Kriptovalute zopet na porastu, Facebook napovedal svojo valuto Libra

Očitno se spet počasi vračamo v čas, ko bodo močne grafične kartice bolj dragocene kot suho zlato. No, morda se vam za vašega priljubljenega obdelovalca grafičnih podob še ni treba bati, a dejstvo je, da so kriptovalute zopet na porastu.

Bitcoin se počasi a vztrajno približuje meji 11.000 dolarjev, kriptovalute pa so postale tudi zelo mikavne za večja podjetja.

Tako se je sestavil konzorcij, ki ga sestavljajo velika imena kot so Mastercard, Paypal, Uber, Visa ter vsem znani Facebook. Vse skupaj je v združenju 28 podjetij, rezultat njihovih idej pa je rojstvo nove kriptovaluta Libra, a ta bo delovala nekoliko drugače kot ostale.

Kot prvo, bo za razliko od Bitcoina, Libra centralizirana in bo delovala na principu validatorjev, za katere bo skrbela Libra Association. Na začetku bo obratovalo 100 validatorjev, teh pa bo nastalo več, takoj ko se bo zahteva po njih dvignila in se bo v asociacijo pridružilo več partnerjev. To tudi pomeni, da bo samo konzorcij odločal, koliko Libre bo dejansko v obtoku.

Libra ima za samo tudi velika podjetja, ki so v valuto vložila veliko denarnih rezerv. To pomeni, da bo Libra veliko manj volatilna od ostalih kriptovalut in njeni uporabniki se lahko veselijo bolj stabilne valute.

Toda prste vmes ima Facebook in vsi vemo, da ima modri F zadnje čase veliko problemov, vsaj kar se tiče zasebnosti svojih uporabnikov. Glede na to, da so bile kriptovalute sprva zasnovane na principu, da transakcije ostajajo anonimne, zna Zuckerberg in kompanija to lastnost pustiti na smetišču zgodovine.

Čeprav je Facebook sprogramiral večino podatkovne baze Libre, firma vztraja, da je navaden član konzorcija in da imajo pri odločitvah, tako kot ostali, samo en glas.

Librina uradna stran vztraja, da ne bo shranjevala nobenih podatkov svojih uporabnikov, vendar je prav tako napisano, da bodo pri nelegalnih sporih pomagali policiji. Kar namiguje na dejstvo, da bodo v svoji podatkovni bazi vendarle obdržali nekaj podatkov, saj bodo drugače precej brezkoristna pomoč pri iskanju kriminalcev. In glede na Facebook, je samo še čas, da bodo ti podatki prodani za masten zaslužek.

Fundacija naj bi kriptovaluto budno spremljala iz svojega sedeža v Švici, pojavljati pa so se že začele skrbi, da bo Libra že tako bogatim podjetjem dodala samo še več moči.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

Kako pravilno očistiti mehanično tipkovnico?

Te dni so naše tipkovnice bolj obremenjene kot kadarkoli prej. Nekateri igralci z njimi preživijo tudi čas izven igranja, kot je denimo...

Fallout 76 boste za Steam prejeli zastonj, pod pogojem, da si igro že lastite v Bethesda trgovini

Zame osebno je eno največjih presenečenj zadnjih let igra Fallout 76. S tem ne mislim na njeno kakovost, saj se ta naslov...

Call of Duty: Modern Warfare 2 Remastered – olepšan izvirnik, ki pa mu manjka identiteta

Vrnitev v zlato dobo Pisalo se je leto 2009. Originalni Modern Warfare 2 je ob izidu pretresel svet...

Call of Duty Modern Warfare je ta vikend brezplačen za preigravanje

Verjetno se vas zdaj velika večina prešerno zabava v Call of Duty Warzone in kdo bi vam zameril? Zadeva je navsezadnje brezplačna,...

Darkest Dungeon bo dobil večigralski PvP igralni način

Razvijalec Red Hook Studios je za 1. april objavil nekaj, kar so vsi vzeli za veliko potegavščino. Za svojo popularno igro Darkest...

Povezane novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!