Fortnite se je znašel pod goro tožb zaradi svojih ukradenih plesov

Da razvijalec Epic hodi po tankem legalnem ledu, kar se tiče njihove huronsko uspešne igre Fortnite, smo že pisali.

Jabolko spora so vsi plesi, ki so prevzeti od dela drugih, razvijalec pa jim nato nadane drugo ime in jih sprogramira v igro. A problem je, da nekatere od teh plesov prodaja za resnični denar kar gre seveda v nos samim izvirnim ustvarjalcem, ki se počutijo naravnost opeharjene.

Tako smo slišali pritožbe od igralca Donalda Faisona, medtem, ko je rapperju 2 Milly prekipelo in je zaradi svojega ukradenega plesa “Swipe It” nad Epic poslal kar tožbo.

Katera pa očitno ne bo edina. Alfonso Ribeiro, ki je javnosti znan predvsem zaradi svoje vloge Carltona iz serije Princ iz Bel-Aira, je včeraj vložil tožbo na sodišču proti Epicu. Slednji so namreč ukradli njegov značilni ples ter ga poimenovali Fresh, Alfonso pa se lahko za kakršenkoli zaslužek lahko gladko obriše pod nosom.

Alfonso se je zato odpravil iskati pravico na sodišču. Po ameriškem zakoniku sicer ni možno licencirati plesa a tožba pravi, da je Epic ukradel ples in ga tudi lažno oglašuje. Ljudje, ki namreč niso seznanjeni  z dotično plesno koreografijo, so pod vtisom, da si je razvijalec Epic izmislil ples, kar pomeni, da originalni ustvarjalci ostanejo brez svoje zaslužene prepoznavnosti ter tudi brez denarne odškodnine.

Alfonsu se je v tožbi pridružil tudi “Backpack Kid”, ki je prepoznaven zaradi huronsko popularnega plesa med mladimi, imenovan The Russel.

Mladenič, čigar pravo ime je Russel Hroning, je prav tako ostal brez denarja in zahvale, ko je Epic prekopiral njegovo plesno rutino, jo poimenoval “Floss” in z njo zaslužil masne denarce. Tožbo je vložila njegova mama, Anita Redd, katera, tako kot Alfonso, želi odstraniti ples iz igre Fortnite, prav tako pa zahteva svojo odškodnino.

Zanimivo bo videti, kakšna bo končna odločitev sodišča in če uspe samo ena tožba, bo to verjetno dovolj, da se bodo na Epic zgrnili tudi vsi ostali ustvarjalci, kateri se počutijo okradene ter opeharjene.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

5 KOMENTARJI

  1. V ameriki zmagaš za takšne brezvezne stvari, da bosta itak oba dobila tožbo. Tam se tožijo že za take stvari, da glava boli … na primer, da je pes glavo imel na sosedovi parceli, če tudi je z nogami bil na svoji parceli itd … kar nekaj .

    • Taka tožba ni brezvezna. Če nekdo nekaj ustvari in poimenjuje je on avtor tega. Isto bi bilo kot če bi nekdo ustvaril avto identičen drugemu avtu, ga poimenoval po svoje in dal na trg.

  2. Wtf je narobi z njimi ne tuti ku je te izumu flos zacne fortnite spilat sam bi mogu zacet zi v 2 sezoni pa bi lahk od snemanja te dobu gnar pa bi ga tam dencu

  3. Vsi pametni a ne razumete, da v ameriki pri taki zmagani tožbi lahko dobiš preko 50.000 dolarjev odškodnine in več… zato se preprosto idiotsko splača.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime