Ostareli se za družbo obračajo na aplikacije ter robote

Ko enkrat postanemo starejši in nas v rit brcne še dejstvo, da ostanemo popolnoma sami, zna biti pridobitev družbe in poslušnega ušesa prava muka.

Zato je lepo videti, da napredek v tehnologiji ne pomaga samo v risanju lepih grafičnih efektov ampak zna rešiti tudi zagato osamljenosti starejših.

Tako so se ti po novem začeli zanašati na razne aplikacije kot je denimo Papa.

Zadeva ni brezplačna, preko nje pa imajo starejši najeti “vnuke”, ti se v aplikaciji imenujejo “Papa Pals”. Gre za mlajše ljudi, ki se vpišejo v aplikacijo in tako postanejo na razpolago v vpoklic.

Starejšemu nato lahko pomagajo pri hišnih opravilih kot je čiščenje ali pa prevoz do raznih lokacij. Lahko pa so samo dobra družba in starejšim omogočijo, da imajo končno nekoga, s katerim se lahko pogovarjajo.

Kot rečena ni brezplačna. Ura druženja bo upokojenca obrala za 17 $, 10 od teh gre najetemu vnuku. Če doplačajo še 30 $, pa si lahko tudi izberejo osebo, ki jim bo prišla delat družbo saj jim drugače aplikacija dodeli naključnega izbranca.

Papa aplikacija je precej uspešna in šteje že 250 članov, žal pa zaenkrat še ni na voljo v Sloveniji.

Ni pa družba s človeškimi kompanjoni edino sredstvo, ki je na voljo osamljenim starejšim.

Naprava ElliQ je v bistvu samo tablica ter zvočnik, ki v svojem drobovju skriva umetno inteligenco.

Zvočnik izgleda kot glava, katera se med pogovorom lahko premika in se včasih nagne bližje sogovorniku, kot da ga želi bolje slišati.

Na vrhu tablice se nahaja tudi kamera, ta pa omogoča video komunikacijo s sorodniki.

ElliQ ter njena umetna inteligenca se skozi pogovor uči o svojem lastniku in mu ob primernem času predlaga razne aktivnosti, te pa prilagaja glede na osebnost vsakega posameznika. Skladno z njenim govorjenjem utripa LED lučka in zadeva je dejansko močno prikupna in zna pregnati izoliranost.

Žal pa ni poceni. ElliQ bo postala na voljo enkrat letos, zase pa bo zahtevala 1,500 $. Kupci bodo morali na mesec še odšteti dodatnih 35 ali pa 60 $, to pa jim bo prineslo posodobitve ter dodatno vsebino.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime