Pazljivo pri uporabi javno dostopnih USB polnilnih postaj

Dandanes se praktično vsak želi dokopati do naših zasebnih podatkov. Nekaterim podjetjem kot so Facebook uporabniki prostovoljno donirajo podatke, obstajajo pa tudi malopridneži, ki se radi poslužijo digitalnega kriminala in preko hekanja gledajo slike in berejo podatke, ki niso bili nikoli namenjeni njihovim očem.

Včasih niti ne pomislimo, kako blizu smo potencialnemu vdoru v našo zasebnost.

Brihtni digitalni kriminalci so se namreč domislili nove rešitve in si za tarčo izbrali javne USB polnilne postaje, ki jih lahko najdemo na ogromno lokacijah, največ pa jih je zagotovo na letališčih.

Novi trik se imenuje “juice jacking”, gre pa za to, da hekerji USB vtič modificirajo in nanj naložijo škodljivo programsko opremo. Nič hudega sluteči uporabnik v svojo napravo vklopi USB kabel in poleg polnjenja baterije, prejme še zvrhan kupček zlobne kode.

“Polnjenje naprave na javno dostopni USB polnilni postaji je isto, kot da bi ob cesti odkrili zobno ščetko in si jo potem vtaknili v usta. Pojma nimate, kje je vse zadeva bila in zapomnite si, da lahko USB vtičniki prenašajo podatke,” je povedal podpredsednik varnostnega oddelka na IBM-u Caleb Barlow.

Sicer teh primerov “juice jackinga” še ni bilo veliko, vendar se zna trend hitro razširiti. Strokovnjaki opozarjajo, da ljudje na potovanja vzamejo svoje polnilce ali pa uporabijo zanimivo napravo, znano kot USB kondom.

USB kondom je brihtna rešitev, ki zna preprečiti nelegalen dostop do vaših podatkov.

To je preprost dongle, ki ga priklopite pred polnilec. Ta nato blokira prenašanje podatkov po kablu in čez sebe spusti samo električni tok.

Barlow še opozarja, naj ljudje ne uporabljajo okoli ležečih USB kablov, saj se lahko notri nahaja skriti čip, ki nato v našo napravo pošlje škodljivo programsko opremo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime