Nvidia napovedala pošastno grafično kartico Titan RTX

Pisali smo že o tem, kako je grafični gigant Nvidia večjim tehničnim YouTube kanalom poslal zgodnje kopije novega grafičnega težkokategornika in pred kratkim je zadeva postala tudi uradna. Dočakali bomo novo grafično kartico Titan serije, poimenovano Titan RTX.

S pregrešno dragim letošnjim izidom GeForce RTX 2080 Ti, katere cena se je na evropskem trgu takrat gibala nad 1.000 €, se je uveljavilo mnenje, da namerava zamenjati Titana na vrhu visokocenovnih grafičnih kartic. Ampak kot se je izkazalo, zeleni tabor še vedno skriva asa v rokavu, in to pregrešno dragega asa. Danes so namreč razkrili Titan RTX, znan tudi kot “T-Rex”, nov mejnik, kar se tiče dragih grafičnih kartic. Njegova cena bo namreč znašala okoli 2500 €.

Vsekakor gre za pošastnega novinca. Kot predhodnik Titan V se bo tudi RTX zasidral na mesto najprestižnejše grafične kartice na trgu, njen fokus pa bo namesto na igre šel na kombinacijo iger in podatkovne obdelave, z osredotočenostjo na umetno inteligenco, podatkovno znanost in ustvarjanje vsebine. Prvak TU102 GPU se tako ponaša z 72-namenskimi RT jedri za realnočasoven “ray tracing” in 576-tenzorskimi jedri. Glede tega, gre za identične številke, s katerimi se ponaša tudi GeForce RTX 2080 Ti.

Glede na to, da uradni podatki niso specificirali količine CUDA jeder, smo več informacij dobili od uradnega tiskovnega predstavnika Nvidie. Potrdil je, da bo nov Titan vseboval več CUDA jeder od RTX 2080 Ti, kar 4.608 napram 4.352.

Številka je identična kot pri Quadro RTX 6000 in RTX 8000 profesionalnih grafičnih karticah, a vseeno nižja kot pri predhodniku Titan V, v katerega so uspeli spraviti kar 5.120 CUDA jeder. A seveda so jedra nove grafične kartice bolj učinkovita kot pri stari Pascal seriji in kljub manjšem številu lahko pričakujemo nov mejnik pri izvajanju kompleksnih opravil – za nekje 8 % višjo zmogljivost kot pri RTX 2080 Ti.

Delo s podatki potrebuje veliko več spomina kot igranje iger, zato se Titan RTX lahko pohvali tudi s 24 GB najnovejšega GDDR6 pomnilnika, za skupno podatkovno širino 672 GB na sekundo. Torej dvakrat več kot RTX 2080 Ti, ki vsebuje “le” 11 GB grafičnega pomnilnika.

Nov Titan bo imel tudi nadgrajen hladilni sistem z dvema ventilatorjema, ki smo ga sprva lahko zasledili pri klasičnih RTX grafičnih karticah, s to izjemo, da aluminijasto površje obliva zlata barva namesto srebrne.

Izid trenutnega prvaka lahko v Evropi pričakujemo pozneje v decembru, pričakovana cena pa se bo gibala okoli 2 500 €. Po zaslugi višjega števila CUDA jeder bo v igrah po zmogljivosti definitivno prehitel trenutno najzmogljivejšo RTX 2080 Ti, a seveda je treba v obzir vzeti tudi dvakrat višjo ceno.

Tako za vse, ki želite najmodernejšo 4K izkušnjo na 144 Hz, razmerje med zmogljivostjo in ceno niti približno ne doseže “starejših” grafičnih kartic, saj, kot smo že poročali, še RTX 2080 Ti ne predstavlja ravno dobre zmogljivosti glede na zadano ceno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime