Preko 1000 aplikacij na Androidu naj bi nelegalno nabiralo podatke uporabnikov

Danes smo najbolj dragoceni produkt prav ljudje oz. naši zasebni podatki. Žal v informacijski dobi ti puščajo povsod, ali pa so kupljeni v zameno za pošteno kuverto dinarčkov.

Na Federal Trade Commission’s PrivacyCon je bilo predloženo novo poročilo, ki je prikazalo, da Android aplikacije od svojih uporabnikov pridno nabirajo zasebne podatke, pa čeprav je to uporabnik eksplicitno prepovedal v svojih nastavitvah.

Takšnih porednih aplikacij naj bi bilo na platformi Google Play Store kar 1325. Poredni programi imajo v sebi kodi, ki zaobide uporabnikovo zahtevo o zasebnosti.

Aplikacije tako pregledujejo meta podatke shranjene na telefonu, Wi-Fi podatke ter celo slike, iz njih pa poskušajo izluščiti lokacijo uporabnika.

Raziskava je pod objektiv vzela 88.000 aplikacij in med njimi našla poredneže kot je popularna aplikacija za deljenje slik, Shutterfly. Ta je kljub prepovedi uporabnika pregledovala slike in iskala GPS koordinate. Med pregledanimi aplikacijami jih je bilo odkritih 13, ki so izkoriščale dovoljenja drugih aplikacij in tako pridobile dostop do vsebine SD kartice.

Google pravi, da bo njihov naslednji operacijski sistem Android Q močno izboljšan na varovanju osebnih podatkov uporabnikov, a spet so ga v temu primeru nasrkali uporabniki s starejšimi napravami, ki novega sistema ne bodo podpirali.

S podobnimi težavami vohljanja se sooča tudi Apple, ki bo v najnovejši operacijski sistem iOS 13 vključil opcijo, ki bo uporabnike obveščala o nečednih potezah aplikacij kot so sledenje GPS koordinatam.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

En star televizor je več kot leto dni povzročal internetne izpade cele vasi

Spletna stran Gizmondo poroča o zanimivi zgodbi iz ene male vasice v Walesu, ki se je kar 18 mesecev borila z masovnimi...

Čudoviti Black Myth: Wukong prikazal boj z ogromnim volkodlakom

Prejšnji mesec nas je kitajski razvijalec Game Science presenetil s precej obsežnim napovednikom za igro Black Myth: Wukong. O tem naslovu se...

Bo znani Game of Thrones igralec res prevzel naslovno vlogo v seriji The Last of Us?

Se morda spomnite igre The Last of Us Part II? Da, to je tisti naslov, ki je bil ob izidu deležen toliko...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!