Home Gaming Test prenosnika – Asus GL703VM 17.3″

Test prenosnika – Asus GL703VM 17.3″

2
Test prenosnika – Asus GL703VM 17.3″

Že kar nekaj časa je minilo od našega zadnjega bližnjega soočenja s prenosnikom. Če še pomnite, smo si ogledali Asus VivoBook Pro proti koncu izteklega leta. V nekaterih aspektih me je navdušil, a drugod sem si preprosto želel nekaj več. Sploh na področju hlajenja in iger ni blestel, konec koncev razumljivo, ker slednjim prvenstveno niti ni bil namenjen.

Vsi ljubitelji prenosnikov, za poganjanje iger, boste na svoj račun prišli tokrat. Sam v preteklosti nisem bil pristaš tovrstnih zverinic, sploh, ko se je o njih govorilo, kot menjavi za stacionarce in to mnenje deloma delim še dandanes. Ne morem pa spregledati velikih korakov, ki se na tem področju dogajajo. Grafične kartice in procesorji so preprosto postali zmogljivejši, poraba pa se znižuje. K temu pripomore tako 12-14nm liturgija, kot tudi arhitektura, osredotočena v ekonomičnosti. Za hlajenje naenkrat več niso potrebni gromozanski hladilniki in velikokrat bakreni radiator in cevi ne tehtajo niti 100g, kar je glede na zmogljivost in primerjavo z namiznimi različicami spodbudno.

Asus GL703VM je vsekakor lažji za prenos od namiznikov, vendar proti večini ultrabookov še vedno predstavlja “nerodno premičnino”. Gre za premijski izdelek znotraj igričarskih prenosnikov, kar ti pove že napis Republic of Gamers. Z 17.3″ ni niti najmanjši, niti najlažji, kot pravijo velikost ni vse. Ali je uspel zadovoljiti visoke apetite?


Specifikacije:

Procesor: Intel Core i7-7700HQ
Grafična kartica: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Osnovna plošča: Intel HM175
Pomnilnik:
1x16GB, 2400MHz, 1x prosta reža
Zaslon: 17.3 inch 16:9, 1920×1080 TN 120Hz
Disk: 512gb M.2 SSD , 1xprosto mesto za 2.5″ (SATA3)
Teža: 2.722 kg, polnilec 624 g
Baterija: 64WHrs, 4 celična
Priključki: 4x USB 3.0, 1x USB 3.1-c, 1× 3,5mm, 1x RJ45, 1x HDMI 2.0, 1x mini DP 1.2, 1x bralnik kartic, Bluetooth 4.1, WLAN 802.11ac,
Tipkovnica: slovenska, osvetljena
Zvok: ASUS Sonic Studio, 2x 3.5W
Cena: 1.650€


Video test

https://youtu.be/-XAr1BYQxbA

Ohišje

Eden izmed najpomembnejših sestavnih delov prenosnih računalnikov je zagotovo njegovo ohišje. Od slednjega bo v veliki meri odvisna vzdržljivost, sploh če ga vsakodnevno prenašaš naokoli. Nihče si ne želi poslušati šelestenja čričkov in pokanja ob vsakem dotiku. Pokrov zaslona je iz brušenega aluminija in zna pritegniti pogled, preostali deli so žal plastični. Barva je mat črna z rahlimi karirastimi vzorci. Ni magnet, na katerega se prilepi vsak prstni odtis in zadostuje dnevno ali tedensko čiščenje uporabnih površin. Izgled ravno ne bi opisal z besedo eleganten, prej z vizualno lepo oblikovan igričarski prenosnik.

Okoli zaslona imamo trdo mat plastiko, ki ima nekoliko bolj grobo teksturo od preostalih delov. Na dnu je spodnji pokrov na desni strani prepreden z vodoravnimi črtami z odebeljeno plastiko. Na levi polovici pa se nahaja gladka plastika, ki je tanjša in premore logotip oznake Strix, vrezan v plastiko. Pod procesorjem in grafično kartico se tekom poteka hladilnega sistema nahajajo prezračevalne reže, ki omogočajo boljši pretok zraka in posledično hlajenje. Vsak vogal vsebuje še gumirane proti-zdrsne ploščice, ki obenem služijo tudi 2mm dvigu prenosnika od površine (pretok zraka). Za dostop do prostora za diske in nadgradnjo pomnilnika bo potrebno odstraniti zgolj eden vijak, kar je pravcato olajšanje, če v obzir vzamemo proizvajalce, ki za to zahtevajo odstranitev celotnega spodnjega dela. Baterija je pričakovano vgrajena, kar bo menjavo naredilo nekoliko zahtevnejšo.

Vseeno zaradi velikosti in teže ni najbolj prenosljiv, sploh, če boš to počel vsakodnevno. Z 17.3″ in skoraj 3kg ga ni mogoče spraviti v vsak žep in že v osnovi ni zasnovan za uporabo na poti (plastično ohišje). Če ga kupuješ s tem namenom se raje ozri za 14″ ali 15.6″ alternativami. Za uporabo na LAN dogodkih je vsekakor primeren in dobra alternativa namiznikom.

Zmogljivost

GL703VM uporablja kombinacijo Intel i7 7700HQ in Nvidia GTX 1060 6GB, kar ga naredi vsaj na papirju izjemno zmogljivega. V preteklosti sem si že lastil dva prenosnika z enako konfiguracijo (Lenovo Y720) in sem približno vedel, kaj lahko pričakujem. Gre za ene izmed najprimernejših sestav igričarskih prenosnih strojev, vsaj kar se tiče razmerja cene/zmogljivosti. Vedi, da specifikacije razkrijejo zgolj površino, v nasprotnem primeru naši testi ne bi imeli smisla. Gre za vrednost, napisano na papirju. Tukaj svojo vlogo odigrata napajalni sklop in ustrezno hlajenje, beri naprej.

Procesor in grafična kartica

Kot sem že omenil, se v notranjosti skriva i7 7700HQ, ki bo kmalu štel že drugo leto. Gre za enega izmed najzmogljivejših procesorjev za prenosne računalnike. 4 jedra z 8 nitmi, katerih TDP znaša 45W, premorejo več kot dovolj moči, da so kos tako gejmingu, kot tudi vsem zahtevnejšim opravilom. Žal na testu ni uspel zadihati s polno sapo, kot boš lahko videl v benchmarkih, prisotnih v videoposnetku. V stresnih testih je bil temperaturno omejen in zaradi tega je zmogljivost trpela. To pomeni nihanje frekvence, namesto opevane 3.8GHz boost frekvence na enem jedru, 3.4GHz dveh ali 3.4GHz na vseh, boš največkrat pristal na osnovnih 2.8GHz. Razlog tiči v preskromnem hlajenju, ki procesor temperaturno omeji. Še vedno dovolj zmogljiv za poganjanje iger, se pa zna pojaviti občasno zatikanje v najzahtevnejših igrah.

Po testu procesorja sem imel kar nekoliko mešane občutke in le upal sem lahko, da s hlajenjem grafične kartice ne bo toliko težav. Kot sem že omenil, se v prenosniku nahaja GTX 1060 6gb, ki si ime deli z namizno varianto in čeprav je osnova enaka, so zaradi manjše hladilne sposobnosti in nižje porabe, prenosni modeli naviti nekoliko nižje. Med resnimi igralci videoiger GTX 1060 v prenosnih računalnikih kot prva postavlja resno alternativo zmogljivim namiznikom.

Igre

Odlični rezultati v namenskih aplikacijah se prenesejo v igre. Večino najnovejših naslovov bo tako mogoče igrati v 1920×1080 pri visokih/najvišjih nastavitvah. Seveda bo v najzahtevnejših naslovih potrebno prilagajanje. Je pa res, da 120Hz zaslon v tovrstnih naslovih ne bo prišel do izraza, kar bi G-Sync nekoliko omilil.

Kljub temu 120Hz zaslon niso vgradili brez razloga. V poštev pride e-šport igralcem v npr. Rocket League, DOTA 2, LoL, Fornite, PUBG, Overwatch ipd. Za tovrsten tip uporabnikov je priporočljiva naložba v 120Hz.

Najpogostejša napaka pri testiranju prenosnikov, je če ga izpostavimo samo kratkotrajnim obremenitvam. Le malo igralcev bo ob zagonu določeno igro igralo zgolj 10 minut, zato sem se odločil za enourni test. Lahko rečem, da je bila zmogljivost konstantna, z izjemno redkimi padci, katerih posledica pa niso bile previsoke temperature.  Ne zgrešim, če rečem, da se prenosnik v igrah obnese odlično.

Priključki

Ker je prvovrstno namenjen igranju iger je pomembno, da vsebuje dovolj priključkov. Čeprav je tipkovnica všečna, sem kot vesten gejmer nanj priklopil tako zunanjo miško kot tipkovnico, še vedno pa sta mi na voljo ostala dva USB 3.0 priključka, definitivno več kot dovolj. Zraven so še standardni RJ45 in pričakovano tudi USB 3.1-C. Zlasti so me zanimali tudi video izhodi, saj za normalno delo sam prenosnik najraje priklopim na svoj Acer 27″ 2560×1440 zaslon. Omogoča mi preprosto boljšo produktivnost in lahko rečem, da je priklopov dovolj. Na levi strani se nahajata HDMI 2.0 in miniDP 1.4 priključka. Sicer konverter miniDP v DP ni dodan, k sreči sem ga imel doma. Bralec kartic je dobro skrit, celo tako, da sem ga na začetku popolnoma spregledal. Pomaknjen je nekoliko nižje, kot sem vajen, nahaja se skoraj na dnu, če pogledamo navpično. Glede na test ne sodi med ravno najhitrejše. Ob uporabi Toshiba Exceria  Pro SDXC 64gb je podatke na mojem JPG testu, prenašal v povprečju z 64MB/s, kar je skoraj 200% počasneje od Aorus x7 v7, vendar blizu HP Omen 17-w100ng. Situacija se je nekoliko spremenila ob Seq Read Test, kjer je GL703VM dosegel 94.05MB/s. Rezultat v drugem testu ga uvršča med hitrejše.

Brezžična povezava je pustila mešan vtis. Hitrost prenosa je bila zadovoljiva 600MBit/s, med tem, ko je pri oddajanju padla na 400MBit/s.

Na levi strani se nahajajo priključek za napajanje, RJ45, miniDP, HDMI in 2xUSB 3.0 priklopi.

Na desni lahko najdemo bralec SD kartic, USB 3.1-c, 2x USB 3.0 in Kensington priključek za ključavnico.

Zaslon

Eden izmed boljših vidikov prenosnika je zagotovo njegov 120Hz zaslon. Nekoliko me je sicer razočaralo, da ob tej cenovni postavki vanj niso vgradili IPS matrike, tako se bodo vsi kupci morali zadovoljiti s TN. Ne me narobe razumeti, ne gre za tipičen TN panel, saj barve niso “sprane”, zorni koti pa zanič , ampak enega izmed boljših, ki sem jih videl. Na prvi pogled sem ga le stežka ločil od IPS, saj so tudi vidni koti dobri, vendar se razlika opazi, če nanj gledate iz skrajnih smeri. Pohvaliti moram skoraj popolno odsotnost pobegle svetlobe (light bleeding), ki je vsaj zame izjemno moteča. V zadnjih letih žal opažam konstanten trend na tem področju, največje težave pa so prav pri manj kakovostnih IPS zaslonih.

Tipkovnica in drsna ploščica

Če imam za tipkovnico pripravljenih kar nekaj pohval, nikakor ne morem mimo bistvenega motečega elementa ob moji tritedenski uporabi. To je povprečna drsna ploščica (trackpad). Ob uporabi slednje sem si skorajda izpraznil lasišče, saj so se pojavljale konstantne težave z zaznavanjem in dobil sem občutek, da se prav trudi početi stvari, ki sem si jih v danem trenutku najmanj želel. Žal ne morem izključiti možnosti, da gre za napako zgolj pri mojem testnem primerku, ampak ob nakupu vsekakor bodite pozorni na njeno delovanje. Sicer se računalnik brez težav upravlja z njo, boš pa porabil neprimerno več časa, kot z ločeno miško in ker gre za gaming prenosnik, boš slednjo tako ali tako uporabljal večino časa

Glasnost

Kljub temu, da gre za razmeroma velik in težak prenosnik, je hladilni sistem pustil mešane občutke. Ko ni pod obremenitvijo, je večino časa razmeroma tih. Enako velja ob brskanju po spletu, pisanje v Wordu, manj napornih igrah ipd., kjer se oglasi le poredko. Ampak agresivnost ventilatorjev privre na plan pod obremenitvijo. Takrat si vsi igralci zahtevnejših naslovov obetajte pekel, sploh, če ne uporabljate slušalk. Zaradi glasnosti uporabo vgrajenega mikrofona pod obremenitvijo odsvetujem. Glasnost ventilatorjev je že po nekaj minutah igranja PUBG dosegla 54db in igralna izkušnja je bila podobna izkušnji na “metal koncertu”, če karikiram.

Temperatura

Ker gre za 17.3′ prenosnik z agresivnim stilom hlajenja sem sam pričakoval, da se uporaben del ne bo preveč segreval. Žal temu ni tako. Najtoplejši je na prostem predelu pod zaslonom, saj se pod njim nahajata grafična kartica in procesor. Se pa neprijetno segreje tudi srednji del tipkovnice, ki postane topel na dotik že po nekaj 10 minutah.

Na spodnjih fotografijah je prikazana temperatura ob polurnem igranju The Witcher 3. V samem centru se je tipkovnica segrela na 54°C, kar je že neprijetno toplo. Gejmerji si lahko malo oddahnete, saj je toplota speljana vstran od WASD. Na ploski pod monitorjem sem v igrah zaznal 63°C.

Čeprav se v notranjosti skrivajo izjemno zmogljive komponente, je za hlajenje poskrbljeno solidno. Vendar so stopinje na zgornji meji želenih. Procesor bo tako v igrah dosegal do 95°C, grafična pa dobrih 83°C. Oboje je na meji začetka samodejnega nižanja frekvence (throttling), ki zaščiti komponento ob previsokih temperaturah, zmogljivost se posledično zniža.

Z uporabo Throttlestop (vodič o programu najdete tukaj) programa sem stopinje uspel nekoliko umiriti, vseeno sem od prenosnika tega ranga pričakoval nekaj več.

Zvočniki

3.5W stereo zvočniki so nekakšno povprečje pri tankih prenosnikih. Premorejo okoli 62dB, kar jih naredi relativno tihe, sploh ob dejstvu, da toliko znaša glasnost samih ventilatorjev pod obremenitvijo. Bas je skoraj neobstoječ, so pa zato srednji in visoki toni lepo uravnovešeni. Celostno gre za dobro mešanico, vendar so vseeno žrtev tipičnega problema prenosnikov, to so majhni zvočniki, kjer se zvok porazgubi in ni najprijetnejši za ušesa. V testnem primerku sem opazil še eno pomanjkljivost, to je popačenje zvoka na višjih glasovnih nastavitvah.

Za najboljšo avdio izkušnjo priporočam uporabo slušalk.

Poraba

Poraba je podobna napravam z enako zmogljivostjo. Ob obremenitvi je poraba večino časa bila okoli 80W, najvišja izmerjena vrednost pa je znašala 160W. Med igranjem zahtevnejših iger vseeno pričakujte okoli 125W, kar je med bolj požrešnimi prenosniki z GTX 1060. Seveda gre del tega pripisati 120Hz zaslonu.

Priložen 180W adapter bo tako več kot dovolj primeren za napajanje sistema. Še v najslabšem primeru je poraba dosegla zgolj okoli 90% celotne kapacitete.

Baterija

Glede na to, da gre za 17.3″ prenosnik, sem bil z samo baterijo razočaran. GTX 1060 je zaradi 120Hz zaslona aktivna ves čas, kar vsekakor poveča porabo, tudi med tem, ko boš preprosto brskal po spletu. Vsi, ki želite daljšo ergonomijo se vsekakor ozrite za GL703VD s 60Hz zaslonom in Nvidia Optimus tehnologijo. Slednja, glede na obremenitev, vseskozi preklaplja med Intel HD in ločeno grafično rešitvijo, kar vpliva na daljšo trajanje baterije. V testni napravi je funkcija popolnoma odsotna.

Na minimalni svetlosti, v mirovanju z izklopljenim WI-FI je baterija omogočila 4h delovanja, med brskanjem po spletu 3h in 5 minut, ob igranju iger pri polni svetlosti pa zgolj 53 minut uporabe.

(Žal smo na potrditev prispevka morali čakati dva meseca in v tem času sem nekaj grafov že “založil”, zaradi česar bo v prispevku manjkal kakšen podrobnejši test zmogljivosti procesorja.)

Zaključek

Pozitivno:
+ zmogljiv
+ oK ohišje
+ 120Hz zaslon (ko je govora o gamingu)
+ možnost osvetlitve tipkovnice
+ priključki
+ odlična FHD zmogljivost (igre)

Negativno:
– glasen
– hlajenje bi lahko bilo boljše
– tipkovnica se segreje
– ni “prenosen”
– baterija
– cena

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime