Najavljen DisplayPort 2.0, ki bo podpiral ločljivosti do 16K

Razni priklopi pri monitorjih znajo biti za navadnega uporabnika precej begajoči in nihče vam ne bi zameril, če vam kratica DP ne pomeni veliko. Za zmedene novice je priporočljivo branje naslednjega članka, kjer so razloženi vsi pojmi in priključki.

A morda se bo to kmalu spremenilo. Popularni HDMI se zna kmalu posloviti, saj DP oz. DisplayPort prinaša veliko stvari, ki jih tudi običajen igričar ne bo mogel več ignorirati.

Za vse te standarde skrbi organizacija Video Electronics Standards Association oz. VESA, ta pa je leta 2016 DisplayPort posodobila na 1.4a, sedaj pa nas čaka nova, poštena nadgradnja.

DisplayPort 2.0 bo vseboval kar trikrat večjo propustnost od svojega predhodnika, kar znese 77.37 Gbps. To pomeni, da bo DP 2.0 podpiral 8K ločljivost (7680×4320) pri 60 Hz. Dobra novica je tudi, da bo novi standard podpiral polnobarvno chromo (4:4:4), popolnoma brez kompresije, tu pa je vključena tudi polna podpora za HDR10.

Propustnost je celo tako velika, da bodo zasloni, zasnovani na 16K tehnologiji, brez prevelike obremenitve prikazovali svojo sliko skozi DP 2.0.

Vse to seveda ne pomeni, da boste samo kupili nov kabel in že boste preigravali najnovejše igre v 16K. Tehnologija še ni tam, saj danes potrebujemo že kar pošteno mašino za igranje iger v 4K, medtem ko o 8K zaenkrat lahko samo sanjamo.

Je pa standard postavljen, sedaj samo še ostane čakanje, da grafične kartice in procesorji preidejo na naslednjo raven.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime