Home Gaming Poslovni in potrošniški modeli prenosnikov – Kaj je razlika?

Poslovni in potrošniški modeli prenosnikov – Kaj je razlika?

0
Poslovni in potrošniški modeli prenosnikov – Kaj je razlika?

Ob prvem vstopu v spletno ali fizično računalniško trgovino potencialnega kupca hitro preplavijo utripajoče lučke in razne ponudbe računalnikov vseh možnih zmogljivostnih in cenovnih kombinacij. Velika možnost je, da ti izpostavljeni modeli izvirajo iz tako imenovanih domačih oziroma potrošniških računalnikov, ki so (kot ime nakazuje), namenjeni splošnemu uporabniku. A niso edini. Na trgu so tudi poslovni modeli, za katere je potrebno malo širše odpreti šparovček – ampak zakaj? Zakaj so ti dražji, če pa v veliko primerih vsebujejo na papirju manj zmogljive komponente in tudi na videz niso tako vpadljivi? Eno največjih vprašanj za potencialnega kupca je, kakšne (če sploh) so razlike med vrstama in za katero se naj odloči.

Vse od pričetka prodaje prenosnih računalnikov, kot jih danes poznamo, je bil trg zmeraj ločen na poslovne in potrošniške prenosne računalnike. To pa zato, ker bi naj vsaki bili namenjeni drugemu spektru uporabnikov in boljši za določena opravila. Kaj torej naredi računalnik »poslovni« in katera so opravila, za katere je bolj primeren? Vse to in še več bomo danes razložili.

Na današnjem trgu se je sicer kar nekaj proizvajalcev odločilo združiti poslovno in potrošniško linijo, a še vedno obstajajo trije veliki proizvajalci, ki so značilni po zelo izrazitih namenskih modelih. To so Dell, HP in Lenovo.

Največja podjetja poslovnih računalnikov na trgu vladajo z železno pestjo in stalno optimizirajo poslovno linijo ter iščejo načine, kako bi jih naredili čim bolj privlačne za večja podjetja – najbolj zaželjene kupce. A ne glede na napredek v razvoju in dizajnu imajo vsi ti računalniki določene skupne lastnosti, ki jih popolnoma ločijo od potrošniške linije. Čas je, da si ogledamo te razlike in pojasnimo njihov namen.

Tehnologija

Seveda podjetje ne bo kupilo računalnika, če ne vsebuje tehnologij ali priključkov, ki jih konstantno potrebuje. Iščejo računalnike s specifičnimi lastnostmi, kar vedo tudi proizvajalci. Te lastnosti so navadno zlahka spregledane s strani običajnega uporabnika, zato jih potrošniški računalniki navadno nimajo. Za začetek je pomembna že selekcija priključkov. Če pogledamo v preteklost, je včasih čisto vsak računalnik prišel z goro raznolikih priključkov, ob katerih so se nekateri enostavno popraskali po glavi, saj niso imeli pojma, zakaj so tam in za kaj se sploh uporabljajo. Potrošniški računalniki so jih sčasoma prerasli, a na poslovnih jih najdemo še dandanes – na primer VGA in Express Card.

Ker je tehnologija v strmi porasti, še ne pomeni, da podjetja temu sledijo, kjer to ni potrebno za večjo produktivnost. Pisarne imajo navadno še zmeraj veliko naprav s standardnimi VGA priključki, kot so zasloni in projektorji za predstavitve. Čeprav so običajni uporabniki že prerasli to tehnologijo preteklosti, jo poslovni računalniki še vedno morajo posedovati, če želijo soditi v poslovno okolje. Namesto tega lažje spregledajo razne “šminkarske” funkcije, kot so blu-ray optične enote ali pa zaslon z ultra visoko resolucijo. To je tudi prva razlika. Potrošniški modeli bodo navadno hitreje sprejeli nove tehnologije in opustili stare, medtem ko bodo poslovni računalniki posedovali klasične tehnologije in se razvijali sorazmerno s tipičnim pisarniškim okoljem.

Življenjska doba

Ob dizajnu potrošniškega računalnika proizvajalec sklepa, da ga bo uporabnik v roku nekaj let nadgradil ali zamenjal. To pomeni, da ne rabijo dati toliko na odpornost ter kvaliteto izdelave, zaradi česar proces in materiali omogočajo nižjo ceno izdelave, to pa omogoča nižje cene končnega produkta. Zato so potrošniški računalniki glede na golo zmogljivost tipično na voljo po dostopnejših cenah.

Poslovni prenosniki so namreč narejeni za obstojnost in dolgotrajno uporabo po več ur na dan. Zadnja stvar, ki jih direktor ima v mislih, je, kako bo vsakih par let zamenjal celoten nabor računalnikov in to se pozna. Dizajn poslovnih računalnikov da več na daljšo življenjsko dobo, glede dizajna pa se ob novejših modelih istega prenosnika spremeni le malo, saj je tako vzdrževanje dosti lažje. Notranjost računalnikov je lažje dostopna in menjava sestavnih delov enostavnejša, vse z željo čim hitrejšega in čim manj pogostega popravila.

Izgled in dizajn

Ko govorimo o izgledu, moramo imeti v mislih pravzaprav tri različne vrste. Poslovni in nižje cenovni potrošniški računalniki so navadno na videz bolj enostavni, medtem ko višje cenovni potrošniški računalniki izgledajo bolj futuristično, kičasto in barvito. Tekom let so bili vizualne nadgradnje sicer deležni tudi poslovni računalniki in sploh nižje cenovni potrošniški, a nihče ne more zanikati, da sploh igričarski prenosniki dajo največ na zunanji videz.

A razlika med poslovnimi in potrošniškimi modeli se tu ne konča. Slednji imajo navadno svetle in sijoče ekrane, osvetljene tipkovnice in plastična ohišja različnih barv. Prav tako imajo širšo funkcionalnost (na primer 360-stopinjsko odpiranje, odstranljive zaslone in velika področja za sledilno ploščico). Poslovni računalniki počasi začenjajo vključevati najbolj priročne potrošniške funkcije, a še vedno dajo več na enostavnost in funkcionalnost, so bolj odporni na udarce, navadno odporni na vodo ter jih skoraj vedno sestavlja aluminijasto ohišje.

Če govorimo o golem dizajnu in izgledu, so najbolj pritegljivi brez dvoma potrošniški dizajni, čeprav je njihova kvaliteta izdelave navadno nižja.

Konfiguracije

Podjetja se le redko odločajo za nakup specifičnih modelov za določene oddelke, temveč navadno raje kupijo večje število istih modelov. Zaradi tega so poslovni računalniki dizajnirani s širokim spektrom uporabe v mislih. Če imajo potrošniški omejeno količino opcij pri konfiguraciji in navadno omogočajo le nadgradnjo prostora, pomnilnika ali procesorja, je pri poslovnih na pladnju dosti več opcij in praktično vse je možno prilagoditi ali nadgraditi.

Če govorimo o fleksibilnosti, tu definitivno kraljujeta Dell in Lenovo. Pri njunih primerkih lahko v veliko primerih kupec (za pravo ceno) modificira praktično vse, od komponentne sestave (procesor, grafična kartica, baterija …) pa do dodatnih dodatnih funkcij, kot so osvetljava tipkovnice, barva, vrsta in ločljivost zaslona in praktično vse ostalo.

Varnost

Še eno področje, kjer kraljujejo poslovni modeli in to z dobrim razlogom. Bralec prstnih odtisov je praktično standardna adicija poslovnih računalnikov in posedujejo jo že cenejši modeli. Medtem večina potrošniških računalnikov to funkcijo enostavno spregleda, kot je tudi kar nekaj drugih varnostnih prijemov, ki so včasih vidni le ob natančnem vpogledu v tehnološko sestavo.

Poslovni računalniki imajo prav tako večkrat kot ne ob nakupu že naloženo programsko opremo za bolj varno uporabo. Protivirusni programi, optimizatorji prostora, omrežna varnost … Čeprav je to bilo že od nekdaj področje, kjer so poslovni računalniki vodili brez konkurence, se vedno več običajnih uporabnikov zaveda pomena varnosti in se odloča za določene podobne prijeme. A še vedno je za podjetja (sploh ne preveč tehnološko vešče uporabnike) veliko bolj varna uporaba poslovnih računalnikov, saj imajo navadno večjo količino varnostnih funkcij in boljšo ter hitrejšo uporabniško podporo s strani proizvajalca.

Zaključek

Kot lahko sami vidite, izbira ni tako enostavna, in obe vrsti imata svoje prednosti in slabosti. Potrošniški računalniki dajo več na izgled in golo moč, vsebujejo najnovejše tehnologije, a še vedno brez slabe vesti žrtvujejo kvaliteto, da bi bili na voljo za čim bolj privlačno ceno. Medtem poslovni dajo več na kvaliteto izdelave, lažje vzdrževanje in varnost ter se kot klop držijo preverjeno delujočih prijemov. Tako ni možno enostavno s prstom pokazati, kateri modeli so boljši, temveč je izbira za vsakega posameznika odvisna od tega, za kaj računalnik pretežno uporablja in to vedo tudi proizvajalci in se ustrezno prilagajajo trgu. Podjetja bodo načeloma bolj srečna s poslovnimi računalniki, medtem ko bo običajen kupec imel na izbiro oboje, a za nizko ceno bo le težko spregledal cenejše potrošniške modele.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime