Mordhau razvijalci obtoženi seksizma in rasizma

Včeraj je spletna stran PCGamer objavila precej kontroverzen članek, v kateremu je bil slovenski razvijalec Triterion obtožen rasizma in seksizma glede svoje igre Mordhau.

Rasistične obtožbe letijo predvsem glede na njihovo forumsko temo “Post your kniggas”, v kateri igralci delijo slike svojih karakterjev. Tema je štartala med alfa razvojem in je do sedaj nabrala skoraj 3000 komentarjev. Vendar pa je nekatere zmotil rasistični naslov teme, čeprav gre za precej zabavno izpeljanko dveh besed. Razvijalec je ne želi zbrisati, saj gre za eno od najstarejših tem na forumu, vsebina pa se jim ne zdi žaljiva.

A pustimo to ob strani, saj veliko večje obtožbe letijo na čedalje večjo toksičnost skupnosti, ki zaradi svojih izjav ni kaznovana. Rasistične in seksistične izjave so se pričele pojavljati tako v pogovornemu oknu sredi igre kot tudi v prej omenjeni temi. To za večigralske igre to seveda ni nič novega, je pa problem, da v Mordhau ni nihče za svoje početje kaznovan ali pa brcnjen iz igre. Manjkajo orodja za prijavljanje toksičnih igralcev, saj jih lahko kvečjemu slikamo in to predložimo na uradnemu Discord kanalu ter nato upamo na najboljše.

Treba pa se je zavedati, da je razvojna ekipa Mordhaua precej majhna in da preprosto trenutno nimajo ljudi, ki bi budno bdeli nad vsemi pogovornimi okni in iz igre metali nadležne igralce. Po PCGamer članku je Triterion izjavil, da trenutno na igri dela 11 razvijalcev, pa še ti delajo od svojega doma. Koordiniranje takšne ekipe ni mačji kašelj, prav tako pa z nadziranjem tako velike skupnosti preprosto nimajo izkušenj.

Trenutno lahko v igri ustvarimo samo belopolte igralne like, vendar se bo kmalu pojavila opcija tudi drugih ras in ženskih igralk. Vendar se je pri PCGamer intervjuju pojavila napaka, saj so se zaradi njega razširile govorice, da naj bi razvijalec omogočil vklop ali izklop opcije prikazovanja drugih ras ter spolov. Igralec naj bi tako med možnostmi imel opcijo, kjer bi njegov igralni svet poseljevali samo belopolti igralci ali pa junaki, s klobasami med nogami.

To je seveda takoj razburilo igričarsko javnost, ki je slovenskega razvijalca hitro oklicala za rasističnega in seksističnega. Ampak preden se z vilami spravite nad Triterion, naj vas pomirimo. Triterion ni tega nikoli želel narediti in vse skupaj je bila samo teoretična rešitev zakompliciranega problema, ki jo je PCGamer napačno razumel.

Celotna zadeva je močno zakomplicirana in neke enostavne rešitve ni. Kot pravi Triterion, vse te težave jemljejo izjemno resno in pri svojemu ukrepanju vseh ne bodo mogli zadovoljiti. Povedali pa so še, da bodo še naprej delali na nadzorovanju in oblikovanju svoje skupnosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime