Avtor Witcher serije knjig, Andrzej Sapkowski, zahteva od CD Projekt RED 16 milijonov dolarjev

Ko je avtor knjižne serije The Witcher, Andrzej Sapkowski, leta nazaj podpisal pogodbo za uporabo njegovega izročila s poljskim ra CD Projekt RED, zagotovo ni vedel, da bodo špili naravnost eksplodirali v popularnosti.

Čeprav mu je razvijalec med pregovarjanjem ponudil standardne procente od zaslužka prodaje, je Andrzej to ponudbo gladko zavrnil in se namesto tega odločil prodati pravice za enkratno plačilo.

Sedaj, ko je CD Projekt RED njegovo knjižno izročilo naredil popularno po celem svetu, kar je celo privedlo do ustvarjanja Netflix serije, se je poljski pisatelj odločil, da je upravičen do veliko večje vsote denarja.

In tako je CD Projekt RED včeraj prejel zahtevo za izplačilo vsote kar 16.1 milijona dolarjev, kar pa je že danes razvijalec zavrnil, saj naj ne bi imela nobene pravne podlage. Kot pravijo, je bila prva pogodba spisana po vseh pravilih in zakonih.

Sapkowski sicer obžaluje, da ni vzel procentov zaslužka:

“Bil sem dovolj neumen, da sem vse pustil v njihovih rokah, saj nisem verjel v uspeh. Kdo bi lahko predvidel njihov uspeh? Jaz zagotovo ne.”

Lahko bi rekli, da si je Andrzej kriv čisto sam, a poljski zakon zna biti na njegovi strani.

V njihovem zakoniku 44. člen pravi, “da če pride do ogromne razlike pri avtorju in dobičku tistega, ki si je pridobil avtorske pravice, lahko avtor zaprosi sodišče za povišanje njegovega nadomestila.”

Poleg tega Sapkowskovi odvetniki pravijo, da je bila prva pogodba spisana samo za prvi del Witcherja in ne za njegove naslednike, a zaenkrat naj bi to zadevo pustili ob strani.

Končno odločitev bo verjetno prineslo sodišče, upamo pa, da se kaj podobnega ne bo zgodilo pri njihovi naslednji igri Cyberpunk 2077, ki bo prav tako ustvarjena po knjižni predlogi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime