim podložnikom in enostavnim človekom, ki bi naredil vse, da se vrne domov. Prav tako izstopa tudi vedno smešen Nick Frost, katerega v dvojici s Simonom Peggom štejem za najboljši komični duo vseh časov in ki nudi redek humorističen premor drugače kar precej resnemu scenariju. A nazaj k filmu. Glavna privlačnost so zagotovo odlične akcijske sekvence z veliko podobnostmi z istoimensko igro, kjer je tu in tam opazna uporaba CGI-ja, a v večini primerov ne odvzame od celotne izkušnje. Zgodba ni ravno najmočnejši del, saj je predvidljiva in se preveč zanaša na naključja, a je to pričakovano od filmske adaptacije, kjer je potrebno v dve uri trajajoč film spraviti po več deset ur zgodbe.

Če vse povzamem, je Tomb Raider dobra adaptacija, ki na več kot par mestih kaže poklone predvsem igri iz leta 2013 in kjer moraš za par ur izklopiti možgane ter se izogniti pretiranem analiziranju, saj drugače občasno opaziš par pomanjkljivosti. Zabavna akcijska avantura, ki bo všeč predvsem oboževalcem franšize, a bi jo znal ceniti vsak ljubitelj akcijskih filmov. A Lara bi kratkomalo lahko bila irskega porekla, saj doživi več srečnih naključij kot “srečo-škrat” s polnimi žepi štiriperesnih deteljic.

Splošna ocena: 7.5/10

PREGLED: Tomb Raider (Anže Rigler)

Že takoj na začetku lahko povem, da je film posnet po istoimenskih video igrah, ki pa jih sam nisem preigraval, zato mi je bila zgodba uganka. Edinole domneval sem, da glavni lik (Alicia Vikander) preživi, saj je dotični film predzgodba starejših filmov, v katerih je glavno vlogo imela Angelina Jolie. Pa pojdimo lepo po vrsti. Zgodba sama po sebi ni bila nek presežek, saj je filmov podobnega tipa že veliko; torej, na eni strani imaš dobre like, na drugi strani pa zlobno organizacijo, ki hoče zavladati svetu s pomočjo antičnih ter davno pozabljenih relikvij. Navkljub že velikokrat prežvečeni tematiki, pa jo je režiserju uspelo publiki predstaviti na način, da je ta do zadnjega trenutka čvrsto pripopana na sedež in pogleda ne odmakne od platna, razen ko seže po hrustljavih maslenih kokicah.
Igralska zasedba je super, Alicia se je odrezala veliko bolje, kot sem pričakoval in po pravici moram povedat, da mi nekako bolj sede v vlogo Lare Croft – drzne raziskovalne pustolovke, ki je zagorele kože in malce rjava od umazanije – kot pa Angelina v srebrni neoprenski obleki …
Film bi priporočal vsem igračarskim navdušencem ter vsem ostalim, ki jim ni tuja akcija ali filmi pustolovskega žanra.

Splošna ocena: 8/10

PREGLED: Tomb Raider (BoriSe)

Včeraj sem doživel prav poseben dogodek. Prvič sem se namreč udeležil predpremiere kateregakoli filma in z velikim veseljem ter nestrpnostjo sem pričakoval slavnostno otvoritev Tomb Raiderja v slovenskih kinematografih. Pri vhodu v našo dvorano so nam prijazne hostese podelile Red Bulle, vode ter energijske tablice, in tako sem se otovorjen z vedrom kokic, pijače in prigrizkov komajda primajal do svojega stola.

Po uvodnih napovednikih je sledila še kratka predstavitva filma, ki ga je napovedal tipček iz Radia 1 (imena se na žalost ne spomnim). Podelili so dve figurici naše priljubljene junakinje Lare Croft, nato pa prikazali igralni posnetek prvega Tomb Raiderja ter najnovešje verzije Rise of The Tomb Raider. Nato je tip v eni minuti vsaj 3 x opozoril, da je on sedaj prestar za igrice (igre, ne igrice! Nismo prišli gledati filmčka, ampak film!), kar je pri meni osebno povzročilo rahlo zavijanje z očmi. Glede na to, da v kinu nismo bili prisotni najstniki, ampak verjetno oboževalci Tomb Raider serije, ki včasih, šok, še vedno igramo igre, mi je bila ta opazka kar pošten mimosunek.

Dovolj, gremo naprej na sam film.

Tomb Raider je v 2018 inačici pridobil nov izgled. Kjer smo v filmu iz leta 2001 predvsem gledali joškato Angelino Jolie, je posodobljena verzija rahlo bolj realistična. Naša junakinja Lara, ki jo tokrat uprizori Alicia Vikander, je sedaj malce bolj prizemljena in realistična. Čeprav je film neke sorte »reboot« serije, je ozadna zgodba še vedno klasična in znana že od prej. Tu imamo bogat Craftov dvorec ter našo Laro, ki si ne želi bogastva, ampak predvsem raziskovanja. V bistvu je njena zgodba predstavljena precej na hitro in nepoznavalci se niti ne bodo zavedali, da imajo pred sabo inteligentno dečvo, ki je mahnjena na arheološke najdbe. Seveda njen oče izgine in naša junakinja se odpravi po njegovih stopinjah. Kaj kmalu najde še enega pajdaša, s katerim ugotovita cilj svojega potovanja, in sicer otok Yamatai, kjer se nahaja zakopana grobnica kraljice Himiko, katere odprtje bi povzročilo globalno katastrofo. No, vsaj to je izgruntal njen oče Richard, ki je v svojih zapiskih tudi pustil opozorilo o zlobni organizaciji Trinity, ki naj bi mu bila vseskozi za petami.

Tomb Raider 2018 povzema svoje glavne prvine iz najnovejših Tomb Raider iger, kar pomeni, da bomo uzrli ogromno Larinega skakanja čez prepade v počasnih posnetkih, tekanja pred podirajočimi zgradbami oz. templji ter dobro dozo pretepanja. Akcijske sekvence so na ravni, kjer jih lepo dopolnijo tudi specialni efekti. Film sem si ogledal v navadnem formatu, a baje je na voljo tudi v 3D, kjer pa v samih prikazanih scenah, ne vidim, da bi kaj pretirano zamudil. Lara med obračunavanjem z negativci stavi predvsem na svoje pesti ter zvesti lok, za razliko od prejšnjih filmov pa je število njenih usmrtitev zelo nizko, na hitro ocenjeno jih pod njenimi puščicami podleže manj kot petica.

Seveda, kot se za takšno akcijado spodobi, je pri spletu dogodkov in razreševanju le-teh bolje pustiti možgane na paši in raje uživati v akciji. Žal vseeno na tem mestu zmotijo predvidljivosti, saj je skoraj vsako situacijo moč predvideti že vnaprej, in če ste si ogledali že kakšen podoben film, presenečenj tu ni za iskati.

Podobno se neizkoriščeni glavni liki. Medtem ko je Lara še najbolj orisana oseba, sem že prej napisal, da njena zgodovina ni posebej predstavljena. Film to poskuša nadomestiti z nerodno vstavljenimi sekvencami, ko se naša junakinja spominja preteklih trenutkov s svojim očetom, ki pa so vsi tako tipični, da mejijo že na klišejske. Nekje na dobri četrtini naletimo na njenega nejevoljnega pomočnika Lu Rena, ki potem poskrbi tudi za prevoz na svoji barki do zakletega otoka. V njegovih scenah sem užival, saj je nudil rahel komični pridih sicer resnemu filmu, a žal na polovici filma povsem izgine in se pojavi samo v trenutkih, ko so scenaristi spomnili: »Hej, saj res, tu imamo še en lik.« Morda najbolj razočara glavni negativec Mathias Vogel (Walton Goggins), ki ne bo ostal v spominu nikomur. Njegova motivacija za svoje početja je sicer upravičena, saj bo samo po opravljeni nalogi delodajalca Trinity lahko zapustil otok. A zastavljen je povsem polovičarsko, brez kakršnekoli karizmatičnosti ali pa omembe vrednih dejanj, ki bi ga res priskutile gledalcu. Zloben je, ker je pač zloben, in nekdo mora odigrati to vlogo.

K minusom bi prištel še zaključek filma, ki je potegnjen iz kar nekje in iz čistega zraka poskuša vkomponirati nadnaravno, čeprav celoten film prej sploh ni vseboval teh elementov in so porinjeni notri kot pod neko prisilo. Na koncu imamo seveda še »twist«, ki naj bi verjetno šokiral gledalca, a me je pustil precej ravnodušnega. Sam konec je tudi očitno napeljevanje na nadaljevanje, ki ga bomo zagotovo tudi dobili.

Če v enem pogledu nov Tomb Raider navduši, je to želja, da bi ponovno zagnal igre in se potopil v raziskovanje arheoloških najdb. Že na sredini filma sem dobil prebliske, kako doma prenašam Tomb Raider igre na Steamu ter brskam za kopijami Uncharted serije. Če sparimo to z dobrimi akcijskimi sekvencami ter prenovljeno, všečno Laro, dobimo film, ki sicer zabava, a se preveč zanaša na že uveljavljene koncepte pustolovskih filmov.

Splošna ocena: 7/10

PREGLED: Tomb Raider (Davorin)

Tomb Raider se iz malih zaslonov tokrat seli na velike. S starimi inačicami nima skupneka praktično nič, razen imena, saj je tokrat Lara postavljena v cvet mladosti. Kot privrženec franšize in zanesenjak, ki je preigral tako Tomb Raider kot Rise of the Tomb Raider, lahko rečem, da je igra dočakala vreden akcijsko-pustolovski celovečerec. V kolikor ste preigrali prvi del igre, boste vsekakor opazili kar nekaj podobnosti z zgodbo, in čeprav je v nekaterih delih predrugačena, zaključek ni presenetljiv.

Igralska zasedba je izkušena in Alicia Vikander svojo preobrazbo v lovko na zaklade opravi dobro. Nekoliko preseneti zgolj sunkovit preobrat iz radožive mladenke v izkušeno pustolovko, ki se zgodi v pomežiku očesa. Več kot očitno je po očetu Lordu Richardu Croftu (Dominic West) podedovala nos za težavami. 🙂 Morda me je nekoliko zmotilo zgolj preveč retrospektive na očetovsko figuro, ki ne doda dodatne vrednosti, nič drugače pa ni z osrednjim zlobcem. Seveda mora zgodba o Tomb Raiderju biti v ravnotežju in imeti primernega zlikovca. Mathias Vogel (Walton Goggins) iz vrst Trojstva to žal ni. Čeprav začetek obeta, je njegova razprtost med ujetostjo in hrepenenjem iz njega ustvarila figuro, ki ne priteče k preostalemu filmu. Predstavljen je preveč človeško in njegovi motivi so razumljivi, saj mu je otok Yamatai več kot očitno prišel do živega in se poigral z njegovim umom. Po drugi strani pa navdušijo posebni efekti in nekateri dih jemajoči prizori, na kar smo Croftini sledilci že navajeni.

Ljubitelje efektov in akcije ter oboževalcev Tomb Raiderja film ne bo pustil ravnodušnih, če pa iščete globoko zgodbo, polno nepričakovanih preobratov, pa je zagotovo ne boste našli.

Splošna ocena: 6.5/10

 

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime