Goljufivci uporabili “deepfake” zvočni posnetek direktorja in tako iz podjetja ukradli 243.000 $

Umetna inteligenca bo močno spremenila našo prihodnost. Govorimo o “deepfake” tehnologiji, ki je že napredovala do te mere, da človek praktično ne razloči resnične osebe od tiste, ki je bila računalniško generirana na videoposnetku.

Vendar pa “deepfake” ne straši samo po video aplikacijah ampak se je preselila tudi na zvočne posnetke. Zadeva je kar malce strašljiva, saj ne moremo več zaupati našim očem, niti ušesom in samo čakalo se je, da bo nekdo to tehnologijo izrabil za zle namene.

Čakanja je konec, saj se je zgodila prva “deepfake” zvočna prevara, pri kateri so se digitalni prevaranti poslužili komercialno dostopnega programa, kjer lažne zvočne posnetke ustvari umetna inteligenca.

Kakor poroča spletna stran Wall Street Journal, je nastradalo energetsko podjetje v Združenemu kraljestvu. Napadalci so preko telefona poklicali poklicali direktorja podjetja, oponašali pa so šefa krovne firme iz Nemčije, ki si lasti energetsko podjetje.

Pri klicu so sporočili, da mora podjetje nujno nakazati sredstva v madžarskemu dobavitelju v roku ene ure, denar pa naj bi bil nato takoj povrnjen. Direktor firme ni opazil ničesar, saj je bil lažni glas popolnoma realističen in je celo vključeval nemški naglas in vzorce govorjenja, ki jih poseduje resnični šef.

Vse skupaj se je zgodilo marca, zaradi nadaljnje preiskave pa niso razkrita imena podjetij in vseh vpletenih. Kriminalci so podjetju odtujili kar 243.000 dolarjev, ta denar pa je bil nato preusmerjen v Mehiko in ostale države. Kriminalci so nato direktorja podjetja kontaktirali še enkrat, vendar je nato ta zavrnil nadaljnja nakazila denarja.

Za spletnimi kriminalci se je izgubila vsaka sled in preiskava je trenutno še vedno v teku.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime