Home Gaming Arctic 12 – Recenzija CPU hladilnika | Mali hladilnik, ki zmore

Arctic 12 – Recenzija CPU hladilnika | Mali hladilnik, ki zmore

0
Arctic 12 – Recenzija CPU hladilnika | Mali hladilnik, ki zmore

Arctic mi je tokrat namenil zgoraj omenjeni Alpine 12, ob tem pa še ventilatorja P12 PWM PST in BioniX P120. Odločili so se za prenovitev 11 serije, ki je naletela na pozitiven odziv. Alpine 12 namerava nadaljevati dobro tradicijo.

Nedavno nazaj sem na strani že testiral enega izmed Arctic hladilnikov zgornjega vstopnega razreda. S svojo hladilno sposobnostjo je celo nekoliko presegel moja pričakovanja in zaradi tega prejel visoko oceno. In sedaj sem na test dobil še enega izmed njihovih procesorski hladilnikov, beseda bo tekla o cenejšem bratcu, ki ni namenjen navijanju in v glavnem služi nadomestitvi privzetemu Intel hladilniku. Govorim o Arctic 12, nizkocenovni rešitvi, za katero je potrebno odšteti zgolj 12€. Cena ga vsekakor naredi mikavnega ter privlačnega vsem, ki želijo napram priloženega spačka nekoliko tišje delovanje in nižje temperature. Življenje brez “nevarnosti” je za procesor zagotovo preveč pusto. Torej odločitev za test navijanja vsekakor ni presenetljiva, a začnimo na začetku.


Tehnične specifikacije

Material: Aluminij
Termalna pasta: MX-2
Ležaj: Fluid Dynamic Bearing
Glasnost: 0.3 Sone
Napetost: 0.06A/12
Teža: 270g
Hladilna kapaciteta: 95W
Ventilator: 92mm, 0dB pod 5% PWM
Hitrost: 100-2000RPM
Kompatibilnost: Intel 115x


Video test


Embalaža

Zavojček sovpada s cenovnim razredom. Škatla modre barve z belim tekstom je presenetljivo majhna in ne-impresivna, a solidne kvalitete. Izpostavljena je 6 letna garancija, gor pa najdemo tudi specifikacije v različnih jezikih.

Priloženih ni dodatnih bonbončkov, se pa v škatli nahaja vse potrebno za namestitev. Namesto navodil znotraj zraven samega hladilnika najdeš majhen letak z Q kodo, ki te vodi do spletnih navodil in posnetkov. Vse skupaj je minimalistično, kar je pričakovano za cenovni razred.

Izgled in dizajn

Na prvi pogled je hladilnik podoben privzetemu tovarniškemu za intel procesorje. Črne linije nad belim ventilatorjem tvorijo dober kontrast, ki se razprostira nad aluminijasto zasnovo svetlo sive barve. Na vrhu imamo še Arctic logotip in ime hladilnika, na dnu pa tanko plast MX-2 termalne paste. Kljub podobnostim je dizajn na pogled dosti lepši privzetim hladilnikom in moram reči, da mi je prav všeč.

Tudi teža ni tako nizka, saj Alpine 12 tehta 270g. Primerljiv je kvečjemu s tovarniškim hladilnikom, ki sem ga ob nakupu prejel zraven q6600 dobro desetletje nazaj, sodobni hladilniki pa so z okoli 110g presneto lažji. Sem pa ob prvem prijemu v dlan ugotovil eno malce čudno stvar, kjer aluminijasta osnova ni pritrjena na plastičen del, zaradi česar jo je možno vrteti brez pretirane sile.

Nekoliko večji je še ventilator z 92mm. Slednjega bo mogoče popolnoma ustaviti, t.i. 0 dB način, ko PWM signal pade pod 5%. Noviteta se je za uporabno izkazala ob preprostejših opravilih, kot so brskanje po spletu in gledanje filmov, pri igrah nanjo kar takoj pozabi. To je tudi njen namen, ki je smiseln za ljubitelje tišjih mlinčkov. Kakovost  termalne paste je boljša od konkurence v tem cenovnem razredu. Govorimo vendar o MX-2, ki je še zmeraj čislana pri marsikaterem tehnoznalcu, nenazadnje jo v testih največkrat uporabljam tudi sam.

Kabel je vpet v plastični ovoj, kar pripomore k samem videzu, všeč pa mi je tudi dejstvo, da gre enojen kabel in ne skupek žic, kot to velja za privzete hladilnike. Dolžina sicer ni impresivna, a s 35cm bo dovolj za vsako matično ploščo.

Test

Pritrditev poteka na enak način kot pri tovarniškem hladilniku in zanjo ne potrebujemo nikakršnih dodatkov. Nekateri sistem sovražijo, saj lahko z malo nerodnosti celo odlomiš zapenjalo in tako potrebuješ zamenjavo, saj drugače hladilnik brez rezervnih delov postane neuporaben. Sistem skriva svoje prednosti, kot so enostavna pritrditev tudi za začetnike, odsotnost skrbi po slabem tesnenju in nepotrebnost preostalih dodatkov, kot je na primer zadnja plošča in plastične zaponke pri AMD-ju. Preproste namestitve mu preprosto ne morem šteti v slabo.

Še največja slabost, ki sem jo zapazil je (ne)kompatibilnost z večini podnožij. Zaradi fiksne zasnove ga je mogoče namestiti zgolj na 115X platformo, zato AMD lastniki ne berite dalje. Ne bo ga mogoče uporabiti v AMD sistemih, kar je glede na pritrditveno zasnovo seveda pričakovano. Nekateri hladilniki to omogočajo, Alpine 12 pa žal ne sodi mednje, bo pa AM4 podnožje svoje izvedenke dočakalo v začetku prihajajočega leta.

Ventilator uporablja drsni ležaj s posebnim mazivom, ki dodatno zniža raven trenja in s tem povezano temperaturo za boljšo učinkovitost in dolgoživost. Raven hrupa je znižana in dejansko precej nizka za 92mm ventilator. Med testiranjem zvok ni bil moteč, čeprav je bil ventilator pod obremenitvijo slišen. Prenovi niso ušla niti hladilna rebra, ki so razporejena nekoliko drugače, bolj optimizirano od predhodnika.

Testni sistem

– Procesor: Intel i5 6400
– Matična plošča: Asus Maximus Gene VIII
– Grafična kartica: Asus RX 570 4GB
– Pomnilnik: 16GB DDR4 2400MHz
– Napajalnik: Chieftec 1000W
– Trdi disk: 256GB SSD
– Ohišje: Cooler Master Lite 3

Metodologija testiranja

Vse igre in preostalo periferijo sem preizkusil v kar se da kontroliranem okolju. To sem razrešil z merilcem sobne temperature, ki sem ga pri rezultatih dosledno upošteval. Za izhodišče sem uporabil 20 stopinj in dolžina testov je bila dobrih 30 minut. Tokrat je za razliko od predhodnih testov zaradi preferenc velikega števila bralcev vse skupaj potekalo v ohišju, torej zaprtem okolju.

Testi so bili opravljeni v Prime95, Cinebench, Battletech, WW3 in NBA 2k19. Kljub temu, da hladilnik prvenstveno ni namenjen navijanju, sem njegovo hladilno zmožnost preizkusil tudi ob navitju, ki zaradi nepodprtosti s strani proizvajalca povzroči nekatere oteževalne okoliščine. Na tovarniških nastavitvah je bil za zajemanje temperatur uporabljen program CoreTemp, pri navitem (zaradi nepravilnih vrednosti) pa HwInfo.

Rezultati

Čeprav na videz ni nič posebnega, se prava vrednost hladilnika pokaže šele ob pogledu na temperature in prislonitvi ušesa na ohišje.  Maksimalna hitrost ventilatorjev znaša 2100RPM, kjer smo namerili glasnost 45dB. Številka ni najnižja, saj se večji hladilniki pogosto ustavijo pri 39dB, a za 92mm ventilator je rezultat dober, zvok pa tudi ne sili pretirano v ospredje.

Poglejmo si, kako se je obnesel v testih. Čeprav sem pričakoval preskok napram tovarniške rešitve, so bili rezultati obetavnejši kljub zmernim pričakovanjem, sploh, ko v okvir vzameš še glasnost. Uporabljeni i5 6400 nikakor ne sodi med vroče procesorje in zaradi maksimalnega priporočenega TDP-ja hladilnika, ki znaša 95W, je z 65W predstavljal neko optimalno testno sredstvo. Temperature ne-navitega so dosegle do 51 stopinj v Prime95 in Cinebench, v igrah pa se je živo srebro ustavilo na 45 stopinjah. Hladilnik je svoje delo opravil presenetljivo dobro.

Ker navijanje procesorjev brez k oznake znotraj Skylake serije onemogoči temperaturni senzor, sem se ob navitju moral zanesti na HwInfo in package temp zavihtek. Pri 4.5GHz in 1.265V je v Prime95 ostal na 64C, v igrah pa še dobrih 5 stopinj hladneje. Pri navitju je ventilator deloval pri 1700-2100RPM in kljub visokim obratom ostal presenetljivo tiho.

Pomislek, ki se je rojil sem ter tja po betici glede navijanja mojega i5 6400 je v veliki meri bil odveč. Kljub majhnosti je Alpine 12 omogočil precejšnjo razliko napram privzetega hladilnika in preprosto sem bil pozitivno presenečen, ko sem svojega i5 6400 uspel naviti za kar 45% s precej tihim hlajenjem.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime