Home Gaming Football, Tactics & Glory – Recenzija igre

Football, Tactics & Glory – Recenzija igre

0
Football, Tactics & Glory – Recenzija igre

Se ti ob gledanju nogometa na televiziji občasno utrne solzica v očeh, med klanjem hord zergov pa se zašvicaš bolj kot ob obisku fitnesa? V kolikor se najdeš v obeh prispodobah, imam morda idealno igro za tvoje osebno računalo. Danes si bomo namreč ogledali ne preveč posrečeno imenovano nogometno simulacijo, delo nepreizkušenega ukrajinskega razvojnega studia Creoteam. Ko sem z njihove strani prejel kodo za Football, Tactics & Glory, me je že takoj navdušila odlična glasbena spremljava in še pred piskom piščalke sem instinktivno odklikal na Steam ter vnesel prejeto kombinacijo. Morda res nisem največji nogometni navdušenec, a leta izkušenj z eno najbolj preciznih nogometnih simulacij so na meni pustile svoj pečat. In očitno je Football, Tactics & Glory aktiviral ta sprožilec, načet tudi s strani svetovnega nogometnega prvenstva. Tako je očitno spet prišel čas za žogobrc.

Športne strategije so hecna stvar. Če bi mi kdo na ulici prislonil pištolo na teme in mi ukazal njihovo definicijo, bi zrecitiral naslednje – sam jih ločim na dva načina izpeljave. Prve skušajo biti čimbolj realistične in te oblagajo z goro statistik, kompliciranimi igralnimi sistemi in ogromno vsebine – dober primer je vsem nogometnim strategom znana serija Football Manager. A spet druge uberejo povsem drugo pot. Pot taktike, sicer istočasno tudi pot pretirane fantazije, a posledično lahko po zaslugi slonenja na ne-realizmu simulacijo zamenjajo z bolj zabavnimi, publiki lažje dostopnimi in lažje priučljivimi igralnimi mehanikami. Statistik ter podatkov je manj in lažje jih je pograbiti, a za napredno igranje še vedno potrebuješ poglobljeno učenje. Dober primer takšne igre je na primer Blood Bowl 2. Kam se potem uvrsti naša današnja igra? Bolj sodi v drugo izpeljavo, saj nikakor ni realistično usmerjena in posebej zakomplicirana za igranje. Po načinu izdelave gre skorajda za namizno igro, a za razliko od Blood Bowl se osredotoča na enoigralski način in kjer je tam umetna inteligenca prej umetna neinteligenca (heh), se moraš pri tej tudi na srednji težavnosti precej “zašvicati”, da lastno mrežo ohraniš nedotaknjeno.


Razvojna ekipa: Creoteam
Založnik: Creoteam
Platforme:
PC
Datum izida: 01.06.2018
Cena: 19.99 €

Zvrst: Strategija/Športna simulacija


Video opis


Naj se tresejo mreža in hlače nasprotnikov

Football, Tactics & Glory te kot novodobnega menedžerja v kampanji ali peskovniškem načinu brez dvomov porine na umotvorsko ploščad gruče nogometašev z enim samim ciljem – to bando lenih amaterjev povesti v sam vrh prve lige, kjer blišč in lesk oslepita vsakega brez sončnih očal, igrišča pa so iz prave kubanske trave. E … daj umiri se, fantič. Slavospevi so zaenkrat samo v tvoji betici, čaka te par sezon blatnih igrišč, kjer bo edini gledalec smrčeč klošar. Le z znojem in žuljavimi podplati boš počasi začel graditi proti življenjskemu poslanstvu Ash Ketchum-a – Gotta Catch em all. A namesto prikupnih žverc boš lovil bradate športnike in jih brez slabe vesti preprodal najboljšemu ponudniku za še kako potreben kovanec. A če nisi najbolj navdušen nad garaškim delom – ni panike, lahko ustvariš tudi lastno ligo ali pa slediš drugim uporabnikom Steam delavnice – tu priporočam Game of Tactics, kjer hiše fantazijske univerze Igre prestolov odvržejo orožja in svoja nesoglasja rešujejo na igrišču. Saj ne, da je ta igra kaj manj umazana.

Kot je navada pri simulacijah, se samo igranje loči na del menedžerski in igralni del. Med tekmami kot sužnje-lastniki v starih časih po tržnicah kupuješ in prodajaš igralce, katere namesto po planjavah bombaža podiš po igriščih v želji po napredkom. Ekipo nadgrajuješ z uporabo denarja ali točk, seveda pa tudi nadgrajuješ žogobrcništvo igralcev ter jih priučuješ trikov oziroma sposobnosti, da lahko brcajo močneje, skačejo višje ali pa igrajo z glavo (dobesedno, ne v smislu “uporabi možgane”). Vsekakor je tu kar nekaj stvari za vsakogar, čeprav sistem ni tako bogat kot pri nekaterih simulacijah. Sploh trgovanje ne je razočaralo. Lepo je sicer, da je vrednost igralcev odvisna od njihovega prikaza znanja na igrišču, a kupovanje igralcev je plitko v najslabšem pomenu besede, saj lahko izbiraš med naključno selekcijo, tuji trgi in nacionalnost pa sta povsem odsotna.

Seveda pa v ospredju ni simulacija menedžerskega delavnika temveč derbiji, kjer iz ptičje perspektive prevzameš nadzor nad ekipo. Torej, sistem so zanimivo izpeljali, saj vsebuje kar nekaj elementov Blood Bowl-a, a drugače izvede potek časa. Vsak polčas preteče (po privzetem) 24 potez, kjer se ti in nasprotnikom izmenjujeta sete po tri. Med vsako potezo lahko s katerimkoli igralcem storiš razne dejavnosti, kot so premikanje, streljanje, podajanje, branjenje ali uporabo sposobnosti, ki v primeru uspešnosti ne stanejo poteze in tako omogočajo daljše akcije in bolj kompleksne poteze.

Večina nesoglasij je razrešena precej zanimivo. Od začetka moderne zgodovine namizne igre iz očitnega razloga za razreševanje nesoglasij uporabljajo met šest-robe kocke, a ta igra zraven doda malo lastnih začimb. Kadar sta v spor vključena dva igralca (vse od poskusa prestreženih podaj in odvzema žoge, pa do driblanja ali strelov) vzame v obzir pripadajoč atribut in vrže x robo kocko, s tem, da je x višina atributov. Seveda so občasno tu razni modifikatorji ali drugačna pravila za statične številke, ki na takšen ali drugačen način vplivajo na izid. A nasploh gre za taktičen sistem, ki dobro izpade v praksi, čeprav so po mojih izkušnjah tekme po standardnih pravilih malenkost prekratke in se pogosto končajo brez zadetkov, zato sem prijel za francoza in izkoristil globoko prilagodljivost, ki jo igra nudi.

Belice za slabiče, stotake za prvake

Z igranjem igralci pridobivajo izkušnje in postajajo vedno bolj učinkoviti. Če sem pri začetku v (verjemite ali ne) peti slovenski ligi večino časa vodil skupino sopihajočih lenuhov, so se tri sezone kasneje preživeli razvili v usklajeno zmagovalno ekipo. Imaš presenetljivo količino taktične svežine in vsak modifikator zna pustiti svoj pečat. A kljub temu se zna vse začeti ponavljati, a to ni nobeno čudo. Isti sindrom imajo navadno vse športne simulacije, saj lahko izumiš le toliko različnih načinov za brcanje žoge.

Kljub vsemu je vsekakor vidna odsotnost zanašanja po realizmu. Če te že poteznost ne prepriča v to, na primer večina ekip igra s šestimi obrambnimi igralci, prikovanimi pred gol. A kljub vsemu moram  pohvaliti umetno inteligenco, ki se zna prilagoditi tvoji taktiki in sprejema v večini primerov pametne odločitve, kolikor jih pač lahko. Ene parkat sem sicer opazil čudne poteze, a v veliki meri je konsistentno dobra. Le da zna ves čas riniti ene in iste taktične akcije, ne le po isti strani, temveč s povsem identičnimi potezami.

Če na koncu preidemo na največjega razbijalca mišk in tipkovnic, je med igro seveda veliko odvisno od sreče, a hkrati so naredili sistem dovolj stabilen, da se zaradi višjih številk počuti dosti bolj pošteno, kot recimo pri Bloodbowl. Tako pogosto nimaš občutka, da te igra goljufa, čeprav seveda tu in tam naključnost vseeno prevaga lestvico in tako ti nasprotnik kljub dvema izkušenima obrambnima branilcema in najboljšemu vratarju v ligi žogo kljub statistični katastrofi spravi mimo vseh.

A to je pač nogomet. A pri najstrožji kazni računalnik vseeno kot po čudežu vedno ugane smer strela in ga ubrani. Do sedaj sem ga streljal trikrat in kljub 1/3 možnosti, ga je vedno ubranil. Se me res drži takšna smola, ali je tu zraven umazana igra? Preceni sam.


Zaključek

Pozitivno:
+ Nogometna potezna strategija? Kje se vpišem…
+ Enostavna za začetnike in dovolj globoka za profiče
+ Razvoj kluba se počuti zadovoljivo in organsko
+ SLOVENIJAAAAAA

Negativno:
– Zna se ponavljati
– RNG včasih razkrije čekane
– Trgovanje igralcev je preplitko

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime