Home Gaming Crucial BX Tracer RGB 2x8GB 2666MHz – Test pomnilnika

Crucial BX Tracer RGB 2x8GB 2666MHz – Test pomnilnika

0
Crucial BX Tracer RGB 2x8GB 2666MHz – Test pomnilnika

Kot eno največjih imen na računalniškem trgu je Crucial z več kot 35 leti izkušenj prekajen maček na področju pomnilnikov. V tem času so si pridobili določen sloves s sestavljavci, igričarji in nenazadnje vsemi kupci. V zgodovini so pokazali željo postavljati nove mejnike glede hitrega delovanja, premijske kakovosti in odlične vizualne zasnove in sedaj so se lotili tudi RGP vizualne prenove. Seveda je to vse, kar bi si od pomnilnikov lahko želel.

Danes bomo vrgli pogled na relativno svežega prišleka Crucial serije pomnilnikov. Gre za Tracer RGB različico in na voljo je v več variacijah, naša pa je prišla v 4x8GB (2666MHz varianti). Da ne bo pomote – seveda obstajajo hitrejše opcije, a ta frekvenca zadane sladko sredino glede cenovno-zmogljivostnega razmerja. Crucial se je s Ballistix serijo prav tako prvič pridružil RGB noriji in vsi vemo, kdo najbolj obožuje hitre in vizualno privlačne pomnilniške paličice – igričarji.


Tehnične specifikacije

  • Tip pomnilnika: DDR4
  • Takt pomnilnika: 2400MHz
  • Zakasnitve: 16-18-18-38
  • 16 RGB LED lučk in 8 svetlobnih con na modul
  • Prilagodljiva osvetljava

Video test

Izgled

Ballistix Tactical Tracer RGB je zasnovan v tipični kovinski črno-sivi kombinaciji, kjer siv brušen aluminij prekriva osnovo črne barve. Na sredi pomnilnika in na samem vrhu osvetlitvene cone lahko vidimo tudi Ballistix napis.

Robi hladilnika imajo vtisnjene reže in izbokline za lažji oprijem ter s tem pridobijo tudi dodatno površino za odvajanje toplote. Na drugi strani lahko v kotu vidimo tudi Tactical napis in logotip. RGB prekrivalo na mestu držita dva kovinska zatiča, ki jih lahko odstraniš in tako snameš prekrivalo ter preveriš notranjost z LED lučkami.

Vstavljeni pomnilniki izgledajo fantastično že v uganjenem računalniku. Bel vrh z Ballistix logotipom barvno sovpada z veliko večino matičnih plošč, kovinski blišč pa še dodatno pripomore pri premijskem občutku.

A sijajnost pride do izraza šele pri vklopu računalnika, ko LED osvetljava obarva ohišje v vseh barvah barvnega spektra. Absolutno sijajna zasnova, kjer se boš lahko po več ur zabaval z nastavljanjem barv in barvnih ter svetlobnih učinkov in nikoli ne boš povsem zadovoljen, saj ti bo v zadnjem delu glave konstantno bivala misel, da bi lahko vse naredil še bolje.

Programska oprema

DDR4 Ballistix MOD Utility

Programska oprema nudi dodatno stopnjo pri prilagajanju in nadzoru nad vsemi pomnilniškimi potrebami igričarjev, po želji pa lahko nastaviš avtomatičen zagon pri prijavi v operacijski sistem. Na prvi strani lahko najdemo SPD podatke, kjer vidimo glavne informacije o pomnilniku ter zakasnitvah ter taktu. Naslednje okno prikazuje temperature vseh pomnilnikov in kljub stresnemu testu so številke ostale dokaj nizke. Za konec smo pustili še največjo melono – nastavitev osvetljave, kjer imaš na voljo dober ducat različnih učinkov, katere lahko prilagodiš preko drsnikov ali mavričnega kroga. V naprednem načinu lahko ločeno nastavljaš vsako izmed osmih osvetlitvenih con.

Zmogljivostni test

Pomnilnik smo testirali v računalniku z naslednjo sestavo:
– Asus ROG Maximus X Hero
– Intel i7 7700K (4.50GHz)
– Nvidia GTX 1080Ti
– Antec EDGE 650W Gold
– Windows 10 Pro
– 4x8GB Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB 2666MHz

Med testiranjem se je RAM obnesel precej pričakovano, v večini testov se je kosal z višjim rangom pomnilnikov s 2666MHz frekvenco, ponekod pa je poletel še malce višje.

V kolikor se ubadate z rami na tej frekvenci so splošne razlike minimalne. največja razlika se pozna glede na uporabljen Dual ali Quad channel in seveda bo večje število pomnilnikov v skupni sestavi prineslo boljše rezultate.

Navijanje

Nevede RAM navijanje opravlja skorajda vsak z uveljavitvijo XMP nastavitev. Sam po sebi ram na XMP doseže 2666MHz na 1.2V pri 16-18-18-38. Pa da vidimo, če ga bomo lahko spravili še višje.

Za začetek smo voltažo zvišali na 1.35V, precej standardno za navijanje pomnilnika. Pri tej voltaži nam je uspelo RAM spraviti na 3200MHz, višje se računalnik ni hotel zagnati, tudi z višanjem voltaže.

Če že ne moremo dvigniti hitrosti, pa poizkusimo vsaj optimizirati zakasnitve. CAS nam je uspelo spraviti na 15, a vse nižje ponovno ni omogočilo zagona računalnika. A vseeno so bili učinki takoj vidni in nastavitve so prinesle kar dobre rezultate. Pasovna širina se je iz 38.9/40.9/37.9 dvignila na 46.5/49.2/44.6 GB/s., latenca oz. zakasnitev pa se je znižala iz 60.3 nanosekund na dosti boljših 53.4 nanosekund.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime