Home Gaming Ash of Gods: Redemption – Recenzija igre

Ash of Gods: Redemption – Recenzija igre

0
Ash of Gods: Redemption – Recenzija igre

Večkrat sem si poželel igre, pri kateri bi glavno vlogo igrala zgodba. Opažam tudi, da starejši ko sem, bolj mi sedejo potezne igre. Pri teh lahko za nekaj minutk tudi pogledaš z ekrana, brez da ti kdo pošlje metek med oči. Sem pa tudi oboževalec RPG žanra, kajti razvijanje karakterja iz navadnega kmeta do viteza mi nekako nudi neko posebno notranje zadovoljstvo…. In v recenzijo sem dobil Ash of Gods: Redemption

NOSTALGIJA

Glavni del igre je njena zgodba, odvija se na treh različnih koncih. Spremljamo tri različne ljudi in njihove zgodbe ter zapomnite si, vsaka odločitev ima posledico. Tega smo sicer že vajeni iz drugih sekaščin/pretepaščin, kot sta Mass Effect ali Dragon Age, kjer odločitve klinca za tipkovnico in miško odločajo o končni usodi ljudekov na ekranu. A med igranjem te sem imel pridih nostalgije. Morda se staram in verjetno mlajši niti ne boste vedeli o čem govorim. Kdo se spomni majhnih srebrnih knjižic z rdečimi naslovi? Bral si jih in na dnu strani so bile napisane odločitve, ki jih imaš na voljo in glede na odločitev te je potem vodilo na določeno stran, kjer si bral naprej in tako dalje. No, ta igra je vsaj zame nadgradnja teh knjižic.


Razvojna ekipa: Aurum Dust
Založnik: Aurum Dust, Whisper Games
Platforme: 
PC
Operacijski sistemi: Windows 7+
Datum izida: 23. 3. 2018
Cena: 22.99 €
Zvrst: Strategija, Indie, RPG, Advantura



ZGODBA

Ko začnemo z novo dogodivščino nas sprva čaka ogled spektakularnega filmčka. Ko bi vsaj preostanek bil tak. Zgodba sicer ni ravno slaba, ni pa najboljše kar smo do sedaj imeli v igračarskih vodah. Posebej zanimivo je kako se tri zgodbe razvijajo in…..več ne smem povedat, da boste vsaj imeli razlog za preigravanje. Je pa stvar, da zgodba se razvija in nadaljuje četudi kateri od naših glavnih ljudekov izdihne pred koncem. Morda bi si želel malce več globine. Tudi na samem začetku nekako doživi igralec šok, saj ni nekih podrobnih razlag. Tudi naši protagonisti in njihovo življenje pred našim vtikanjem vanj bi bilo dobro, da bi nam predstavili na začetku. Da bi vse skupaj padlo v nek kontekst, saj si vržen v svet in znajdi se.

ZVOČNA POSLASTICA

Pri zvočni podlagi so zlatoprahci prekosili sami sebe. Igra ima odlično zvočno podlago, ki sovpada z tematiko. Tudi efekti med vmesnimi filmčki ter dialogi (če lahko temu tako rečemo) so super, vsaj za te vrste žanra. V Digital Deluxe verziji dobite zraven še Originalne zvočne podlage in tako lahko tudi med tipkanjem člankov…ali pa branjem teh uživate v mešanici srednjeveško-fantazijskih skladb. Samega govora je bore malo, bi bilo definitivno veliko boljše če bi bili dialogi odigrani a žal to prinese dodatne stroške, ki pa bi bili za tako majhno podjetje prevelik zalogaj.

BRANJE IN KLIKANJE

Ko sem na začetku članka omenil, da je igra dosti podobna knjigam, sem to mislil v dobesednem pomenu. Zgodbo boste v glavnem brali. Bralo se bo ogromno in še malo več. To naj vam bo opozorilo pred nakupom. Če vam branje nikoli ni bilo preveč povšeči, sploh če ste v kaki srednji šoli domača branja delali s pomočjo določene dijaške strani, prste stran od gumba nakup! Boste obžalovali.

Če ste pa tip človeka kot jaz, se pravi imate radi branje na sploh, se znate v to vživet in vam je z artističnega vidika igra všečna pa se le podajte v nakup.
Med vsem tem branjem pa so tudi trenutki, ko ne klikaš zgolj, da se ti izpiše nova vrstica besedila temveč se posvečamo tudi bitkam.
Te bitke bi lahko recimo primerjal z Xcom serijo, se pravi pogled z vrha ter nato pozicioniranje in napadanje ali branjenje, z izjemo da nimamo možnosti kritja.
Poleg sestavljanja naše bande, kateri relativno hitro dodajamo nove člane, navkljub, da nam znajo cepat ko muhe..imamo na voljo še kupček kart za dodatne bonitete, pa s tem ne mislim študentske prehrane.

Žal pa borilni sistem in bitke na splošno po nekaj urah igranja izgubijo svoj čar in so na koncu že bolj kot ne zadeva, ki jo pač moraš opravit, da lahko naprej bereš zgodbo. Predstavljajte si knjigo, ki bi jo vsakih nekaj minut bil prisiljen odložit.
Konec koncev se bitkam lahko izognemo, na začetku si izberemo način igranja kjer nam računalnik odigra bitke namesto nas, tako se lahko popolnoma posvetimo zgodbi kar je res fenomenalna pogruntavščina. Še posebaj ko si enkrat odigral in bi morda kako odločitev spremenil, greš od začetka, le da sedaj namesto tebe računalnik igra dolgočasne dele, ti pa si lahko v miru postrežeš s kokicami in pepsi kolo.

VEČIGRALSTVO

Možnost je tudi igranja večigralskega načina, zadeva je super za po dokončani zgodbi in sicer, da se pomeriš s prijateljem ali neznancem. Igranje samo poteka po istem principu kot v samotarskem, enoigralskem načinu, le da je tokrat nasprotnik pravi. Pravi izziv zna bit, če nas poveže z igralcem, ki ima morda že malce več izkušenj ter boljši nabor karakterjev in kartic a vseeno ni nemogoče zmagati. Načeloma pa nas povleče v bitko z primerljivo izkušenimi igralci, razen če igramo resnično v času ko ni populacije na serverjih, takrat žal pogoltneš cmok v grlu in se odrežeš karseda dobro. Pogovorov med samim potekom bitke ni, zgolj nekaj prednapisanih stavkov, ki pa ne zadovoljijo potrebe po izražanju vulgarnosti, ko ti nasprotnik v nekaj rundah potolče polovico ekipe.

POVRATEK ALI NE?

Definitivno je vredna igranja ter si definitivno zasluži večkratno preigravanje saj je zgodba zanimiva. Sicer se opazi, da prvotno ni bila napisana v angleščini a kot človek, kateremu angleščina ni materni jezik to le poredko opaziš.

Sam vem, da bom zgodbo še nekajkrat preigral saj me zanima še nekaj različic kaj bi se zgodilo, če bi izbral nekje malce drugače, ter seveda si želim čimbolj izboljšati svojo taktiko v večigralskem načinu.

Trenutno je igra celo na poletni razprodaji, 25% ceneje torej dobrih 17€ kar se definitivno splača. Za ta denar boste dobili nekje za 20-30 ur igranja, če si res vzamete čas in berete celotna besedila, ter naknadno še večigralski način, kjer boste zagotovo nabrali zajeten kup ur.

MNENJE?

POZITIVNO
+Veliko branja (če v tem uživaš?)
+Nostalgičnost
+Relativno močna zgodba
+Lep izris scen ter likov
+Odlična glasbena podlaga

NEGATIVNO
-Možnost zlorabe sistema v bitkah za lahko zmago
-Najedanje bitk sredi zgodbe
-Veliko branja (če to sovražiš?)
-Minimalno dialogov

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime