Facebook se smeje na poti do banke, saj je ljudem vseeno za njihovo zasebnost

Facebook je zagotovo ime, ki se je v zadnjem letu pojavljal na naslovih člankov predvsem v negativnem smislu.

Sicer je bilo veliko vzklikanja po zasebnosti in nekateri so javno prisegali, da bodo ugasnili svoj Facebook račun, saj ne želijo z Mark Zuckerbergom deliti nobene informacije več.

A vseeno se zdi, da je bilo to samo glasno hvaljenje samega sebe, saj Facebook še vedno dobiva veliko količino uporabnikov, prav tako pa ga ni pretirano zabolela denarnica.

Še več, Facebook je v primerjavi z letom 2017 še prekleto dobro zrasel, saj je njegov zaslužek zrasel kar za 39%, zaslužil je namreč preračunanih 22 milijard dolarjev. V zadnji četrtini 2018 je njegov profit zrasel za kar 61%, v blagajne je nakapljalo 7 milijard dolarjev.

Glede na to v kakšne vse težave se je spustil Facebook, je kar malce presenetljivo, da ljudem niti ni mar za njihovo zasebnost in posledično oglaševalci še vedno v platformo močno vlagajo.

Če se spomnimo:

  • škandal Cambride Analytica – Facebook je za politične namene razkril zasebne podatke 87 milijonov uporabnikov
  • septembra je hekerjem uspelo pridobiti podatke 29 milijonov uporabnikov
  • decembra je na plano izšlo poročilo, da Facebook deli podatke s poslovnimi partnerji, brez da bi koga o temu obvestili
  • Facebook je plačeval uporabnikom, tudi mlajšim, 20 $ na teden, za dostop do njihovih zasebnih podatkov

Tako Facebook kot tudi Google vlagata velike denarce in lobirata proti zakonom glede zasebnosti.

Glede na študijo raziskovalne skupine Center for Responsive Politics, je samo v 2018 za namen lobiranja Facebook vložil 12,6 milijonov dolarjev, Googlovo krovno podjetje Alphabet pa je porabilo še enkrat toliko.

Tisti, ki so se odrekli Facebooku in ugasnili svoj račun, se morda sploh ne zavedajo, da si FB lasti tudi Instagram in aplikacijo WhatsApp, zato njihovo odrekanje največji socialnemu omrežju ne drži ravno vode, če še vedno delijo podatke z istim krovnim podjetjem.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime