Facebook zaradi deljenja podatkov doletela kazen v višini 5 milijard dolarjev, kar je povzročilo rast njegovih delnic

Vsi vemo, da priljubljena socialna platforma Facebook ne varuje ravno naših podatkov. Že večkrat so jih ujeli pri nedovoljenemu deljenju podatkov svojih uporabnikov, zagotovo najbolj odmeven primer tega pa je škandal Cambridge Analytica.

Zadeva je šla tako daleč, da se je moral ustanovitelj firme Mark Zuckerberg braniti pred senatom, kjer je bilo jasno, da praktično vsi politiki nimajo pojma zakaj so sploh tam in kaj bi androida povprašali.

Federal Trade Commision si je vzel dolgo časa za premislek in na koncu Facebooku izrekel sodbo: za vse svoje lumparije bo moral Facebook plačati 5 milijard dolarjev kazni. To je najvišja kazen v FTC zgodovini, prejšnji rekorder je bil Google, ko je moral leta 2012 izkašljati 22 milijonov dolarjev.

Vendar Facebooka to ne bo preveč zabolelo v denarnici. Firma je lani zaslužila 56 milijard dolarjev in čeprav bo kazen malo ugriznila v ta kapital, je to daleč od tega, da Facebook začel kopati svoj grob.

Nasprotno, potem ko se je vest o izrečeni kazni razširila, so njegove delnice še poskočile, kar pomeni, da mu je celotni škandal v bistvu samo napolnil šparovček, poleg tega pa se mu ni treba ukvarjati s spremembami delovanja, ki bi morale nastati, a se je FTC zadovoljil samo z globo, ki na koncu ne bo spremenila ničesar.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime