Nvidia izstrelila prve strele proti AMD Vega VII, po njihovih besedah “brezvezni” grafični kartici

O prihajajočem novincu iz AMD tabora smo že zapisali nekaj besed. Grafična kartica AMD Vega VII naj bi ponujala zmogljivost RTX 2080 za nekoliko nižjo ceno in 16GB pomnilnika napram 8GB.

Kot kaže je napoved do živega prišla celo izvršnemu direktorju Nvidie, Jensen Huangu. Ta pravi, da je Vega VII veliko razočaranje: “Preprosto ne prinaša ničesar novega. Zmogljivost je v najboljšem primeru slaba, prav tako na trg ne prinaša ničesar novega. Ne vsebuje niti ray-tracing tehnologije niti umetne inteligence. Da gre za slab produkt se nekaže, ko niti z HBM2 ni sposobna prehiteti RTX 2080. Ko vklopimo DLSS jo naša kartica zdrobi, enako velja za ray-tracing.”

Seveda gre le za njegova osebna ugibanja. Preprosto ni možnosti, kjer bi jo Huang imel priložnosti videti med delovanjem. Na mestu se je pohvalil še s tem, da njihovo RTX 2080 prodajajo vsi partnerski proizvajalci, kar pri Vega VII še ostaja neznanka.

“Gre za čuden izid, najbrž so si ga umislili danes zjutraj.”, je še dodal.

Na ostre kritike rivalov, je izvršna direktorica AMDja odgovorila: “Izjemno smo navdušeni nad prihajajočo Vega VII in vsem priporočamo, da pred komentarji počakajo na dejanski izid, saj je še niso videli.”

Hmm, pravijo mi, da je RTX 2080 boljša…, kaj pa če…?

Zgodba se na tem mestu še ni končala. Huang je odkrito kritiziral FreeSync monitorje: “Naše podjetje je preizkusilo kar 400 zaslonov z Free-sync tehnologijo. Samo 12 jih je bilo samodejno vklopiti G-Sync avtomatično, za preostale smo morali zaobiti nastavitve. Testirali smo vsak monitor na vsaki kartici v večih igrah. Če zgolj v eni zadeva ni delovala, tehnologija ne deluje. Preprosto povedano, monitorji z Free-sync so inferiorni. S tem smo zgolj potrdili hipotezo, da Free-sync v veliki večini primerov sploh ne deluje, kar nas ne preseneča.”

Ni se bilo mogoče izogniti vprašanju o relativno slabemo sprejemu RTX, tako s strani uporabnikov, kot tudi medijev. “Imajo prav. RTX tehnologijo smo želeli približati navadnim uporabnikov, ampak preprosto nismo bili pripravljeni. Sedaj smo in imenuje se RTX 2060 in je za dvokratnik zmogljivejša od PS4.”, je še dodal Huang.

Udarcev ni bil deležen zgolj AMD temveč tudi Intel: “Intelova grafična divizija je praktično AMDjeva kajne? Bolj me zanimajo ljudje za AMDjevo. Z Intelom smo rivali, ampak to še ne pomeni, da medsebojno ne sodelujemo. Konec koncev skupaj razvijamo določen del AI.”

HOP.si: “Razumem, da sta AMD in Nvidia večna rivala a včasih je modro ostati tiho in se oglasiti ob pravem trenutku. Modra se je Nvidia prestrašila novega tekmeca in želi pred njegovo splavitvijo prodati kar čim večje število RTX kartic, a bolj verjetno gre za psihološko potezo, kjer že v kali želijo zatreti navdušenje okoli prihajajoče Vega VII. Po drugi strani pa se pojavlja izjemno zanimiv razplet v bitki med Free-sync in G-sync, ki jo je slednji izgubil. Čeravno je Nvidia od samih začetkov Free-sync trdila, da tehnologija ne stori ničesar, se kar naenkrat počutijo kvalificirane za deljenje naukov in preizkušanje “inferiorne” tehnologije. Preprosto začutiš, da sami pri sebi iščejo potrditev in opravičenje, 200€ dražjih, G-sync monitorjev. Za Nvidio je izjemno stresno leto, kjer je njihova delnica izgubila dobrih 50%, zato je njihova reakcija in iskanje konflikta povsem pričakovano.”

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime